Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κοντά στους κερασοπαραγωγούς που επλήγησαν από το χαλάζι ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΧριστόδουλοςΤοψίδης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. ΡοδόπηςΕμμανουήλ Ταπατζά


Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς από κοινού με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδηκαι τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρη Πανταζήβρέθηκαν σήμερα σε οικισμούς του Δήμου Ιάσμου στην περιοχή του γιακά, που επλήγησαν από ισχυρή χαλαζόπτωση τις βραδινές ώρες της Κυριακής 21 Απριλίου, με αποτέλεσμα τις εκτεταμένες καταστροφές στα κεράσια. Στη Δύμη είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς, τους οποίους ενημέρωσαν για τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Αυτοδιοίκησης για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωσή τους.

Σε καλλιέργειες κερασιών σε Δύμη, Φωλιά, Ρίζωμα, Θάμνα, Αγίασμα και Σώστη, εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές περίπου σε 160.000 δένδρα, ενώ οι καταστροφές στα κεράσια εκτιμώνται σε ποσοστό πάνω από 90%, με συνέπεια την αισθητή μείωση της φετινής παραγωγής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εμμανουήλ Ταπατζάς ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη για το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τους παραγωγούς στη Ροδόπη, όπως και τον προϊστάμενο Δημήτρη Πανταζή και τα στελέχη του ΕΛΓΑ για την άμεση ανταπόκριση στην καταγραφή των ζημιών. «Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη γιαναυπάρξει δίκαιη αποζημίωση για τους πληγέντες παραγωγούς που βιοπορίζονται από την καλλιέργεια του κερασιού», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης. Στη διάρκεια της συζήτησης με τους παραγωγούς έγινε γνωστή η πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ να αξιοποιήσει πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας για την ένταξη σε αυτό των κερασοπαραγωγών της Ροδόπης.

Στις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ιάσμου παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Κτηνοτροφίας Ριτβάν Χατζή Μεμέτ, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Ψηφιακής Μετάβασης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτικής Γης ΡιτβάνΜολλάΙσά, ο περιφερειακός σύμβουλος Αχμέτ ΟσμάνΠεχλιβάνκαι υπηρεσιακοί παράγοντες από τη ΔΑΟΚ Ροδόπης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι πληγέντες παραγωγοί μπορούν από 23 Απριλίου έως 6 Μαΐου να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Από το γραφείο

Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: