Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Με προθεσμία την 15η Μαΐου Αδιέξοδα και ζητούμενα για τον καθορισμό των βοσκοτόπων



Καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε όλη τη χώρα είναι η 15η Μαΐου και πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως δείχνουν τα πράγματά, είναι να εκχωρήσει στις Περιφέρειες την ευθύνη χαρτογράφησης των βοσκοτόπων.
 Μάλλον πρόκειται για μία αδιέξοδη αρμοδιότητα την οποία το υπουργείο επιθυμεί να μεταφέρει στις κατά τόπους Περιφέρειες, κάτι το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει από τη στιγμή που θα ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί πλήρως το σύνολο των κτηνοτρόφων για το ζωικό κεφάλαιο που πραγματικά διαθέτουν.

 Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα, το οποίο επιχείρησε να λύσει αρχικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πέρασε μετά στους δήμους, πέρασε ξανά στον ΟΠΕΚΕΠΕ και εν τέλει πέραν της ταλαιπωρίας των κτηνοτρόφων που έλαβαν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που έπαιρναν για το ίδιο ζωικό κεφάλαιο το 2012, οδήγησε σε μία τεράστια απώλεια πόρων.
Τα προβλήματα για τις Περιφέρειες είναι δύο:  Το ένα είναι τεχνοκρατικό και αφορά στο ποιος τελικά θα κάνει τη χαρτογράφηση και πότε, καθώς το να αποτυπωθεί μια ολόκληρη η Περιφέρεια, με την 15 Μαΐου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία, να μοιάζει πλέον αδύνατη και το δεύτερο είναι η δαπάνη, η οποία σύμφωνα με υπολογισμούς για τη ΑΜ-Θ θα ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ.
Η απαίτηση που υπάρχει από πλευράς Περιφερειών και των  άλλων εμπλεκομένων, αφορά στην σαφή ρύθμιση που θα πρέπει να υπάρξει περί του ποιες είναι οι βοσκήσιμες γαίες μέσα στις δασικές περιοχές. Δηλαδή οι δασώδεις βοσκότοποι, που είναι και η λύση του προβλήματος στην περιοχή μας. Θα πρέπει  παράλληλα να διευκρινιστεί επί ποιού εδάφους θα γίνουν οι χάρτες αυτοί. Ποιο θα είναι το έδαφος απαγορεύσεων, τι θα γίνει με τις περιοχές Natura,κλπ.
Το ζήτημα είναι οι βοσκήσιμες εκτάσεις που θα καθοριστούν στην περιφέρειά μας να επαρκούν. Να επαρκούν ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην χάσουν και άλλες χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα η τοπική κτηνοτροφία να οδηγηθεί σε πλήρη αφανισμό. Και όλα αυτά βέβαια με την 15η  Μαΐου να βρίσκεται προ των πυλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: