Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Παρήλθε Πλέον η Περίοδος Ανοχής


 Έχουν παρέλθει περίπου 16 μήνες από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών της περιόδου που διανύουμε. Παρήλθαν περίπου 14 μήνες από την ανάδειξη των νέων τοπικών και περιφερειακών αρχόντων και 12,5 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων των νέων Δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Όσοι ήταν υποψήφιοι, αλλά πολύ περισσότερο αυτοί που εκλέχθηκαν, όλο αυτό το διάστημα, έμαθαν, γνώρισαν, πληροφορήθηκαν, βίωσαν τα πράγματα από την καλή και από την κακή τους πλευρά. Διαχειρίστηκαν υποθέσεις, κονδύλια, κατήρτησαν και ψήφισαν τους δικούς τους προϋπολογισμούς πλέον, έκαναν τους δικούς της σχεδιασμούς και προέβησαν στους δικούς τους προγραμματισμούς. Ύστερα από μια περίοδο χάριτος την οποία τους παρείχαν απλόχερα οι δημότες, οι τοπικές αρχές εξήντλησαν πλέον και την περίοδο ανοχής.
Μετά την είσοδο στο 2012 και την πάροδο όλων αυτών των μηνών οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές δεν έχουν πλέον καμία απολύτως δικαιολογία. Οι πολίτες τώρα είναι πιο απαιτητικοί. Πέρασε ανεπιστρεπτί η περίοδος της μεμψιμοιρίας, της γκρίνιας, της εσωστρέφειας, της επαιτείας και των δικαιολογιών ότι: «για όλα φταίνε οι άλλοι».
Οι δημότες απαιτούν από ‘δω και μπρος μεγαλύτερη υπευθυνότητα, δημιουργικότητα, γνώση, σχεδιασμό αποφασιστικότητα και αποδοτικότητα. Η μετακύληση ευθυνών, η άγνοια, η αναποτελεσματικότητα δεν συγχωρούνται πλέον για κανέναν. Όλοι οι αιρετοί αυτό το διάστημα του ενός και πλέον έτους έχουν δώσει εξετάσεις στην κοινωνία, έχουν δείξει τα πρώτα σημάδια των προθέσεων και των δυνατοτήτων τους και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για δικαιολογίες. Στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών αναμφισβήτητα έγιναν κάποια βήματα σε ορισμένους τομείς, βελτιώθηκαν ορισμένα πράγματα. Ομολογουμένως όμως έγιναν και πολλά λάθη, υπήρξαν πολλές παραλήψεις, διαπιστώθηκαν αδυναμίες και πρακτικές οι οποίες πρέπει να αλλάξουν ή να βελτιωθούν τάχιστα. Χρειάζεται οπωσδήποτε να αλλάξει η φιλοσοφία στον τρόπο διοίκησης, αλλά και οι προτεραιότητες στη διαχείριση πολλών θεμάτων και ειδικά των οικονομικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε: οι ειδικοί συνεργάτες, η «Αιχμή Α.Ε», το Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών, οι πινακίδες, οι σφραγίδες, οι στάσεις, οι ομπρέλες, οι ξαπλώστρες, οι κάμερες ασφαλείας, τα γεύματα, οι προμήθειες για το Δημαρχείο, οι τσιμεντένιες βάσεις, η ιστοσελίδα, τα γήπεδα, η Χελιδονόπετρα, οι κερκίδες, οι εξέδρες, οι απευθείας αναθέσεις έργων, οι απευθείας αναθέσεις μελετών, (που θα μπορούσαν να εκτελεστούν και με τη διαδικασία της δημοπρασίας), και πολλά άλλα παρόμοια διόγκωσαν τις δαπάνες του Δήμου αφού το ύψος τους υπολογίζεται περίπου στα 800.000 ευρώ. Τα παραπάνω κατά κοινή ομολογία θα μπορούσαν να ήταν μειωμένα, τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον, να γίνονταν δηλαδή τα μισά, και έτσι ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών εντός του 2011 θα είχε περισσότερη άνεση για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών εξασφαλίζοντας 400.000 ευρώ από τους προαναφερόμενους τομείς και μόνο κατά την πρώτη χρονιά. Η όλη κατάσταση σε συνδυασμό με την κακή οικονομική συγκυρία που επικρατεί στη χώρα, δεν δύναται να οδηγήσει σε μια αποδοτική και δημιουργική πορεία. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν πολλά, να ακούσουν τα μηνύματα, να αφουγκραστούν την τοπική κοινωνία, να διευρύνουν τις συνεργασίες τους, να εγκαταλείψουν τους αποκλεισμούς, να ξεπεράσουν τις μικρότητες που πηγάζουν από τις ανασφάλειές τους, να εργαστούν περισσότερο, να σχεδιάσουν καλύτερα, να διεκδικήσουν δυναμικότερα, να πετύχουν περισσότερα. Χρειάζεται σίγουρα αλλαγή πλεύσης από πλευράς διοίκησης στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών για να μπορέσουν να βελτιωθούν κάπως τα πράγματα. Ας το αντιληφθούν οι ιθύνοντες και ας πράξουν τα δέοντα γιατί και η περίοδος ανοχής έχει παρέλθει.Τώρα πλέον όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιστορία και το μέλλον του τόπου και ενώπιον των ευθυνών που τους αναλογούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: