Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Τέλος στην παραφιλολογία για «λουκέτο» στην ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών



Έντονη αναστάτωση προκλήθηκε λόγω των φημών που ανέφεραν πως το Παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ στην πόλη των Σαπών θα αναστείλει τη λειτουργία του από το νέο ακαδημαϊκό έτος στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά». Ισχυρισμοί, οι οποίοι έχουν στη βάση τους τη μη βιώσιμη λειτουργία του παραρτήματος, από οικονομικής πλευράς.
Οι φήμες αυτές αποδεικνύονται αναληθείς, πρώτον από το γεγονός ότι το παράρτημα των Σαπών, τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, έχει αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων σπουδαστών του. Επιπλέον, από φέτος παράλληλα με το Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. λειτουργεί και το Π.Ε.ΣΥ.Π. για πρώτη φόρα, κάτι το οποίο αυταπόδεικτα δηλώνει την πρόοδο και την ανάπτυξη του παραρτήματος. Ισχυρή απόδειξη σε αυτό, συνιστά η υλοποίηση επιστημονικής Ημερίδας και η έκδοση Πρακτικών με τίτλο:
Κασιμάτη, Κ., Μπαξεβάνη, Ε. (Επιμ.) (2014) Προσεγγίσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό την οπτική πτυχιακών εργασιών σπουδαστών του Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. Σαπών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας, 28 Ιουνίου 2014, Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Σαπών. Κομοτηνή: ΑΣΠΑΙΤΕ  (ISBN:  978-960-6749-1-6-3).

Δεύτερον, τους ισχυρισμούς περί αναστολής λειτουργίας του παραρτήματος στις Σάπες διαψεύδει έντονα η Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ και Επιστημονική Υπεύθυνη του Παραρτήματος των Σαπών, κυρία Αικατερίνη Κασιμάτη. Χαρακτηριστικά η κυρία Κασιμάτη δήλωσε:
«Όταν υποσχεθήκαμε και διασφαλίσαμε υψηλή ποιότητα Σπουδών απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι άριστες συνθήκες του περιβάλλοντος στη Σχολή! Η Διοικούσα Επιτροπή της Σχολής έχει μεριμνήσει να υπάρχουν άριστες συνθήκες σε όλα τα Παραρτήματα και διαθέτει ποσόν ικανοποιητικό να τις καλύψει!»
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η στήριξη του παραρτήματος των Σαπών από την τοπική αυτοδιοίκηση και των αρμοδίων πρέπει να συνεχιστεί με κάθε δυνατό τρόπο, καθώς στάθηκαν σύμμαχοι και αρωγοί του παραρτήματος, ήδη από την έναρξη της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Άλλωστε, η ύπαρξη του ιδρύματος της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες έχει πολλαπλά οφέλη για την ίδια την τοπική κοινωνία των Σαπών. Ως εκ τούτου, είναι υποχρέωση όλων, όπως και αποδείχτηκε με τη χορηγία για τη διοργάνωση και πραγματοποίηση της επιστημονικής Ημερίδας από την Τράπεζα Πειραιώς και τους επαγγελματίες της πόλης, να διασφαλιστεί η επιστημονικότητα και η αξιοπιστία του Παραρτήματος.
Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: