Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ιστορική αναδρομή με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου



Τον Μάιο του 2001 πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Θράκη οΟικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του προκαθήμενου της Ορθόδοξης εκκλησίας στην περιοχή μας 23 και 24 Σεπτεμβρίου δημοσιεύουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Σάπες και την αναγόρευσή του ως επίτιμου δημότη Σαπών.

Ρεπορταζ
Εφημερίδα Ελεύθερη Άποψη 
Τετάρτη 9 Μαϊου 2001



Επίτιμος δημότης Σαπών ο οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και εκδηλώσεων αγάπης από τις τοπικές αρχές και τους πολίτες της περιοχής έτυχε κατά την επίσκεψη του στην πόλη των Σαπών, την Τετάρτη 2 Μαϊου 2001 Ό Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποίησε πολυήμερη περιοδεία στη Θράκη και τις Σέρρες.
Τον Παναγιώτατο υποδέχτηκαν στην είσοδο της πόλης ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρης Παπαδόπουλος, οι Μητροπολίτες Μαρώνειας
και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Στέργιος Σταυρόπουλος, ο Μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλί, Δήμαρχοι του Νομού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού   Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Αλέκος Ευστρατίου.

Η μπάντα της Σχολής Αστυφυλάκων απέδωσε τιμές και οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα.
Γυναίκες έραιναν με πέταλα λουλουδιών τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενώ Βυζαντινή Χορωδία από τις Σέρρες έψαλλε τη φήμη του Πρωθιεράρχητης Ορθόδοξης    Εκκλησίας
 κατά την έλευση του στο χώρο της εκδήλωσης που οργάνωσε προς τιμήν του «ο Δήμος Σαπών. Ενώ πέντε περιστέρια πέταξαν στον ουρανό μετά το ανέβασμα του Πατριάρχη στην εξέδρα που στήθηκε στο χώρο.
Σε προσφώνηση του ο Δήμαρχος κ. Χαριτόπουλος επεσήμανε τη σημασία της επίσκεψης τoυ Οικουμενικού Πατριάρχη στις Σάπες: “Πρόκειται για μια μεγάλη τιμή που συνοδεύεται με απέραντη ευτυχία γιατί είναι η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο Δήμο μας, ύστερα από 37 χρόνια όταν την 3η Αυγούστου του 1963, επισκέφθηκε την περιοχή μας ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας. Αισθανόμαστε ευγνώμονες, καθώς ο Θεός δώρισε στο Δήμο Σαπών, αυτή την ύψιστη στιγμή. Να ατενίζουμε το πρόσωπο του Πατριάρχη της καθ' ημάς Ανατολής, τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας, που σφράγισε με την επιβλητική προσωπικότητα του, τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες του και την εντυπωσιακή του δραστηριότητα.
Κατά την προσφώνηση του επίσης ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Στις Σάπες προσπαθούμε να κάνουμε πράξη το όραμα που στέλνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο που είναι η ιδέα της πολυπολιτισμικότητας, της πολυφυλετικότητας, ανοχή και η συμβίωση με την διαφορετικότητα του άλλου. Ο Δήμος Σαπών εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες που συμβιούν στην περιοχή.
Ακολούθησε η παράδοση από τον Δήμαρχο της μεμβράνης ανακηρύξεως σε επίτιμο δημότη και του χρυσού κλειδιού της πόλης των Σαπών στον Πατριάρχη
. Ο Παναγιώτατος μιλώντας στον συγκεντρωμένο κόσμο που συνωστίστηκε κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού της Τετάρτης για να τον υποδεχτεί, τόνισε: «Επισκεπτόμενοι για μία ακόμη φορά την Ελλάδα με πολύ χαρά συμπεριλάβαμε στους σταθμούς της επίσκεψης μας και τον αγαπητό Δήμο Σαπών, διότι ο Δήμος αυτός «τελεί πρότυπον δήμου εν τω οποίω συγκατοικούν και ειρηνικώς συνεργάζονται κάτοικοι διαφόρων θρησκευτικών καταβολών.
Είναι δε ταύτα παραδείγματα χρησιμότατα σήμερον όταν ο εχθρός του ανθρώπου προσπαθεί να διασπείρει μεταξύ των λαών και να δημιουργεί συνεχώς διενέξεις. Δεν έχουν παρέλθει παρά μόνο ολίγαι ημέραι από του ευχάριστου και αξίου επαίνου σχετικού γεγονότος της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποιήσεως των διαπολιτισμικών σχολείων Σαπών και Σηλυβρίας εν τω του πρωτοκόλλου   συνεργασίας  Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Θράκης και με την ευκαιρία αυτή είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στην έδρα της μητρός εκκλησίας τα αγαπητά παιδιά από τον Δήμο Σαπών μαζί τα παιδιά του σχολείου της Σηλυβρίας, συγχαίρουμε εντιμότατο δήμαρχο Σαπών Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο όλα τα εκλεκτά μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς όλους τους κατοίκους του Δήμου Σαπών δια το πνεύμα συνεργασίας και καλών έργων υπό το οποίο εμπνέονται και κομίζουμε εις αυτούς και εις όλους σας, τον εγκάρδιον χαιρετισμόν και την ολόθυμον ευλογίαν υμών Τέκνα της μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Ευχόμαστε σε όλους υγείαν και ευημερίαν, συνέχιση της ειρηνικής συνεργασίας, πρόοδον εις παν έργο αγαθόν και μακροημέρευση, μετά της οικογενείας εκάστου η οποία αποτελεί το θεμέλιον και το κύτταρο της κοινωνικής ζωής και την πηγή της δημιουργίας νέων ανθρώπων υπέρ των οποίων ο θεός έπλασε το σύμπαν και οι γονείς αγωνίζονται προς βελτίωση των συνθηκών της ζωής, όχι μόνο της υλικής αλλά και της πνευματικής και κοινωνικής. Μάλιστα πιστεύουμε η δημιουργία ψυχολογικών συνθηκών ειρηνικής   και   ομαλής   ζωής   με  τους συνανθρώπους μας αποτελεί σπουδαία και δη την σπουδαιοτέρη συμβολή για την ανάπτυξη των τέκνων μας»






Δεν υπάρχουν σχόλια: