Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


Οι μαθητές της ΣΤ τάξης ηγούνται της αλλαγής για ένα βιώσιμο μέλλον!

Σε μια συνεργασία με δύο σχολεία, το Edebali Ortaokulu, Izmit, Kocaeli από την Τουρκία και E.B. Soeiro Pereira Gomes School, Alhandra στην Πορτογαλία, η ΣΤτάξη του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “Climate Champions: Uniting for a Sustainable Future” ("Πρωταθλητές του Κλίματος: Ενωμένοι για ένα Βιώσιμο Μέλλον").

 Ο στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να ενδυναμώσει τους μαθητές σχετικά με τα θέματα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα από βιωματικές και συνεργατικές δραστηριότητες, οι μαθητές:

  • Ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την κλιματική κρίση:
    • Με αφορμή το βραβευμένο βιβλίο "The Tantrum That Saved the World", που εστιάζει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην ανάγκη άμεσης δράσης, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ψηφιακής ιστορίας, όπου οι ίδιοι οι μαθητές πρωταγωνιστούν ως "πρωταθλητές του κλίματος", έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πρόκληση.
  • Εξερεύνησαν τον κόσμο της πράσινης ενέργειας:
    • Διοργάνωσαν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολυθεματικό Ενεργειακό Εκπαιδευτικό Πάρκο (ΠΕΕΠ) "Ήρων" του ΔΠΘ, στην περιοχή των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων. Εκεί, εξοικειώθηκαν με μορφές και χρήσεις ήπιων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η βιομάζα, συμμετέχοντας παράλληλα σε βιωματικά εργαστήρια.
  • Υπολόγισαν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα:
    • Αφού διερεύνησαν το αποτύπωμα άνθρακα των καθημερινών τους συνηθειών μέσω ερωτηματολογίου, δημιούργησαν infographic με τα αποτελέσματα, συνοδεύοντάς τα με προτάσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
  • Δημιούργησαν γαστρονομικές λιχουδιές με σεβασμό στο περιβάλλον:
    • Συλλέγοντας παραδοσιακές συνταγές από τις τρεις χώρες, συνέθεσαν ένα ψηφιακό βιβλίο μαγειρικής.
    • Στη συνέχεια, ετοίμασαν τις συνταγές στο σχολείο, χρησιμοποιώντας βιώσιμα τοπικά προϊόντα.
  • Ανέλαβαν δράση για ένα καθαρότερο μέλλον:
    • Κάθε σχολείο υλοποίησε "πράσινες" πρωτοβουλίες, διοργανώνοντας δράσεις καθαρισμού στην περιοχή τους, φυτεύοντας δέντρα, λουλούδια και βότανα στο σχολικό χώρο, ή ενισχύοντας την ανακύκλωση.

 

·        Για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης, οργάνωσαν εκδήλωση στο σχολείο. Παρουσίασαν μια συλλογική παρουσίαση με φωτογραφίες, σχέδια, ποιήματα και χειροτεχνίες από ανακυκλωμένα υλικά. Επίσης, διοργάνωσαν μια ειρηνική πορεία προς το Δημαρχείο και παρέδωσαν ένα γράμμα στον Δήμαρχο με προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων βιωσιμότητας στην περιοχή. Τέλος, ανάρτησαν τις δράσεις τους σε έναν συνεργατικό χάρτη για τα τρία σχολεία.

 

Οι μαθητές από τις Σάπες αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μέλλον!

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: