Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Επίσκεψη του βουλευτή Ροδόπης Α. Ιλχαν στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης




Το διοικητικό συμβούλιο του φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης, επισκέφθηκε σήμερα στα γραφεία του, στο κτήριο του Πολύ- Λειτουργικού Κέντρου του δήμου Κομοτηνής, ο βουλευτής Ροδόπης , Ιλχάν Αχμέτ.
Σε μια περίοδο κινητοποιήσεων για τον κλάδο των φαρμακοποιών, ο βουλευτής από «Το Ποτάμι», άκουσε τα αιτήματα του φαρμακοποιών από τον παριστάμενο πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο και τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Μεταξύ αυτών που τέθηκαν μετ ΄ επιτάσεως από τους φαρμακοποιούς, ήταν ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο η εφαρμογή της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό του φαρμακείου της γειτονιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους επαγγελματίες καθώς για τον Έλληνα ασφαλισμένο και τον πελάτη των φαρμακείων.

Επισημάνθηκε το γεγονός ότι η παραχώρηση του δικαιώματος πώλησης φαρμάκων σε μεγάλες αλυσίδες, άσχετες με τον κλάδο, μέσα σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, εξουδετερώνει τον φαρμακοποιό ως επιστήμονα και μετατρέπει το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε προϊόν ευρείας κατανάλωσης, στα χέρια εμπόρων που θα το διακινούν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.
«Πρόκειται για αμερικανική και όχι ευρωπαϊκή πατέντα που στρέφεται εναντίον του ευρωπαϊκού μοντέλου στον τομέα της εμπορίας και της διακίνησης του φαρμάκου», επεσήμανε ο κ. Τσαπέκος, ο οποίος ζήτησε από τον βουλευτή να κάνει παρέμβαση στην Βουλή και στο κόμμα του ώστε να δοθεί μία αναστολή στην έκδοση της υπουργικής απόφασης μέσω της οποίας επιχειρείται από την κυβέρνηση η εφαρμογή του μέτρου για τα φαρμακεία.   
Τονίστηκε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο όγκο φαρμακείων που δεν δικαιολογούν το επιχείρημα ότι με την διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος λειτουργίας των φαρμακειών, «βλάπτεται ο ελεύθερος και ο υγιής ανταγωνισμός».
Από την πλευρά του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επεσήμανε ότι:  α) από την εφαρμογή του μέτρου δεν προκύπτει δημοσιονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό β) ότι εξουδετερώνεται η επιστημονική υπόσταση του επαγγελματία φαρμακοποιού και τελούν  σε διακινδύνευση τα εργασιακά του δικαιώματα, γ) δεν προκύπτει όφελος για τον καταναλωτή και για τους ασφαλισμένους από την στιγμή που η συμμετοχή πλέον στη αγορά του φαρμάκου κυμαίνεται αδικαιολόγητα σε ποσοστά της τάξης του 40 έως 50% κατά περίπτωση, επιβαρύνοντας τις πιο φτωχές και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Ο κ. Ιλχάν δεσμεύθηκε ότι θα συνταχθεί υπόμνημα από τον ίδιο προς την Κ.Ο. του κόμματος με τις θέσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και θα τονιστεί το αίτημα περί αναστολής λήψης απόφασης στην παρούσα φάση από την πλευρά της κυβέρνησης, που φαίνεται να πιέζεται από τα «ψευδεπίγραφα», κατά τους φαρμακοποιούς, επιχειρήματα, που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ».                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: