Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Μετά την έλευση του πρώτου εξαμήνου Σημαντικά έργα εξασφαλισμένα από την προηγούμενη δημοτική αρχή βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Μαρωνείας – Σαπών

 


Η νέα διοίκηση οφείλει  να τα αξιοποιήσει  και να  εργαστεί  χωρίς σκοπιμότητες και ανασφάλειες

 

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024 οι πολίτες του δήμου Μαρωνείας-Σαπών είδαν πολλά και σημαντικά έργα, τα οποία είχε εξασφαλίσει και δημοπρατήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, να ολοκληρώνονται ή να έχουν φτάσει στην τελική φάση της κατασκευής τους.

Το έργα αυτά είναι προϊόν οργάνωσης, σχεδιασμού, διεκδίκησης και πολλών επίπονων προσπαθειών της προηγούμενης διοίκησης του δήμου και αποτελούν σημαντικές υποδομές για το μέλλον της περιοχής καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

               Α)  Ανάμεσα στα άλλα αξίζει να αναφερθούν:

-              Η επισκευή, συντήρηση και επέκταση του δημαρχείου στις Σάπες που εξασφαλίζει έναν άνετο, λειτουργικό, αξιοπρεπή και αντάξιο της ιστορίας του δήμου κτίριο.

-              Η κατασκευή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Σαπών που λύνει για πολλά χρόνια το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης, του μόνιμου οικισμού των ποντίων και του Αρσακείου, αφού έχει αυξήσει την ποσότητα του νερού που μεταφέρεται στις δεξαμενές των Σαπών και έχει μειώσει στο μισό το λειτουργικό κόστος των αντλιοστασίων.

-              Η κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων με τον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού των Σαπών που συντελεί στην ολοκληρωμένη λειτουργία του έργου χωρίς να επιβαρυνθούν για αυτές καθόλου οι δημότες.

-              Το έργο στους παιδικούς σταθμούς Σαπών και Ξυλαγανής που ύστερα από πολλά χρόνια προσαρμόζει τα δύο αυτά κτίρια στις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας αφήνοντας πολλά οφέλη για τον δήμο και τις νέες οικογένειες που κατοικούν σε αυτόν.

-              Το έργο επισκευής και συντήρησης των σχολείων στη δημοτική ενότητα Μαρώνειας με το οποίο ύστερα από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκαν  ουσιαστικές παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια.

-              Το έργο εξωραϊσμού στο «Δενδράκι» στις Σάπες που το καθιστά πραγματικό πόλο έλξης για επισκέπτες και ντόπιους δίνοντας τουριστική ώθηση στην περιοχή.

-              Το έργο επεξεργασίας λυμάτων βιολογικού καθαρισμού που θα αποτελέσει την κορωνίδα του συστήματος αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών.

-              Το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ, ξεκίνησε το έτος 2023 και πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο συμβάλλοντας στην αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών του δήμου.

 

Β) Εκτός όμως από τα έργα αυτά, υπάρχουν και πολλά άλλα τα οποία έχουν δημοπρατηθεί επίσης από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο χωρίς καθυστερήσεις και χρονοτριβές.

Τέτοια έργα είναι:

-              Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού όλων των αντλιοστασίων του δήμου που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην μείωση του κόστους λειτουργίας τους, στην καλύτερη απόδοσή τους στην ανανέωση του εξοπλισμού τους και στην ύπαρξη εφεδρικώνν λύσεων.

-              Το έργο της συντήρησης των γηπέδων στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών όπου οι υποδομές που θα δημιουργηθούν θα αποτελέσουν ένα ακόμη βήμα για τη στήριξη του αθλητισμού στον τόπο μας.

-              Το έργο σύνδεσης των οικιών του Αρσακείου με τον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού το οποίο θα λύσει οριστιά ένα μεγάλο πρόβλημα με τα λύμματα, που αντιμετώπιζε το χωριό.

-              Η κατασκευή του κυνοκομείου που έχει δημοπρατηθεί και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να δοθεί σε μεγάλο βαθμό λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.

-              Το έργο προμήθειας και τοποθέτησης οργάνων άθλησης στους οικισμούς των Σαπών, της Αρίσβης, της Ξυλαγανής και της Αλκυώνας, που θεωρείται σημαντικό για την άθληση και την ψυχαγωγία των νέων και όχι μόνο.

-              Το έργο συντήρησης και επισκευής σχολικών μονάδων στη Δημοτική Ενότητα Σαπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου έργου της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας και συντελεί στην ολοκληρωμένη παρέμβαση αναβάθμισης των σχολικών μονάδων.

-              Το έργο συντήρησης του Συνεδριακού Κέντρου στις Σάπες που για πολλά χρόνια έμεινε εγκαταλελειμμένο και παραμελημένο και θα αποτελέσει και πάλι μια σημαντική υποδομή για τον πολιτισμό, τον συνεδριακό τουρισμό, την εξυπηρέτηση φορέων και συλλόγων  καθώς και του ίδιου του δήμου.

 

Γ) Επίσης θα πρέπει η σημερινή Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί οργανωνμένα και συστηματικά και με την δημοπράτηση τριών σημαντικών έργων που άφησε με εξασφαλισμένες πιστώσεις και μελέτες η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αφορούν:

- Το τοπικό χωρικό του δήμου Μαρωνείας-Σαπών

- Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου

- Το έργο κατασκευής  νέων παιδικών χαρών σε οικισμούς του δήμου

 

Η περίοδος χάριτος για την διοίκηση του δήμου έχει παρέλθει.

Επίσης έχει παρέλθει με το παραπάνω και η περίοδος της προσαρμογής της νέας διοίκησης.

Έργα ύψους 15 εκατ. Ευρώ στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών είναι εξασφαλισμένα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Τώρα ήρθε η ώρα της στυγνής  πραγματικότητας με την οποία οι διοικούντες  θα πρέπει να αναμετρηθούν  χωρίς δικαιολογίες, υπεκφυγές , μικρότητες, σκοπιμότητες  και αναζήτηση άλλοθι.

 

Η σημερινή διοίκηση του δήμου δεν πρέπει για λόγους ανασφάλειας και μικροψυχίας να απαξιώνει το έργο των προηγούμενων προβαίνοντας σε φοβικές συμπεριφορές  , αντιθέτως  θα πρέπει να στηρίζεται σε αυτό , να το χρησιμοποιεί ως βάση και ως εφαλτήριο και να βαδίζει εμπρός.

 

 Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας προχωρούν μπροστά με ταχείς ρυθμούς, ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών δεν θα πρέπει να μείνει ουραγός και απλός παρατηρητής των εξελίξεων μέσα στη μιζέρια και την υποτονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: