Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Βοσκότοποι και προϋπολογισμός απασχόλησαν το Δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας - Σαπών



Το θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων αποτέλεσε το βασικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο Σαπών.
 Το Συμβούλιο ομόφωνα(με μία ψήφο παρών)συνυπέγραψε την πρόταση της ΠΕΔ ΑΜΘ για το θέμα ζητώντας από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να διορθώσει τα λάθη που η ίδια έπραξε ή ανέχτηκε τα προηγούμενα χρόνια .
Το πρωί της ίδιας μέρας σε συγκέντρωση κτηνοτρόφων του Δήμου που έγινε στις Σάπες οι παριστάμενοι ενέκριναν την απόφαση του Δήμου να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αναλογικών μειώσεων και να διεκδικήσει το σύνολο των επιδοτήσεων που αναλογούν στον κτηνοτροφικό κόσμο και που η απώλειά τους θα οδηγήσει τον Δήμο στην οικονομική καταστροφή.
Ακολουθεί η εισήγηση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ψήφισμα που εγκρίθηκε:
«Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Φίλες και φίλοι

Η συζήτηση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος των βοσκοτόπων αποτελεί για το Δήμο απόλυτο χρέος .Σε μία από τις πιο δύσκολες εποχές των τελευταίων ετών ,όλοι μας προσβλέπουμε στην στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων για να ξεφύγουμε από την κρίση. Η κτηνοτροφία λοιπόν αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές δραστηριότητες που ,υπό άλλες συνθήκες θα σήκωνε πραγματικά στις πλάτες της τον Δήμο μας. Ξέρετε ότι ο Δήμος μας και η πρώην επαρχία Σαπών διέθεταν κατά το παρελθόν ένα από τα μεγαλύτερα  ζωικά κεφάλαια στη χώρα.
Το θέμα με τα βοσκοτόπια αποτελεί μία ακόμη τραγική εξέλιξη για ένα κράτος που δεν επέδειξε ποτέ σοβαρότητα στον πρωτογενή τομέα και τώρα έρχεται να αποτελειώσει τους κτηνοτρόφους με τα λάθη που το ίδιο έκανε ή καλύτερα ανέχθηκε για πολλά χρόνια.
Ξέρετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά οι υπηρεσίες που δίνουν τις επιδοτήσεις ,για καιρό αμφισβήτησαν τον αριθμό των βοσκοτόπων και πίεσαν τη χώρα μας να τους δώσει ακριβή στοιχεία. Η χώρα ,χωρίς να γίνει συνεννόηση με κανέναν από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και των αγροτών συναίνεσε και έτσι μέσα σε μία νύχτα μειώθηκαν τα βοσκοτόπια κατά τα 3\4 .Ήταν μία εγκληματική ενέργεια αφού με τον τρόπο αυτό η χώρα μας εκτέθηκε ,για μία ακόμη φορά ως αναξιόπιστη. Το χειρότερο όμως είναι ότι η εξέλιξη αυτή πλήττει τους κτηνοτρόφους αφού τους υποχρεώνει ,να μπουν σε ένα πολύ στενό καλούπι και να χάσουν πολύτιμες επιδοτήσεις απαραίτητες για την επιβίωσή τους.
Το Υπουργείο και το ξέρετε καλά ,μπροστά στην κρίση που το ίδιο δημιούργησε προσπάθησε να μετακυλήσει την ευθύνη ζητώντας από τους Δήμους να μοιράσουν τα εναπομείναντα βοσκοτόπια και έτσι με τον τρόπο αυτό να μειωθούν οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.
Οι Δήμαρχοι λοιπόν είχαμε μπροστά μας 2 επιλογές .Η μία ήταν να προσπαθούσαμε να μοιράσουμε βοσκοτόπια χωρίς να διαθέτουμε ούτε τα υπόβαθρα ούτε το προσωπικό ,ούτε την πραγματική δυνατότητα να το κάνουμε. Και να θέλαμε δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η άλλη επιλογή που και εμείς επιλέξαμε ήταν  να στηρίξουμε τους αγρότες μας και να μην δεχτούμε αυτήν την εξέλιξη για την οποία δεν είχαμε ούτε οι κτηνοτρόφοι καμία ευθύνη.
 Συζητήσαμε πολλές φορές και σε βάθος το θέμα. Εγώ επικοινωνώ συχνά με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη ενώ ξέρετε ότι συνεργάστηκα και με τον Περιφερειακό Δντη Νικόλα Γαλάνη στην Κομοτηνή. Εκεί τους ξεκαθάρισα ότι ο Δήμος δεν μπορεί ούτε επί της ουσίας αλλά ούτε και τεχνικά να δεχτεί λύσεις μείωσης ενισχύσεων. Με τους συναδέλφους μας λοιπόν δώσαμε μάχη για να στηρίξουμε το εισόδημα των παραγωγών και να μην βάλουμε με την υπογραφή μας το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κτηνοτροφίας.
Έτσι η ΠΕΔ ΑΜΘ πήρε μία πολύ δύσκολη απόφαση που μας δεσμεύει ουσιαστικά και την οποία καλούμαστε να επικαιροποιήσουμε από το συμβούλιο μας. Δεν στέλνουμε λοιπόν στοιχεία ούτε συμφωνούμε με την αναλογική μείωση που προτείνει η λεγόμενη τεχνική λύση.
Εμείς θέλουμε όλα τα λεφτά των κτηνοτρόφων. Θέλουμε η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της να διορθώσει το λάθος της και να πληρώσει τις επιδοτήσεις που αναλογούν στους κτηνοτρόφους ώστε να ξεκινήσουμε από το Γενάρη μία άλλη ΚΑΠ με υψηλά ιστορικά δικαιώματα. Αν τώρα μειώναμε τα βοσκοτόπια τότε υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι κτηνοτρόφοι να μην πάρουν τα επόμενα χρόνια ούτε ένα ευρώ ενισχύσεων. Πραγματική καταστροφή. Εγώ σαν Δήμαρχος δεν δέχομαι να χάσει ο τόπος μας που ήδη βρίσκεται σε οικονο μική ασφυξία άλλο ένα εκ ευρώ ενισχύσεων.
Γι αυτό λοιπόν προτείνω στο σώμα να δεχτούμε ομόφωνα και ανεπιφύλακτα τη ν πρόταση της ΠΕΔ όπως έχουν κάνει όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας και να πιέσουμε πολιτικά την κυβέρνηση να δώσει λύση και να στηρίξει τους κτηνοτρόφους. Προτείνω λοιπόν να υπερψηφίσουμε το παρακάτω κείμενο της ΠΕΔ ΑΜΘ:
«Στις 31 Οκτωβρίου συνεδρίασε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όπου πάρθηκε ομόφωνη απόφαση ώστε οι Δήμοι της Περιφέρειας να μην πραγματοποιήσουν την κατανομή των βοσκοτόπων. Οι λόγοι που αναφέρονται στην απόφαση είναι οι παρακάτω:
 Οι λόγοι για τους οποίους οι Δήμοι της ΠΑΜΘ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την κατανομή των βοσκοτόπων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις ου θέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι:
1. Δεν έχουν το αντίστοιχο λογισμικό το οποίο επεξεργάζεται χάρτες.
2. Δεν έχουν καταρτισμένο προσωπική αυτή τη στιγμή για να υποστηρίξει αυτή την εφαρμογή.
3. Δεν έχουν όλα εκείνα τα δεδομένα τα οποία χρειάζονται για να γίνει σωστή και κυρίως αντικειμενική κατανομή των εκτάσεων, όπως μητρώο ζώων και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί δασικές, περιοχές αναδασωτέες, περιοχές NATURA.
4,. Δεν προλαβαίνουν χρονικά να προβούν στην αναζήτηση νέων εκτάσεων που παραμένουν αδιάθετες για να καλύψει περισσότερες ανάγκες σε βοσκοτόπους.
Η διαδικασία κατανομής των βοσκοτόπων να συνεχίσει να γίνεται από τους εντεταλμένους προςε τούτο φορείς , όπως μέχρι σήμερα
Ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών στηρίζει τον αγώνα τον κτηνοτρόφων και στέκεται αρωγός στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.».
Νωρίτερα σε ειδική ευνεδρίαση το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα τον Προυπολογιμό του έτους 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια: