Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ερώτηση του Ε Στυλιανίδη για «Χαμηλότερη και δικαιότερη φορολογία»



ΕΡΩΤΗΣΗ
                                                                
Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

ΘΕΜΑ: «Χαμηλότερη και δικαιότερη φορολογία»
            Η φορολογική πολιτική πλήττει καίρια τα ελληνικά νοικοκυριά, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα εξαντλείται. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντέξουν τα φορολογικά βάρη και τις εισφορές.
            Δυστυχώς, χιλιάδες είναι τα παραδείγματα φορολογικών αδικιών σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να πληρώσουν φόρους υψηλότερους ή ίσους των εισοδημάτων τους, λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης. Έγκυρες ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες με εκτεταμένη αρθρογραφία τους, αναφέρονται στην ακολουθούμενη φορολογική πολιτική και παραθέτουν συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία επιβεβαιώνουν όσα προαναφέρθηκαν. Χαρακτηριστικές είναι επίσης, οι αναφορές των εκπροσώπων των Φοροτεχνικών και των λογιστών της χώρας, οι οποίοι επισημαίνουν τις ακραίες στρεβλώσεις του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος.

            Η μεσαία τάξη αποδιοργανώνεται με ορατές συνέπειες για την ίδια τη δημοκρατία.
            Ο κίνδυνος αποτυχίας επίτευξης των εισπρακτικών στόχων τους οποίους έχει θέσει η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, είναι υπαρκτός, λόγω της πραγματικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υψηλές φορολογικές απαιτήσεις.
            Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει αίσθηση της δυσμενούς αυτής πραγματικότητας και επεξεργάζεται προτάσεις φορολογικών ελαφρύνσεων.
            Κρίνεται αναγκαίο οι προτάσεις αυτές να στοχεύουν στην απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης και εκλογίκευσης των στόχων, τους οποίους έχει θέσει η Κυβέρνηση ως προς τα έσοδα του Κράτους.
Κατόπιν τούτων…

Ερωτάστε κ. Υπουργέ
Είναι στις προθέσεις σας:
1.      Να μειώσετε α) το τέλος επιτηδεύματος, β) το ποσοστό προκαταβολής φόρου από το υπέρογκο 55%, γ) το ύψος των τεκμηρίων διαβίωσης, δ) τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και ε) τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ);
2.      Να καθιερώσετε ελάχιστο αφορολόγητο εισόδημα, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, ως "όριο της φτώχειας";

Δεν υπάρχουν σχόλια: