Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ Α. ΚΑΡΑΓΙΟΥΣΟΥΦ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ



ΑΪΧΑΝ ΚΑΡΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί και αγαπητές Υπουργοί και καλή επιτυχία στο Προεδρείο στο δύσκολο έργο του.
Προηγήθηκε ο έτερος συμπατριώτης μου Βουλευτής και σύντροφος κ. Μουσταφά Μουσταφά. Δεν θα σας απασχολήσω πάρα πολύ.
Ξεκινώντας θυμήθηκα κάτι, το 2014 που ήμασταν Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε μία ομιλία του από αυτό εδώ το Βήμα ο Πρόεδρος τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι κάποτε ο λαός θα πάρει την εξουσία στα χέρια του και θυμάμαι ότι ακούστηκε από τα έδρανα της συμπολίτευσης, χωρίς να κάνω κάποια διάκριση: «χα, χα, ποιος λαός;». Συνάδελφοι, αυτός ο λαός μέσα σε ένα χρόνο έδειξε την εμπιστοσύνη του τρεις φορές στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, επιδιώκουμε να εδραιωθεί στη χώρα μας ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται σε μία  μακροπρόθεσμα βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία που θα καλύπτει τις βασικές διατροφικές εγχώριες ανάγκες και ταυτόχρονα θα επανακαθορίζει το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στον ευρωπαϊκό αλλά και τον διεθνή καταμερισμό.
Ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη επεξεργάστηκε και νομοθέτησε μέτρα που περιόρισαν τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτικών εισοδημάτων και είχαν περιληφθεί στο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά.
Πιο συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία έμειναν αφορολόγητες. Προβλεπόταν από τους προηγούμενους φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
Οι αγροτικές επιδοτήσεις έμειναν αφορολόγητες έως ύψος 12.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή καλύφθηκε περισσότερο από το 90% των αγροτών, κυρίως μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Προβλεπόταν προφορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
Μετά από δεκαοκτώ μήνες απουσίας αναπτυξιακού νόμου από τη χώρα, η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου κινήτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το νέο αυτό αναπτυξιακό πλαίσιο που προωθεί η Κυβέρνησή μας θα αποτελέσει εργαλείο μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα δοθεί έμφαση στην περιφερειακή στόχευση με γνώμονα την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με τη γεωγραφική κατανομή των κονδυλίων και τη διαφοροποίηση των κινήτρων σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν στους τομείς προτεραιότητας.
Συγκεκριμένα, η περιοχή μου, η ακριτική περιοχή της Θράκης θα πρέπει και θα απολαμβάνει υψηλά ποσοστά ενισχύσεων με σαφή διαφοροποίηση από τις άλλες περιοχές. Η Ελλάδα μέσω της ακριτικής Θράκης, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές της σχέσεις με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, καθώς και τις γειτονικές χώρες της Μαύρης Θάλασσας και τη Ρωσία πρέπει να δραστηριοποιείται σε συνεργασία με ευρωπαίους εταίρους για την ενίσχυση του ρόλου της ως Ελλάδα-χώρα γέφυρα σε μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.
Επιβεβλημένη είναι κατά την παρούσα οικονομική συγκυρία, η αξιοποίηση των κλειστών βιομηχανοστασίων. Σήμερα υπάρχει μεγάλο κτηριακό απόθεμα και στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής -μία από τις μεγαλύτερες της χώρας- η εικόνα της οποίας δυστυχώς παραμένει απογοητευτική με ελάχιστες μονάδες να δουλεύουν και ηρωικές τοπικές βιομηχανίες να δίνουν τη μάχη απέναντι στα ξένα κεφάλαια.
Στο τελευταίο τμήμα της τοποθέτησή μου, θα ήθελαν να κάνω μία μνεία σε κάποια ζητήματα που προβληματίζουν και αφορούν τη μειονότητα, όπως είπε και ο συνάδελφος συμπατριώτης μου και τα οποία χρήζουν βεβαίως άμεσης και οριστικής λύσης.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα αποτελέσει η επίλυση χρόνιων προβλημάτων του ορεινού όγκου, όπως είπε ο προλαλήσας, και εξακολουθεί βεβαίως να ταλαιπωρεί τον κόσμο του ορεινού όγκου από την έλλειψη στοιχειωδών καθημερινών αγαθών, όπως η άμεση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, με το Νοσοκομείο της Κομοτηνής να υπολειτουργεί και το κακό οδικό δίκτυο να μην αποκαθίσταται ποτέ.
Στον τομέα της εκπαίδευσης έγιναν κάποια θετικά βήματα με στόχο την κανονικοποίηση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η μειονοτική εκπαίδευση από τα νηπιαγωγεία μέχρι και την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, πάντοτε σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και τα διεθνή εκπαιδευτικά πρότυπα.
Άμεση και αυτοδίκαιη επαναχορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας, δηλαδή εκτός διαδικασιών πολιτογράφηση σε όσους είχαν στερηθεί την ιθαγένεια πριν από τη θέση σε ισχύ του νόμου που κατήργησε το περίφημο άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας, άσχετα αν διαμένουν ή όχι στην Ελλάδα.
Επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ορεινού όγκου της Ροδόπης, διότι οι κάτοικοι που ζούσαν στις περιοχές αυτές ορίζονταν από τις ρατσιστικές μπάρες και δεν διαθέτουν κανέναν απολύτως τίτλο ιδιοκτησίας ούτε για τα σπίτια ούτε για τα χωράφια, γεγονός που επισύρει σωρεία δυσμενών επιπτώσεων για τους ίδιους. Οι αγρότες λόγω έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με το αιτιολογικό ότι καταπατούν δημόσιες εκτάσεις ή δασικές. Δεν μπορούν να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη εμπιστοσύνη μου στη σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ευελπιστώντας βεβαίως την υλοποίηση του προγράμματος της σε βάθος τετραετίας με επίκεντρο μόνο τον πολίτη και τον άνθρωπο και όχι ξένα και εγχώρια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: