Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση του βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, για το καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων για τον καπνό




Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη, με θέμα το καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων για τον καπνό στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ Αρ. πρωτ.: 3659/16.10.2014
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
ΘΕΜΑ:  Συνέχιση επιδοτήσεων για τους ενεργούς καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ
Οι κοινοτικές ενισχύσεις αποτελούν βασική πηγή στήριξης και ενίσχυσης μικρών και παραδοσιακών καλλιεργειών, όπως είναι ο μπασμάς στη Ροδόπη.

Τα τελευταία χρόνια η τιμή του καπνού έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις και οι ενισχύσεις λειτουργούν ως απαραίτητο συμπλήρωμα στο εξασθενημένο εισόδημα των καπνοκαλλιεργητών.
Λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης διαθέτουν μικρούς κλήρους, αλλά παράγουν παραδοσιακά ένα εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν, τον μπασμά, με ζήτηση στις διεθνείς αγορές.
Σε μία καπνοπαραγωγική περιοχή το καθεστώς των ενισχύσεων στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π. αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τους παραγωγούς και μόνιμη πηγή ανησυχίας.
Η συζήτηση για περικοπή ποσοστού 6% επί των ενισχύσεων για τον καπνό σε ετήσια βάση για μία πενταετία, σε περίπτωση που ισχύσει, θα αποτελέσει βασικό πλήγμα για το μέλλον της καλλιέργειας.
Σε όλα τα προηγούμενα έρχεται να προστεθεί το τελευταίο διάστημα η έντονη φημολογία σχετικά με ευρύτερες περικοπές των ενισχύσεων για τον καπνό. Το τοπίο παραμένει θολό, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των καπνοπαραγωγών και ενίοτε γίνεται αντικείμενο πολιτικής διαχείρισης από διάφορους κύκλους που εκμεταλλεύονται τον πόνο των παραγωγών προκειμένου να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης είναι ενεργοί παραγωγοί και επιμένουν στην καλλιέργεια του μπασμά. Είναι επομένως δίκαιο και λογικό το αίτημα να ενισχύσουμε ενεργούς και μικρούς καλλιεργητές, σε αντίθεση με παραγωγούς που έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειές τους και διατηρούν μόνο στα χαρτιά τον τίτλο του παραγωγού. 
Όλα τα παραπάνω ζητήματα αναφέρονται αναλυτικά και σε επιστολή (αρ. πρ. 18082/03.07.2014) που σας έστειλα παλαιότερα προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ενεργών καπνοπαραγωγών και να μην αδικηθούν στην απονομή των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π.
Βάσει των παραπάνω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Ποιο καθεστώς θα ισχύσει σχετικά με τη συνέχιση των επιδοτήσεων για τον μπασμά στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ;
Ισχύει η μείωση ποσοστού 6% στις τιμές των δικαιωμάτων για τον καπνό για μία πενταετία; 
Υπάρχει ενδεχόμενο ολικής περικοπής των ενισχύσεων για τον καπνό;
Υπάρχει ειδική μέριμνα για την στήριξη των ενεργών καπνοκαλλιεργητών με μηδενική απώλεια στις επιδοτήσεις που δικαιούνται και λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια;
Ο ερωτών βουλευτής,
Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: