Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των ροών προσφύγων



Το Σάββατο, 18 Απριλίου 2015, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των ροών προσφύγων. Παραβρέθηκαν ο Υπουργός κ. Νικόλαος Βούτσης, οι Αν. Υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννης Πανούσης και οι δεκατρείς Περιφερειάρχες της χώρας. Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος.
Η αρμόδια Υπουργός, κα Χριστοδουλοπούλου εισηγήθηκε τη δημιουργία ανοιχτών  μικρών δομών φιλοξενίας προσφύγων ανά Δήμο σε κάθε Περιφέρεια με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης παρατήρησε τα εξής:

α. «Πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των περιπτώσεων αφενός μεν των προσφύγων, που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές αφετέρου δε των οικονομικών μεταναστών, που προωθούνται από κυκλώματα με τρόπο παράνομο. Η εικόνα, που έχω από την περιοχή της Περιφέρειάς μου, δείχνει, ότι η αναλογία 80 πρόσφυγες προς 20 οικονομικοί μετανάστες, που ισχυρίζεται η Υπουργός, ισχύει αντίστροφα. Άλλωστε,  οι πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές είναι συνήθως οικογένειες ενώ οι οικονομικοί μετανάστες, που φτάνουν σ’ εμάς, είναι άνδρες. Το θέμα είναι σοβαρό. Κανένας δε διαφωνεί με την παροχή άμεσης ιατρικής περίθαλψης, την καταγραφή και την προώθηση των προσφύγων στις κατάλληλες δομές. Πρέπει οπωσδήποτε να επιδείξουμε υπεύθυνη στάση. Όμως, να μην προσπαθήσουμε μέσω της πολιτικής μας για τους πρόσφυγες να λύσουμε το ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών.

β. Όσον αφορά στην Περιφέρειά μας και ειδικότερα στον Έβρο, οι εκτιμήσεις όλων είναι, πως όταν υποχωρήσουν  τα νερά στον Έβρο ποταμό, θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα εισόδου παράνομων οικονομικών μεταναστών. Εδώ πρέπει να σημειώσω, ότι ο φράχτης, αν και, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του, είχε προκαλέσει κάποιες αρνητικές αντιδράσεις, επί της ουσίας λειτούργησε. Σήμερα, το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Επίσης, η λειτουργία του φράχτη και οι πλημμύρες οδήγησαν στην αποδυνάμωση της FRONTEX. Ήδη σχεδιάζεται επίσκεψη του αρχηγού της μέσα στον Απρίλιο, επομένως σε κάθε περίπτωση αιτούμαστε την αύξηση των στελεχών της στην περιοχή για δύο σημαντικούς λόγους• γιατί έτσι προωθείται το αίσθημα ασφάλειας και γιατί μέσω αυτών διεθνοποιείται καλύτερα το πρόβλημα.
γ. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να αγνοηθεί ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν  ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες ακραία στοιχεία. Η συνύπαρξη τέτοιων στοιχείων σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως η δική μας, μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα. Οφείλω εδώ να ξεκαθαρίσω, πως το σύνολο των μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής μας συμβιώνει αρμονικά στην τοπική κοινωνία.
δ. Στην περιοχή μας δεν πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε παραμονή παράνομων μεταναστών. Και αυτό γιατί ήδη στα μέρη  μας έχουμε μόνιμη συνεχή παρουσία τουλάχιστον 300 παράνομων οικονομικών μεταναστών. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, που ο Υπουργός, κ. Πανούσης, ο οποίος γνωρίζει καλά την περιοχή μας, υποστηρίζει τη μη παραμονή μεταναστών στη Θράκη. Επιπλέον, υπάρχει δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων για την επαναλειτουργία των Σχολών Αστυφυλάκων στην Περιφέρειά μας, που ακόμη λειτουργούν ως κέντρα υποδοχής μεταναστών.»
Τέλος, σημείωσε ο κ. Μέτιος, «για τις παραπάνω τοποθετήσεις μου, είναι ενήμερος και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γεώργιος Παυλίδης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: