Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Κινδυνεύουν 7000 οικογένειές καπνοπαραγωγών στη Ροδόπη να μείνουν χωρίς εισοδήματα



Συζήτηση για το μέλλον του καπνού πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση το προέδρου του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Ροδόπης κ. Εσάτ Χουσεΐν, απευθυνόμενη σε όλους τους φορείς της περιοχής.
. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής συζητήθηκε η νέα αγροτική πολιτική (ΚΑΠ), η οποία αφήνει τους καπνοπαραγωγούς έξω από το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, θέμα το οποίο τέθηκε επί τάπητος με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις και να σταλεί επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο νομό μας δραστηριοποιούνται 6.700 καπνοπαραγωγοί και τα καπνά της περιοχής έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό αγγίζοντας το 100% αναφορικά με τις εξαγωγές, ενώ αποφέρουν εισόδημα στο κράτος περίπου 270 εκατομμύρια ετησίως. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών κ Εσάτ Χουσεΐν    «Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, διότι οι μεγάλοι του βορρά της ΕΕ μας άφησαν έξω από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, παρόλο που δεν υπήρχε καταψηφιστική για τους καπνοπαραγωγούς απόφαση» επεσήμανε. « Αν στο νομό μας 7.000 οικογένειες και 30.000 άνθρωποι θα μείνουν έξω από τις επιδοτήσεις, θα εκτιναχθεί περεταίρω η  ανεργία και θα κλείσουν και άλλα καταστηματά. Γι’ αυτό θα ζητήσουμε από την πολιτεία να μας βοηθήσει». Στη συνέχεια έκανε γνωστό ότι η ΕΕ έχει επιτρέψει σε κάθε κράτος-μέλος να δώσει 5-15% των ενισχύσεων σε ορεινές περιοχές, κάτι το οποίο θα αποτελέσει αίτημα των καπνοπαραγωγών μετά την προαναφερθείσα συνάντηση με τον υπουργό.
 Ένα ακόμη θέμα, το οποίο βασανίζει τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής και τέθηκε υπό συζήτηση είναι εκείνο της λαθραίας εισαγωγής καπνού που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Χουσεΐν τόνισε ότι ενώ για τα εγχώρια καπνά οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχό τους, κάτι το οποίο δε συμβαίνει και με αυτά που εισέρχονται λαθραία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την πολύ κακή ποιότητα αυτών, εκτός από το μεγάλο οικονομικό πλήγμα των ντόπιων καπνοπαραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: