Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Χαριστική βολή στους κτηνοτρόφους της Ροδόπης ο καταρροϊκός πυρετόσ



Δεν έφτανε η πληγή της ευλογιάς όλο τον περασμένο χειμώνα, ήλθε και ο καταρροϊκός πυρετός να δώσει τη χαριστική βολή σε όσους  κτηνοτρόφους μπόρεσαν και προστάτεψαν τις μονάδες τους…
Αρκετά είναι τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού στον νομό μας και όλα έχουν εντοπισθεί στον ορεινό όγκο, πράγμα περίεργο, καθώς εικάζεται ότι η εισαγωγή της ασθένειας ότι είναι από τα κουνούπια, πως και δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα στις παραλίμνιες περιοχές…

Σε αυτή την περίπτωση, οδηγούνται στη σφαγή μόνο τα ζώα που ασθενούν και όχι ολόκληρο το κοπάδι, όπως στον ιό της ευλογιάς.
«Έχουμε καταστραφεί. Είμαστε χωρίς αποζημιώσεις από το χειμώνα, τρεις φορές σε καραντίνα και με τα έξοδα να τρέχουν. Κανένα ενδιαφέρον για την εφαρμογή της απαγόρευσης στους θερισμούς χόρτων που θα χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφή τον ερχόμενο χειμώνα και που είναι μολυσμένα με τον ιό της Ευλογιάς» δηλώνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.
Παράλληλα ο ιός της ευλογιάς το φθινόπωρο και ο χειμώνας που πέρασε, εξαφάνισε από τη Θράκη τεράστιο ζωϊκό κεφάλαιο, αφού το πρόβλημα είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2013 με ένα κρούσμα στο Πύθιο. Δυστυχώς όμως ήταν τόσο καθυστερημένη η αντίδραση της Πολιτείας, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή, που όταν απειλήθηκε σοβαρά με πανδημία η Χώρα καθώς τα κρούσματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και να κατεβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, τότε κάποιοι μερίμνησαν για τις απολυμαντικές τάφρους, για τους κατάλληλους ψεκασμούς, για την απαγόρευση των επισκέψεων από κτηνοτροφική μονάδα στην άλλη των κτηνιάτρων…αλλά ήταν ήδη αργά…
Τα σφαγιασθέντα ζώα στη Ροδόπη έφτασαν τον αριθμό 1.650 και σε ολόκληρη τη Θράκη αγγίζει τις 22.000!!!
Άβεβαιο αν θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης για τον καταρροϊκό
Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Παύλου Δαμιανίδη βρέθηκαν κτηνοτρόφοι της Ροδόπης μαζί με τον Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και τον κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ζητώντας ενημέρωση για τις αποζημιώσεις και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού στην περιοχή μας.
Όπως σημείωσαν, όσοι από αυτούς δεν έχουν πληγεί από την Αρρώστια έχουν μεγάλα προβλήματα στις εκτροφές τους, γιατί βρίσκονται στη ζώνη περιορισμού και δεν μπορούν αν τα μετακινήσουν, ενώ όσοι έχουν πληγεί βλέπουν τα κοπάδια τους να καταστρέφονται αφού ο ρυθμός θνησιμότητας είναι πολύ μεγάλος ενώ από άποψη γεννήσεων η χρονιά έχει ουσιαστικά χαθεί.
Όσο για τις αποζημιώσεις, αυτή τη στιγμή αποζημιώνονται μονάχα τα αιγοπρόβατα τα οποία έχουν σφαγεί από την κτηνοτροφική υπηρεσία, και όχι όσα έχουν πεθάνει από τον πυρετό.
Αυτό όμως, μπορεί αν αλλάξει, για αυτό πρέπει οι  κτηνοτρόφοι να καλούν πάντα την κτηνιατρικη υπηρεσία για την ασφαλή απομάκρυνση των πεθαμένων ζώων, η οποία θα τα καταγράψει, ώστε η υπηρεσία να έχει τον ακριβή αριθμό των ζώων που έχουν πεθάνει και να την καταθέσει στο υπουργείο.
Πάντως αυτή τη στιγμή το ταμείο αποζημιώσεων δεν έχει κανένα ποσό για αποζημίωση, όμως για αυτό, όπως ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους ο κ. Χατζηοσμάν, θα γινόταν σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να αναζητηθούν λύσει για το θέμα του καταρροϊκού, μεταξύ των οποίων και πόροι για τις αποζημιώσεις.

Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων στη Ροδόπη
Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη, για το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκε σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Ροδόπη. Ο βουλευτής ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες στην Ροδόπη
Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο η κτηνοτροφία της Ροδόπης πλήττεται βαθύτατα. Ενώ δεν κόπασε ακόμα η θύελλα της ευλογιάς που έπληξε πριν λίγους μήνες μεγάλο αριθμό μονάδων και ζώων, έκανε την εμφάνισή του ο καταρροϊκός πυρετός.
Στη Ροδόπη η θνησιμότητα ανέρχεται σε ποσοστό 6%, με αυξητικές τάσεις και υποψίες εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Σε είκοσι (20) κτηνοτροφικές μονάδες έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, ενώ ελέγχονται άλλες τριάντα (30) μονάδες. Η συγκεκριμένη ασθένεια των βοοειδών και αιγοπροβάτων εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και οι κτηνοτρόφοι έντρομοι βλέπουν τον κατακερματισμό του ζωικού τους κεφαλαίου.
Η κτηνοτροφία στην περιοχή αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα και τα προϊόντα που προσφέρει είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η εμφάνιση ασθενειών και ιών απειλεί τον κλάδο με αφανισμό.
Για όλους τους παραπάνω  λόγους
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Τι μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες της Ροδόπης και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας;
2. Με ποιο τρόπο θα αποζημιώσει τους πληγέντες κτηνοτρόφους για την καταστροφή που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο;
3. Τι μέτρα θα λάβει για την αποτροπή επανεμφάνισης της ασθένειας σε μονάδες βοοειδών και αιγοπροβάτων στην περιοχή στο μέλλον;
Ο ερωτών βουλευτής, Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: