Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

« Το μήνυμα από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων στο Δήμο μας » Του Εκπαιδευτικού Βασιλειάδη Μιχάλη



Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Πατρίδα μας, εκείνο που μπορούμε σίγουρα να υπερηφανευόμαστε είναι η ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν Παιδείας σε όλους τους τομείς από την Πρωτοβάθμια έως την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με όλα τα προβλήματα τα οποία, ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας η Παιδεία μας, υπάρχουν και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο τα αποτελέσματα των Πανεπιστημίων της χώρας μας ,αλλά και οι επιδόσεις των φοιτητών μας οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Με την ανακοίνωση των βάσεων και των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας στο Λύκειο των Σαπών και της Ξυλαγανής στα τέλη Αυγούστου, αποδεικνύεται και αναδεικνύεται, για μια άλλη φορά το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό έργο των διδασκόντων στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας  χωρίς βέβαια να λησμονούμε κάτω από τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες πραγματοποιούν το λειτούργημά τους.
Επίσης αναδεικνύεται και ο σημαντικός ρόλος των σχολείων στις τοπικές κοινωνίες ως ένας μοχλός ανάπτυξης και προόδου διότι από εκεί μέσα θα μπούνε στην κοινωνία νέα πρόσωπα μορφωμένα και οι νέοι επιστήμονες.  
Ως κοινωνία αλλά και ως χώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή στα μεταπολεμικά χρόνια διεθνή οικονομική κρίση. Υπάρχει επίσης μια γενικότερη κρίση σε θεσμούς (διαφάνεια-αξιοκρατία-κοινωνικά προβλήματα). Η κρίση αυτή θέτει σε σκληρή δοκιμασία αρχές και αξίες θέτει σε δοκιμασία ακόμα και τη λειτουργία της παιδείας και του δημοκρατικού  συστήματός μας. Οι τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων και στον τομέα της παιδείας είναι πλέον φανερές. Η ελλιπής χρηματοδότηση των σχολείων, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης μαζί με τη δραματική επιδείνωση της εργασιακής, οικονομικής, κοινωνικής και επιστημονικής θέσης του εκπαιδευτικού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που διαλύει το δημόσιο σχολείο.
Εδώ πλέον έρχεται και λύνει ζητήματα που αφορούν υποδομές, εκπαιδευτικά  προγράμματα, διάφορες δραστηριότητες με κοινό τους στοιχείο την επιστήμη και την εκλαϊκευμένη επιστήμη ,τον πολιτισμό, μία θεατρική παράσταση, ταινίες, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις ,φεστιβάλ, ομιλίες, διαλέξεις, δραστηριότητες των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας διαφόρων Δήμων σε όλη την Ελλάδα και συνεργασίες μεταξύ τους, δραστηριότητες που αφορούν την όλη εκπαιδευτική διαδικασία η Κάθε Δημοτική Αρχή.
Η παρακολούθηση και η συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες και σε άλλες παρόμοιες, είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές για όλους και κυρίως για τα παιδιά και τους νέους. Αποτελούν το ιδανικό κοινωνικό υπόβαθρο για τη θεμελίωση και την ανάπτυξη μιας άλλης νοοτροπίας, ενός άλλου πολιτισμού. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μία από τις συνιστώσες ανάπτυξης μιας νέας κοινωνίας, παράλληλης  στην κοινωνία της τηλεοπτικής κλειδαρότρυπας των ριάλιτι ,της υποκουλτούρας ,της αλλοτρίωσης και του κομφορμισμού που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις ανοίγουν νέους ορίζοντες στη σκέψη των παιδιών. Μέσα από αυτές και μέσα από την σχολική μονάδα έρχονται σε επαφή με το δημιουργικό τμήμα της κοινωνίας. Με τους ανθρώπους δηλαδή στους οποίους οφείλουμε οτιδήποτε έχει διευκολύνει και ομορφύνει τη ζωή μας, οτιδήποτε είχε και έχει ανεβάσει το βιοτικό μας επίπεδο. Το έργο τους πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργική δραστηριότητα των παιδιών. Πόσο γνωστές ή πραγματοποιήσιμες όμως είναι οι εκδηλώσεις αυτές στο ευρύ κοινό, της τοπικής μας κοινωνίας; Ωστόσο δεν πρέπει ως κοινωνία να αφήσουμε τη νεολαία του τόπου μας μη κοινωνούς αυτών των δραστηριοτήτων.
Ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή, για αυτό το λόγο ,είναι σκόπιμο, αφενός να μπορεί να ενημερώνεται για τέτοια δρώμενα και αφετέρου ,όποτε αυτά δεν συμβαίνουν να μπορεί να τα δημιουργεί. Είναι βασικό λοιπόν να υπάρχει οργάνωση ώστε να μπορεί:
-να ενημερώνει τους διευθυντές των σχολείων για όλες αυτές τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από άλλους φορείς. Πρέπει δε, να παρέχει κάθε οικονομική βοήθεια ώστε η συμμετοχή των μαθητών σε αυτές να είναι μαζική.
-να οργανώνει για τους μαθητές των σχολείων μας και τους νέους ομιλίες προσωπικοτήτων για διάφορα θέματα που θα ακολουθούνται από συζητήσεις στις οποίες θα συμμετέχει το ακροατήριο, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις καλλιτεχνών και εκθέσεις με τις δημιουργίες της ίδιας της νεολαίας μας ,συναντήσεις νεολαίων σε πανθρακικό ή πανελλήνιο επίπεδο με τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και πλήθος άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι νέοι του τόπου μας.
Όλα αυτά θα δώσουν διέξοδο στην εγκλωβισμένη σήμερα ενέργεια των νέων. Ο Δήμος πρέπει να παρέχει κάθε βοήθεια και κάθε διευκόλυνση στους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας και να συστήσει οργανωτική ομάδα για όλους τους νέους ,ώστε οι παραπάνω εκδηλώσεις να ενταχθούν σε μόνιμη βάση στο σχολικό πρόγραμμα και στο πρόγραμμα των νέων.  Ήδη σε σχολικές μονάδες του Δήμου μας τρέχουν διευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών, δηλαδή ανταλλαγή Μαθητών και Καθηγητών για διδασκαλία σε ευρωπαϊκές χώρες. Τα σχολεία του Δήμου Σαπών μπορούν και πρέπει να γίνουν ελκυστικά για τους μαθητές και ο Δήμος μας, φάρος γνώσης και πολιτισμού για την νεολαία μας. Και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Είδομεν…………

Δεν υπάρχουν σχόλια: