Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς: Είμαστε σε ετοιμότητα, δεν εφησυχάζουμε καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου


Είμαστε σε ετοιμότητα, δεν εφησυχάζουμε καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς, πραγματοποιώντας τον απολογισμό των δύο σοβαρών περιστατικών πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στην ΠΕ Ροδόπης στις 22 και 23 Ιουνίου 2024 και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα, την συνδρομή των δυνάμεων του Στρατού, της Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών και την καλή συνεργασία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Μαζί με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη, τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Νίκο Ευκαρπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Κτηνοτροφίας Ριτβάν Χατζή Μεμέτ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες και να περιοριστούν, όσο είναι δυνατόν, οι ζημιές στο φυσικό περιβάλλον», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Περίπου 810 στρέμματα, 750 δασικής και 60 αγροτικής έκτασης, έκαψε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Ιουνίου στην περιοχή των Ασκητών Ροδόπης. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών, της Αστυνομίας και του Στρατού, ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Για τον περιορισμό και την κατάσβεση του πύρινου μετώπου επιχείρησαν διαθέσιμα εναέρια μέσα, εκ των οποίων 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, 90 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων από την ΠΕ Ροδόπης, συνέδραμαν δυνάμεις της πυροσβεστικής από Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, υπό τις οδηγίες του συντονιστή Βορείου Ελλάδος της Πυροσβεστικής Υποστράτηγο κ. Κοσμίδη Θεόδωρο, του Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ Σπύρου Κούτρα και του Διοικητή ΠΥ Ροδόπης Απόστολου Κώνστα.

Ενεργό συμμετοχή στην επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς στους Ασκητές Ροδόπης είχαν μονάδες της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Κομοτηνής. Δυνάμεις και μηχανήματα του στρατού επιχείρησαν δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες. Ο Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος και ο Διοικητής της 21 ΤΘΤ, Ταξίαρχος Απόστολος Καρατόλιος που ήταν παρόντες στην επιχείρηση ενημέρωναν συνεχώς τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη. Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού Παράρτημα Κομοτηνής είχαν ενεργό παρουσία καθ΄όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων, συνδράμοντας στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης ανατράπηκε μηχάνημα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, χωρίς όμως να τραυματιστεί ο χειριστής του. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν μέχρι σήμερα σε επαγρύπνηση μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς  στην περιοχή των Ασκητών, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στους Ασκητές εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής από το 112 καθώς ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ξυλαγανή την Κυριακή 23  Ιουνίου κάηκαν περίπου 50 στρέμματα. Στη φωτιά, που περιορίστηκε άμεσα, επιχείρησαν 7 οχήματα της πυροσβεστικής με 22 πυροσβέστες, ενώ επιχείρησαν και εναέρια μέσα, ο Στρατός και ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών με προσωπικό και μηχανήματα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εμμανουήλ Ταπατζάς δήλωσε: «Με αφορμή την έγκαιρη αντιμετώπιση των δύο σοβαρών περιστατικών πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στην ΠΕ Ροδόπης θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς όλους όσους κινητοποιήθηκαν άμεσα και συνέβαλαν στην αντιμετώπισή τους. Φυσικά ο απολογισμός των πυρκαγιών θα πραγματοποιηθεί, όπως προβλέπεται, σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να διαπιστωθούν ελλείψεις και προβλήματα και να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός σε οποιοδήποτε περιστατικό πυρκαγιάς προκύψει στο μέλλον. Τέλος, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των συμπολιτών μου να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Η προσοχή όλων μας αποτελεί βασικό παράγοντα πρόληψης και αποφυγής κινδύνων».

 

                                                                                     Από το γραφείο

Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: