Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μανώλης Όθωνας, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Σχεδιάζεται η αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Σαπών και Ιάσμου»


Στην επιφάνεια ήρθε και πάλι το θέμα της φημολογούμενης αναστολής λειτουργίας των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Σαπών και Ιάσμου μετά από ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τις πληροφορίες για την οριστική έκθεση της Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος που εισηγείται το κλείσιμο των δύο υπηρεσιών του Νομού.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Ροδόπης κ. Γιώργου Πεταλωτή ο οποίος αφού συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο για θέματα πυροσβεστικών υπηρεσιών κ. Μανώλη Όθωνα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι θεμιτό και επιβεβλημένο να γίνονται κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για ζητήματα της περιοχής, αλλά όταν αυτές γίνονται για να δημιουργούν πανικό και να μετατρέπονται - οι ερωτήσεις αυτές - σε ευφάνταστα πρωτοσέλιδα, ως τετελεσμένα γεγονότα, τότε άλλος είναι ο σκοπός τους.
Τους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες για τα πυροσβεστικά κλιμάκια Σαπών και Ιάσμου, τους έχω ενημερώσει πολλές φορές, ότι δεν υπάρχει ζήτημα αναστολής λειτουργίας, των κλιμακίων αυτών, στις Σάπες και στον Ίασμο. Την επιβεβαίωση αυτή έλαβα μάλιστα σήμερα, σε συνάντηση που είχα με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα.
Υπάρχει, εδώ και μεγάλο διάστημα, μια επιτροπή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που μελετά την ορθολογική κατανομή των πυροσβεστικών κλιμακίων της χώρας. Η πρόταση των Πυροσβεστικών Περιφερειακών Διοικήσεων ήταν να μην κλείσει κανένας κλιμάκιο ούτε στον Ίασμο, ούτε στις Σάπες. Με αυστηρή, μάλιστα, τεκμηρίωση των αναγκών.
Η επιτροπή αυτή, ουδεμία απόφαση έλαβε, ούτε φυσικά πρότεινε την υπογραφή της κατάργησης στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής ή στον αρμόδιο Υπουργό. Αντίθετα, η Κυβέρνηση, παρά τις δημοσιονομικές συνθήκες, προκήρυξε διαγωνισμό, με τον οποίο ενσωματώνει στο Πυροσβεστικό Σώμα τους “εποχιακούς πυροσβέστες”, που δούλευαν επί χρόνια με συμβάσεις και είχαν καταστεί “όμηροι”. Ακόμη, προέβη σε νέα προκήρυξη 750 πυροσβεστών, για να πληρωθούν οι ανάγκες της χώρας.
Με τη νέα αυτή κατάσταση τα κλιμάκια στις Σάπες και τον Ίασμο, όχι απλώς δεν έχει αποφασισθεί να κλείσουν, αλλά, με δεδομένες και τις ανάγκες που έχουν, αποκτούν προοπτική αναβάθμισής τους».

Παράλληλα και ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν συναντήθηκε με τον Υφυπουργό, Μανώλη Όθωνα, αρμόδιο για θέματα της Πυροσβεστικής.
Ο βουλευτής μετέφερε την αγωνία των τοπικών κοινωνιών και των φορέων του Ιάσμου και των Σαπών σχετικά με την επικείμενη αναστολή λειτουργίας των Πυροσβεστικών Κλιμακίων. Επισήμανε την καταλυτική παρουσία των Κλιμακίων στην περιφέρεια της Ροδόπης και ζήτησε απάντηση σε μία φημολογία που κυκλοφορεί τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή και επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην επικαιρότητα.
Ο Υφυπουργός ήταν κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Ιάσμου και Σαπών. Ενημέρωσε τον βουλευτή ότι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου δεν υπήρξε ποτέ οποιοσδήποτε προγραμματισμός περί κατάργησης ή κλεισίματος των εν λόγω Κλιμακίων.
Το Υπουργείο επεξεργάζεται ένα νέο οργανόγραμμα που αφορά την αναδιοργάνωση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων σε όλη την επικράτεια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αναβάθμισης των Κλιμακίων Ιάσμου και Σαπών και έκανε ειδική αναφορά στις πρόσφατες προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίες συνηγορούν υπέρ της ενίσχυσης των υφισταμένων Κλιμακίων.
Για το θέμα ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
1.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΘΕΜΑ: «Η κατάργηση των πυροσβεστικών κλιμακίων Ιάσμου και Σαπών του Νομού Ροδόπης υποβαθμίζει περαιτέρω την περιοχή και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά των πολιτών»
Με την απόφαση της Κυβέρνησης να ανασταλεί η λειτουργία των Πυροσβεστικών Σταθμών της περιοχής Ιάσμου και Σαπών του Ν. Ροδόπης, συνεχίζεται η πολιτική υποβάθμισης και μαρασμού των συγκεκριμένων ΟΤΑ, που τα τελευταία 2,5 χρόνια βιώνουν την αδικία και την εγκατάλειψη, λόγω σημαντικών έργων που πάγωσε, ανέβαλε ή ακύρωσε η Κυβέρνηση.
  Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Ιάσμου, το ενδεχόμενο κλείσιμο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου θα απογυμνώσει περαιτέρω το Δήμο, θέτοντας σε κίνδυνο τους οικισμούς αλλά και το μεγάλης έκτασης προστατευόμενο με ευρωπαϊκές συνθήκες οικολογικό πάρκο. Παράλληλα, μία τέτοιου είδους άδικη απόφαση, θα έπληττε περαιτέρω τη ψυχολογία των κατοίκων του Ιάσμου, οι οποίοι βιώνουν συστηματικά τον τελευταίο καιρό την αδιαφορία της πολιτείας.
  Στο Δήμο Σαπών, ενώ αναμένονταν το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής να εξελιχθεί σε σταθμό Δ’ τάξης, προχωράει η αναστολή λειτουργίας του, κάτι που αφήνει ακάλυπτο το 65% σχεδόν του Νομού Ροδόπης, τη στιγμή που ο σταθμός αυτός έχει στην ευθύνη του 35.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, πλήθος οικισμών, αγροτικές και δασικές εκτάσεις, το Βιοτεχνικό Πάρκο Σαπών καθώς και τμήμα της Εγνατίας Οδού.
  Σε μία ακριτική περιοχή, όπως είναι ο Νομός Ροδόπης, είναι αδιανόητο συνεχώς οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να αποδυναμώνουν διοικητικά τους νεοσύστατους καλλικρατικούς Δήμους, να πλήττουν την ψυχολογία και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και να αφήνουν ακάλυπτες μεγάλες κατοικημένες ή οικολογικά προστατευόμενες περιοχές. Για τους λόγους αυτούς,

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι

ο κ. Υπουργός
1)  Θα επιμείνει το Υπουργείο στην αναστολή της λειτουργίας των πυροσβεστικών κλιμακίων Ιάσμου και Σαπών, που πλήττει καίρια την περιοχή;
2)  Το ενδεχόμενο οικονομικό όφελος από το κλείσιμο κλιμακίων σε μία ευαίσθητη ακριτική περιοχή είναι δυνατόν να αξιολογείται ως σημαντικότερο από το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, τη διοικητική αναβάθμιση των Σαπών και του Ιάσμου και την προστασία του Βιοτεχνικού Πάρκου και οικοσυστημάτων προστατευόμενων από τις διεθνείς συνθήκες;
3)  Προτίθεται η Ηγεσία του Υπουργείου να συζητήσει την αναβάθμιση του κλιμακίου Σαπών από κλιμάκιο σε σταθμό Δ΄ Τάξης, όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί;

 

  Αθήνα,10 / 01 / 2012

Ο ερωτών Βουλευτής
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: