Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Δραστηριότητες του ΣΔΕ Σαπών


Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Το ΣΔΕ Σαπών πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη λίμη Βιστωνίδα  (4η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα η οποία  αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως που προστατεύεται από τη  σύμβαση Ραμσάρ με δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών)  και  στο μοναστηράκι του  Αγίου Νικολάου στη μέση της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγους.
Στη συνέχεια  ξεναγήθηκε  στο αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων όπου εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων που χρονολογούνται  τη περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ.

Και κατέληξε  στην πόλη της Ξάνθης, και επισκέφθηκε το λαογραφικό μουσείο στην παλιά πόλη της Ξάνθης, όπου είχαν την ευκαιρία να δούνε και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική των   αρχοντικών  κατοικιών της παλιάς πόλης όπου μαζί με  και σπίτια εργατών διασώζονται χάρη σε νόμο που ψηφίστηκε το 1994 και απαγόρευε οποιαδήποτε εξωτερική αλλαγή των κατοικιών.
Ομιλία για τα ναρκωτικά
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ποιο είναι το χρέος της οικογένειας απέναντι στο σοβαρό αυτό πρόβλημα; Ασφαλώς η οικογένεια έχει χρέος να προλάβει το κακό και να αποτρέψει το παιδί να ακολουθήσει την επικίνδυνη αυτή πορεία, εξασφαλίζοντας τις πιο ευνοϊκές συνθήκες που θα βοηθήσουν το παιδί να αποφύγει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, δείχνοντάς του αγάπη και στοργή και επικοινωνώντας μαζί του ουσιαστικά και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές.
Πιο συγκεκριμένα, πρέπει η οικογένεια να εθίζει το παιδί σε δημιουργικές δραστηριότητες από μικρή ηλικία, όπως πολιτιστικές, αθλητικές και πνευματικές δραστηριότητες. Η εξασφάλιση μόνο των υλικών αγαθών δεν αποτελεί μέσο που μπορεί να αποτρέψει τους νέους από τη χρήση των ναρκωτικών.
Οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι γύρω από αυτά τα θέματα και όταν αντιληφθούν κάτι ύποπτο με τα παιδιά τους, όπως π.χ. αλλαγή συμπεριφοράς, να προστρέξουν στον ειδικό για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων των παιδιών τους χωρίς ενδοιασμούς και διλήμματα.
Η πολιτεία οφείλει, από την άλλη μεριά, να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών της και να καταπολεμήσει τη μάστιγα των ναρκωτικών, εφαρμόζοντας με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα την υπάρχουσα νομοθεσία. Αλλά πρωτίστων η πολιτεία πρέπει να καταπολεμήσει τα αίτια που κυρίως οδηγούν τους νέους στη χρήση των ναρκωτικών.
Πρώτα – πρώτα να καταπολεμήσει την ανεργία που μαστίζει κυρίως τους νέους και βρίσκεται, δυστυχώς, σήμερα σε υψηλά επίπεδα και που δημιουργεί στους νέους τεράστια ψυχολογικά προβλήματα. Να δημιουργήσει πολιτιστικά στέκια για να απασχολούνται δημιουργικά οι νέοι. Να δημιουργήσει σχολές γονέων όπου οι γονείς θα μπορούν να ενημερώνονται από ειδικούς και γύρω από αυτό το πρόβλημα και για άλλα προβλήματα που μπορούν να υπάρχουν στις οικογένειές τους, για να τα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο.
Οι νέοι είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Και η πολιτεία, οι δήμοι και άλλοι φορείς οφείλουν να τους στηρίξουν με πολλούς τρόπους, ώστε να γίνουν σωστοί και δημιουργικοί πολίτες.
Για το θέμα αυτό μας μίλησε στο ΣΔΕ  Σαπών ο ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας Ν.Ροδόπης "Ορφέας "κος Σπύρος ΒόλτσηςΔεν υπάρχουν σχόλια: