Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η παράσταση που ενθουσίασε το κοινό της Κομοτηνής επιστρέφει στην πόλη Αβελάρδος και Ελοΐζα του Γιάννη ΚαλαβριανούΣτην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
στις 23 και 24 Μαΐου 2015


«Οι άνθρωποι γίνονται ζώα όταν ερωτεύονται.
Και θηρία, όταν ερωτεύονται οι άλλοι…»

Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris επιστρέφει στην Κομοτηνή με τη νέα της παραγωγή, «Αβελάρδος και Ελοΐζα»,  3 χρόνια μετά το επιτυχημένο «Γιοι και κόρες».

Η παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» βασίζεται στην αληθινή ερωτική ιστορία του φιλόσοφου και θεολόγου Πέτρου Αβελάρδου και της μαθητριάς του Ελοΐζας Φυλμπέρ, οι οποίοι ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και το Παρίσι του 12ου αιώνα και αποτέλεσαν, 500 χρόνια πριν γραφτεί ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, το ζευγάρι-σύμβολο της άφθαρτης αγάπης.
Ο κοινός τους τάφος στο Παρίσι, έχει πλέον μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος για τους ερωτευμένους όλου του κόσμου και αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία αυτής της παράστασης.
Η πρώτη εκδοχή της δημιουργήθηκε για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, και η δεύτερη παρουσιάσθηκε για 60 sold out παραστάσεις τον χειμώνα 2014-2015 στην Αθήνα και το Θέατρο του Νέου Κόσμου και τώρα περιοδευει.

Η Κομοτηνή είναι η πρώτη πόλη μετά την Αθήνα στην οποία παρουσιάζεται, ως ελάχιστο ευχαριστώ του θιάσου στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η παράσταση «Γιοι και κόρες», η οποία συνεχίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάστηκε για 2 χρόνια σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και τιμήθηκε με το Βραβείο «Κάρολος Κουν Καλύτερου Νεοελληνικού Έργου 2012-2014».


Η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας
Στο Παρίσι του 12ου αιώνα και μέσα στο απολύτως εχθρικό θεοκρατικό κράτος της εποχής, ο διασημότερος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος ερωτεύεται και κάνει παιδί με την δεκαεξάχρονη, μα ήδη ευρείας καλλιέργειας μαθήτριά του, Ελοΐζα Φυλμπέρ. Το σκάνδαλο που ξεσπά είναι τεράστιο, η Εκκλησία αντιδρά και ο θείος της Ελοΐζας πληρώνει δολοφόνους για να ευνουχίσουν τον Αβελάρδο. Ο Αβελάρδος επιζεί και αποφασίζει, ταπεινωμένος, να κλειστεί σε μοναστήρι. Παραγγέλνει στην Ελοΐζα να κάνει το ίδιο, που παρότι δεν έχει καμία έφεση στη μοναστική ζωή, υπακούει. Το ζευγάρι ζει χωριστά για τα επόμενα 20 χρόνια, δεν συναντιέται παρά μόνο για μία και μοναδική φορά και επικοινωνεί μόνο με απελπισμένες επιστολές. Ο Αβελάρδος πεθαίνει και η Ελοΐζα ζητά, όταν πεθάνει και η ίδια να τους θάψουν μαζί, επιθυμία που δεν εισακούγεται, παρά επτακόσια χρόνια μετά, όταν μεταφέρονται τα οστά τους σε κοινό τάφο στο Νεκροταφείο του Père Lachaise. Η ζωή και ο παθιασμένος έρωτας  του ζευγαριού, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και μελέτης για καλλιτέχνες και επιστήμονες των επόμενων αιώνων, γιγαντώνοντας τη φήμη τους.
-          «Η συγκίνηση των θεατών μέσα στο σκοτάδι είναι σαν φόρος τιμής στο ζευγάρι και σε κάθε αγάπη που εμπόδισαν οι συνθήκες.»
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής
Γ.Κονδύλη 30
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 25310-37770, 25310-27484
Προπώληση εισιτηρίων Εργάσιμες ημέρες 9:00-14:00 από τα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σάββατο 23 Μαΐου στις 21.00, Κυριακή 24 Μαΐου στις 18.00
Κυριακή 22 Μαΐου στις 21.00
Εισιτήρια: 10 € 
ΔIAΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: