Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Εκπαιδευτική εκδρομή του ΓΕΛΔΕ Σαπών στo Βερολίνο στα πλαίσια προγράμματος καινοτόμων σχολικών δραστηριοτήτων (30 Ιανουαρίου -2 Φεβρουαρίου 2015)



Στη μετακίνηση συμμετείχαν 10 από τους μαθητές /μαθήτριες οι οποίοι αποτελούν την πολιτιστική ομάδα και συγκεκριμένα 7 μαθήτριες και 3 μαθητές από τη Β΄ τάξη με συνοδούς τρεις εκπαιδευτικούς του σχολείου, υπεύθυνους του προγράμματος. Λόγω του χρονικού περιορισμού η δράση επικεντρώθηκε στο θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ιστορία του 20ου αιώνα». Η ομάδα επισκέφτηκε μνημεία και μέρη άμεσου με τη θεματολογία ενδιαφέροντος όπως την Eastside Gallery, την πλατεία Alexanderplatz, τον καθεδρικό ναό του Βερολίνου, την Πύλη του Βραδεμβούργου, το Γερμανικό Κοινοβούλιο (Rieichstag), την Kaiserkirche, το Νησί των Μουσείων, την πλατεία Potzdammerplatz, το περίφημο Checkpoint Charlie και το Topography of Terror
. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην παρακολούθηση της παράστασης Lucia di Lammermoor στην όπερα του Βερολίνου. Η παιδαγωγική και διδακτική αξία της επίσκεψης συνίσταται πρωτίστως στην άμεση επαφή των παιδιών με την σχετικά πρόσφατη ιστορία, σε ένα «ζωντανό» περιβάλλον: τα διδακτικά εγχειρίδια μιλούν, για παράδειγμα, για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά μια επίσκεψη σε βομβαρδισμένη εκκλησία (η οποία δεν αναστηλώθηκε για να θυμίζει τα δεινά του πολέμου) ή στο (πρώην) αρχηγείο της Γκεστάπο αποτελεί εμπειρία και αφορμή για προβληματισμό. Για τους μαθητές που δεν έχουν ζήσει (έστω και από απόσταση) το κλίμα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου ήταν αποκαλυπτική η συζήτηση περί Ανατολικού και Δυτικού Άξονα και του χωρισμού της Ευρώπης στα δύο. Σύμφωνα με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, στις μαθήτριες και τους μαθητές των δεκαεπτά ετών φάνηκε αδιανόητο το ότι για δεκαετίες ολόκληρες οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα από το ένα μέρος στο άλλο, έστω κι αν αυτό ήταν στην ίδια πόλη ή ότι η ιδιωτική τους ζωή παρακολουθείτο συνεχώς. Έννοιες που σήμερα θεωρούνται δεδομένες και αυτονόητες, όπως η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης, έχουν καταστρατηγηθεί βάναυσα- έστω και με δημοκρατική επίφαση- με πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες συνέπειες. Η επίσκεψη εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που πραγματοποιεί το ΓΕΛΔΕ Σαπών, αποδεικνύοντας το όραμα της σχολικής κοινότητας για το άνοιγμα του ορίζοντα του σχολείου στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το όλο εγχείρημα, αυτονόητα, (αυτό)χρηματοδοτήθηκε από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών και των μαθητριών, οι οποίοι σε χαλεπούς καιρούς ιεράρχησαν και παραμέρισαν τις άμεσες ανάγκες τους θέτοντας ως προτεραιότητα την παιδεία και καλλιέργεια των παιδιών τους.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: