Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Αγωνία για το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες



Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί σε ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΣΠΑΙΤΕ των Σαπών.
Ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που τόσα πολλά μπορεί και πρέπει να προσφέρει στην ευαίσθητη και συνεχώς φθίνουσα περιοχή της επαρχίας Σαπών.
Τώρα τελευταία, ανάμεσα στα άλλα, φήμες αναφέρουν ότι υπάρχει μία μεθόδευση για να κλείσει η ΑΣΠΑΙΤΕ  των Σαπών.
Να κλείσει και μάλιστα με βάση κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο και για συγκεκριμένους λόγους.

Χαρακτηριστικά οι φήμες αυτές αναφέρουν ότι ορισμένοι κύκλοι του χώρου επιχειρούν το μεν ΕΠΕΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών να ενταχθεί στο παιδαγωγικό της Αλεξανδρούπολης, το δε ΠΕΣΥΠ στο τμήμα φιλολογίας Κομοτηνής.
Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες σκοπός των σεναρίων αυτών είναι να αναβαθμιστούν τα εν λόγω τμήματα σε μεταπτυχιακά , να αυξηθούν τα δίδακτρα που ήδη καταβάλλονται και να εξασφαλισθούν επιπλέον έσοδα για τις σχολές της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης με τον τρόπο αυτό.
Δεν γνωρίζουμε εάν και πόσο ευσταθούν τα σενάρια αυτά, (καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει) αλλά και μόνο στις σκέψεις ορισμένων να βρίσκονται είναι ακόμη και ως θεωρητικά , εντελώς επικίνδυνα για το μέλλον της σχολής των Σαπών και του ίδιου του τόπου.
Η λογική και η πρακτική της περαιτέρω συγκέντρωσης των πάντων και της κατάργησης κάθε μορφής αποκεντρωμένης δομής που έχει αναπτυχθεί σε περιφερειακές πόλεις βρίσκει εντελώς αντίθετη ολόκληρη την κοινωνία του δήμου Μαρωνείας Σαπών αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Στο άκουσμα και μόνο αυτών των σεναρίων οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να ανησυχήσουν , να αφυπνιστούν, να οργανωθούν και να αντιδράσουν .
Όσο είναι νωρίς να εξασφαλίσουν τις απαραίτητε διαβεβαιώσεις από τη νέα διοίκηση της ΑΣΠΑΙΤΕ και από κάθε αρμόδιο ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και να αγωνιστούν για την αναβάθμιση της σχολής των Σαπών καθώς και της περαιτέρω σύνδεσή της με την κοινωνία.
Σε διαφορετική περίπτωση και αν δεν παρασχεθούν πειστικές διαβεβαιώσεις θα πρέπει να οργανωθεί μια σειρά κινητοποιήσεων πριν να είναι αργά.
Άλλωστε όπως λέει και ο λαός μας όποιος έχει καεί από το γάλα φυσάει και το γιαούρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: