Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την βραχυχρόνια έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτεςΜε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και οι δύο βουλευτές της Ξάνθης, όλοι οι βουλευτές του κόμματος σε Καβάλα και Έβρο και ο Αϊχάν Καραγιουσούφ από το νομό Ροδόπης πιέζουν για την προώθηση του αιτήματος έκδοσης βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους επισκέπτες. Την ενέργεια αυτή θεωρούν αναγκαία και πολλαπλά ωφέλιμη για την τόνωση του τουρισμού στη μειονεκτική μας περιοχή.

. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση θετικές είναι και οι προθέσεις της διοίκησης της ΠΑΜΘ και ζητούν άμεσα πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους υπουργούς..
Το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών αννάμεσα στα αλλά αναφέρει
«Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους τομείς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Παρόλα αυτά, στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας που συνορεύουν με την Τουρκία (μια σημαντική – αναδυόμενη – αγορά για τον εισερχόμενο τουρισμό), το τουριστικό προϊόν διαφοροποιείται σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή, ανά νομό, χωρίς όλες οι περιοχές να μπορούν να εκμεταλλευθούν πλήρως τη μεγάλη αυτή αγορά.
Το θέμα της βελτίωσης των διαδικασιών και του κόστους χορήγησης βίζας για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από την Τουρκία στον Έβρο και στα ελληνικά νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου, απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες, επαγγελματικούς – τουριστικούς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ιδιαίτερα, από την προτεινόμενη βίζα 72 ωρών, ο Νομός Έβρου θα ωφεληθεί σε επίπεδο τοπικής οικονομίας, τουριστικής ανάπτυξης και απασχόλησης.
Η περιοχή, τόσο του Έβρου, όσο και συνολικότερα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.
Οι παρούσες χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας, εμποδίζουν αρκετούς Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν τις εν λόγω περιοχές για λίγες ημέρες, όπως θα επιθυμούσαν.
Η βελτίωση των υποδομών, σε συνδυασμό με διευκολύνσεις στη διαδικασία χορήγησης βίζας, η επαρκής στελέχωση στις πύλες εισόδου, η εφαρμογή μειωμένων τιμών στις θεωρήσεις εισόδου σε ειδικές κατηγορίες πολιτών ώστε να γίνει περισσότερο δελεαστική η επίσκεψη των τουριστών, ιδιαίτερα σε περιόδους εκτός αιχμής, θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.
Επειδή, η έκδοση βίζας 72 ωρών, θα διευκολύνει και θα δώσει επιπλέον κίνητρα, αντί να ταλαιπωρεί και να αποθαρρύνει, τους Τούρκους πολίτες να ταξιδέψουν στον Έβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας και θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εισερχόμενων τουριστών από την Τουρκία, αποδίδοντας πολλαπλά οφέλη για τις ανωτέρω περιοχές.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:
1.Προτίθενται να εξετάσουν την πρόταση έκδοσης βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;
2.Ποιός είναι ο σχεδιασμός για την επαρκή στελέχωση και τον εφοδιασμό με τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό στις πύλες εισόδου στον Έβρο, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και η ομαλή διακίνηση των τουριστών;
3.Ποιος είναι ο σχεδιασμός των ενεργειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τουρισμό, στο πλαίσιο της Συνθήκης «Σένγκεν»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: