Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Που καταντήσαμε…!



Πριν από πολλά χρόνια ήταν συνηθισμένο το φαινόμενα να αγοράζει κάποιος χύμα τσιγάρα από το περίπτερο.
Όσοι δεν καλλιεργούσαν καπνά λόγω χαμηλών εισοδημάτων και λόγω της γενικότερης άσχημης οικονομικής κατάστασης, κατέφευγαν στις χύμα αγορές.
Πολλές φορές μάλιστα ίσχυε και το βερεσέ, δηλαδή η αγορά επί πίστωση.
Πέτρογλου, Κουσίδης, Τσουφίδης, Σπαθιάδης ήταν οι περιπτεράδες των Σαπών που εφάρμοζαν τότε αυτόν τον τρόπο συναλλαγής.

Τα χρόνια πέρασαν οι οικονομική κατάσταση των πολιτών αναβαθμίστηκε αισθητά και ανάμεσα στα άλλα, τα ξένα τσιγάρα άρχισαν να πηγαινοέρχονται με τις κούτες.
Κερασμένα μισοαναμένα, παρατημένα, πεταμένα, χωρίς ο καπνιστής  να λογαριάζει τιμές  και έξοδα, αφού ζούσε σε ένα άνετο οικονομικό περιβάλλον.
Εδώ και λίγο διάστημα όμως το φαινόμενο της αγοράς των χύμα τσιγάρων έκανε και πάλι την εμφάνιση του, τουλάχιστον στην περιοχή μας.
Δεν πάει πολύ καιρός που σε περίπτερα των Σαπών συναντήσαμε για πολλοστή φορά νέους ανθρώπους να αγοράζουν χύμα τσιγάρα. Μας θύμισε την εποχή των παπούδων μας που οικονομικά εξαθλιωμένοι κατέφευγαν σαυτή τη διαδικασία.
Ποια είναι λοιπόν οι διαφορά από τότε;
Σήμερα η οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα όλων των νυκοκοιριών της επαρχίας μας.
Οι περικοπές , τα χαράτσια, οι φόροι, η αύξηση του κόστους ζωής, η εκτίναξη της ανεργίας, οδήγησαν τους νέους μας στην εποχή των παππούδων και των προπαππούδων τους.
Χωρίς καμία διαφορά!
Μάλλον ίσως να ήταν και καλύτερα τότε αφού δεν υπήρχαν ούτε ΕΜΦΙΑ, ούτε ΦΠΑ ,ούτε χαράτσια, ούτε δάνεια , ούτε τόσο υψηλό κόστος ζωής για μία οικογένεια.
Υπήρχαν λιγότερα χρήματα και πολύ λιγότερο άγχος.
Σήμερα υπάρχουν πολύ λίγα χρήματα αλλά πολύ περισσότερο άγχος.
Που καταντήσαμε… !

Δεν υπάρχουν σχόλια: