Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ, ΕΥΡΙΠΊΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΥπό την οργανωτική ευθύνη του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. του ΝΑΤΟ, βουλευτή Ροδόπης και πρώην Υπουργού, Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη συνεδριάζει μετά από πολλά χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο επιτροπή και ειδική ομάδα εργασίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.  

Συγκεκριμένα η αρμόδια Υπό-Επιτροπή για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή του ΝΑΤΟ συνεδριάζει από κοινού με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με θέματα:

  1. Την παράνομη μετανάστευση και τις επιπτώσεις της.
  2. Θέματα αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας.
  3. Ζητήματα Ασφάλειας, Άμυνας και Γεωστρατηγικής Ανάπτυξης της Συμμαχίας            στην περιοχή - ο ρόλος της Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση από Νατοϊκής πλευράς συμμετέχουν ο Αντιπρόεδρος, επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και Επικεφαλής της Γερμανικής Αντιπροσωπείας βουλευτής Karl Lammers, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Επιτροπής, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και βουλευτές από 12 χώρες.

Από Ελληνικής πλευράς τις εργασίες άνοιξε με παρέμβαση του ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ακολούθησαν ομιλίες του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας, Ταξίαρχου Μιλτιάδη Γρυλλάκη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ακολούθησαν εισηγήσεις ειδικών και παρεμβάσεις Βουλευτών από όλες τις χώρες και όλα τα κόμματα.

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ αναδείχθηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή και ενισχύθηκαν οι εθνικές μας θέσεις.

Κατά το άνοιγμα των εργασιών ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, που ανέπτυξε τη φιλοσοφία, που καλλιέργησε πριν 2.500 χρόνια τον ορθολογισμό της επιστήμης και τον ανθρωπισμό της τέχνης, που διακήρυξε τα πρώτα ανθρώπινα δικαιώματα και δίδαξε στρατηγική, μέσα απ΄ τη νικηφόρο διαδρομή του μόνου αήττητου στρατηγού στην ιστορία της ανθρωπότητας, του Μ. Αλεξάνδρου.

Η παρουσία μετά από αρκετά χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, διακεκριμένων μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η κοινή συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μαζί με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία, εμπεριέχει πολύ ισχυρό πολιτικό συμβολισμό.

Τώρα που η Ευρωατλαντική Συμμαχία συζητά συλλογικά και επαναπροσδιορίζει δυναμικά το νέο οικουμενικό της ρόλο, έχει ιδιαίτερη σημασία η αναβάπτιση των αρχών και των αξιών, που από κοινού υπηρετούμε, να παραπέμπει στις ισχυρές ρίζες ενός οικουμενικού διαχρονικού πολιτισμού, όπως ο Ελληνικός.

Πράγματι η Δημοκρατία, η Ελευθερία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η διεθνής Ασφάλεια και η παγκόσμια Ειρήνη, είναι ο αναλλοίωτος αξιακός κώδικας που από κοινού καλούμαστε εκ νέου να υπηρετήσουμε, έναντι νέων απειλών που συνεχώς προκύπτουν από ακραία κινήματα τυφλού φανατισμού και απάνθρωπης δράσης, όπως αυτά της παγκόσμιας τρομοκρατίας και του Ισλαμικού κράτους (ISIS).

Σ’ αυτό τον κοινό αγώνα η χώρα μου καλείται να διαδραματίσει εκ νέου ένα σημαντικό ρόλο. Ένα ρόλο που παρά τη σφοδρή οικονομική κρίση που μας έπληξε, είναι πολύ σοβαρότερος αναλογικά με το μέγεθος ή τον πληθυσμό της Ελλάδας. Και εξηγώ τι εννοώ:

1.            Η Ελλάς είναι η Ευρωπαϊκή γέφυρα και η προκεχωρημένη πύλη προς ανατολάς; Από εδώ διέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παράνομης μετανάστευσης, που προέρχεται από τις διακεκαυμένες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι, χωρίς να εγκαταλείπουμε τις ανθρωπιστικές μας αξίες έναντι των προσφύγων ή των αναξιοπαθούντων οικονομικών μεταναστών, να αναχαιτίζουμε και να φιλτράρουμε σε συνεργασία με τους γείτονες και τους συμμάχους μας, όλο αυτό το ρεύμα, ώστε να μη μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη κεκαλυμμένοι μαχητές του ISIS και τρομοκράτες. Αυτό και κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με τον ελληνικό στρατό, την αεροπορία, το ναυτικό, το λιμενικό μας και τα Σώματα Ασφαλείας, με δαπάνες που επωμίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός. Αυτή την τιτάνια προσπάθειά μας, δεν πρέπει να την αποδυναμώνει ή να την αποπροσανατολίζει κανείς και ιδιαίτερα οι συμμαχικές χώρες που οφείλουν πρώτες να σέβονται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την ΑΟΖ στην περιοχή. Για να είναι η συμμαχία ισχυρή πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι στη βάση του σεβασμού των κοινών αξιών και των διεθνών κανόνων.
2.            Η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες του ΝΑΤΟ που παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να δαπανά για την Άμυνα και την Ασφάλειά, πάνω από το 2% του ΑΕΠ της, συμβάλλοντας ουσιαστικά και λόγω γεωστρατηγικής θέσης στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της συμμαχίας στην περιοχή.
3.            Η Ελληνική Πολιτεία έκτισε στη Θράκη, όπου διαβιεί μια πολυπληθής Μουσουλμανική Μειονότητα, ένα επιτυχημένο μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας, που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, ώστε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας του ISIS να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών, σε μετωπική μεταξύ Δύσης και Ισλάμ.
Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι στην Ελληνική Θράκη η μετριοπάθεια, η ανοχή, ο αλληλοσεβασμός και η ελεύθερη, ειρηνική και δημιουργική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων δεν επέτρεψαν να προκύψει κανένας μαχητής του ISIS ή εξτρεμιστής του φονταμενταλισμού.
4.            Τέλος, σημαντικό ρόλο για την επικοινωνία με το μετριοπαθή ισλαμικό κόσμο και την ένταξη του σε ένα ενιαίο μέτωπο μαζί μας, ώστε να απομονωθούν και να καταπολεμηθούν οι ακραίοι χωρίς να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ των δύο πολιτισμών μας, μπορούν να διαδραματίσουν τα ελληνόφωνα Πατριαρχεία της Αφρικής και της Μ. Ανατολής, με πρώτο βέβαια το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, που κρατά το κέντρο βάρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, παρά τις όποιες δυσκολίες.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, 

Η Ελλάδα, όπως το έκανε πάντα, έτσι και τώρα, στις δύσκολες στιγμές συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, για να προστατεύσει τις κοινές αρχές και τις αξίες μας. Αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πριν μια εβδομάδα, κατά τη συνάντηση του, εδώ στην Αθήνα, με το νέο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ,  κ.  Στολτενμπεργκ, όταν τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί νησίδα ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή…» και υπογράμμισε ότι «η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δράσης των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ δε γίνεται μόνο με τα στρατιωτικά μέσα, αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν και οι μηχανισμοί της εταιρικής συνεργασίας, όπως ο μεσογειακός διάλογος».
Αυτό ακριβώς δηλαδή που επιχειρούμε εμείς σήμερα εδώ, στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Είμαι βέβαιος ότι από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για το κοινό μας μέλλον. Καλώς ορίσατε και καλή μας επιτυχία!»


Υπότιτλος: Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην τουρκική παρέμβαση

Μετά την τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών & Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απάντησε στην τοποθέτηση του Τούρκου βουλευτή, κ. Bak, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι: «η Τουρκία δεν έχει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο… Στη Βόρεια Κύπρο υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες… όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και ο τουρκικός στόλος ενεργεί στην περιοχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει. Το Barbaros διεξάγει μόνο σεισμικές έρευνες…». Ο ίδιος μίλησε επίσης για «ολιστική λύση» στην περιοχή.

Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι: «Δεν πρέπει σ’ ατή τη δύσκολη στιγμή για τη συμμαχία να ανοίγουμε ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που οι κίνδυνοι απ΄ το Ισλαμικό κράτος και την τρομοκρατία απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στη Ν.Α. Μεσόγειο».

Για την παρουσία των τουρκικών πλοίων τόνισε: «Πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις και το άνοιγμα ζητημάτων που μπορούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».

Για την Κυπριακή Δημοκρατία υπογράμμισε ότι: «Λειτουργεί ως κυρίαρχο κράτος – μέλος της Ε.Ε., που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα τους διεθνούς δικαίου» και σημείωσε ότι «τα πλεονεκτήματα αυτά που προσδοκά να αποκομίσει από τις γεωτρήσεις, δεν αφορούν μόνο στον ελληνοκυπριακό κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και στον τουρκοκυπριακό πληθυσμό».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να περιπλέκεται αυτό το θέμα με το ζήτημα της επίλυσης, το οποίο πρέπει να επιμείνουμε να διευθετηθεί, αλλά χωρίς να χάνουμε χρόνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην περιοχή, χωρίς να αδικούμε κανέναν και με απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και την ΑΟΖ που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας και το οποίο θα ήταν ευχής έργο να επικύρωνε και η Τουρκία.

Αναφερόμενος στις ευρύτερες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας  είπε ότι από το 2004 έχουν βελτιωθεί σημαντικά, επισημαίνοντας ότι σε τομείς που υπήρξε αμοιβαίος σεβασμός, είχαμε αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στο διμερές εμπόριο, υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε τη συνεργασία ως αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών το 2004, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ήταν € 350 εκ., το 2013 στη διακυβερνητική συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, διαπιστώθηκε ότι ξεπέρασε τα € 5 δις και ετέθη κοινός στόχος από Σαμαρά και Ερντογάν στο εγγύς μέλλον να φτάσει τα € 10 δις.

Ο βουλευτής Ροδόπης, κατέληξε λέγοντας ότι τόσο το εμπόριο όσο και η από κοινού προώθηση του αγωγού TAP, επιβεβαιώνει αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες: «σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα, δεν τα διαβαίνουν στρατοί…».


Δεν υπάρχουν σχόλια: