Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026

Δήλωση του π. Αντιπεριφερειάρχη ροδοπης - Περιφερειακού Συμβούλου Νικολάου Τσαλικίδη «Απολογισμός διετίας της περιφέρειας ΑΜΘ : έργα του παρελθόντος, καθυστερήσεις στο παρόν, ερωτήματικά για το μέλλον»

 


«Η νέα διοίκηση της περιφερειας  δύο χρόνια μετά δεν μπορεί να εξαντλείται σε έργα του χτες»

 

Με αφορμή την ανακοίνωση του περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης σχετικά με τον απολογισμό έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, οφείλω να επισημάνω ορισμένα κρίσιμα σημεία που αφορούν την ουσία και όχι την επικοινωνιακή διαχείριση.

 

Τα έργα που παρουσιάζονται ως «μετρήσιμα αποτελέσματα» της σημερινής διοίκησης είναι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έργα που μελετήθηκαν, ωρίμασαν, χρηματοδοτήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη περιφερειακή θητεία και σήμερα απλώς συνεχίζονται. Αυτό δεν αποτελεί μομφή· είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα που προκύπτει από αποφάσεις, τεχνικά δελτία και εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

 

Η αποκατάσταση της γέφυρας Κομψάτου, η γέφυρα Κοσμίου, οι ιρλανδικές διαβάσεις, καθώς και κρίσιμες παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα, συνιστούν παρακαταθήκη σχεδιασμού προηγούμενων ετών. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία τους· όμως άλλο η υλοποίηση ώριμων έργων και άλλο η παραγωγή ενός νέου μοντέλου αναπτυξιακής πολιτικής.

 

Το ουσιαστικό ερώτημα που τίθεται σήμερα, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης στην Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είναι σαφές:

Ποια νέα έργα σχεδιάστηκαν; Ποιες νέες μελέτες εκπονήθηκαν; Ποιες νέες εντάξεις εξασφαλίστηκαν ειδικά για τη Ροδόπη;

 

Η Ροδόπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις: κλιματική κρίση, ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης, ανθεκτικές υποδομές, βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Αυτές οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με πληρωμένες αναρτήσεις και επικοινωνιακά «ακτινογραφήματα», αλλά με στρατηγικό σχεδιασμό, νέες μελέτες και ουσιαστικές διεκδικήσεις.

 

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η νέα διοίκηση στη λογοδοσία δεν μπορεί να εξαντλείται σε έργα του χθες.

Οι πολίτες της Ροδόπη δικαιούνται να γνωρίζουν τι σχεδιάζεται για το αύριο.

 

Η πολιτική ευθύνη δεν μετριέται με φωτογραφίες σε εργοτάξια ούτε με κορδέλες στα εγκαίνια. Κρίνεται από το αν υπάρχει σχέδιο, αν παράγεται νέο έργο και αν η διοίκηση αφήνει πίσω της πραγματικό αποτύπωμα ανάπτυξης. Διαφορετικά, πρόκειται απλώς για διαχείριση έτοιμων φακέλων και επικοινωνιακή αξιοποίηση ξένου σχεδιασμού. 

 

Με εκτίμηση 

π. Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης - Περιφερειακός Σύμβουλος 

  Νικόλαος Τσαλικίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: