Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Η ΔΚΕ ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής συμμετέχει και φέτος στο Tale of X cities και σας προσκαλεί να δηλώσετε συμμετοχή στα φετινά δωρεάν σεμινάρια και εργαστήρια

 


ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ τεχνησ για την κοινωνικη αλλαγη ΤΟΥ tale of X cities ξεκινουν για 4η χρονια

Δηλώστε συμμετοχή ως τις 15 Μαρτίου στο www.x-cities.net

 

Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα καλούνται να συμμετάσχουν στην δημιουργία ενός συλλογικού έργου τέχνης με ακτιβιστικό χαρακτήρα στον δημόσιο χώρο. Το έργο θα συνδιαμορφωθεί από όλους τους συμμετέχοντες, μέσα από τα διαδικτυακά εργαστήρια του Tale of X Cities που υλοποιούνται για 4η χρονιά και φέτος θα επικεντρώσουν στην σχέση τέχνης και ακτιβισμού.

 

Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε από τους συμμετέχοντες της περασμένης χρονιάς, που εξέφρασαν την ανάγκη να ακουστεί η φωνή τους στον δημόσιο διάλογο, ως αντίδραση/αντίσταση σε επείγοντα ζητήματα. Εξάλλου, η σύγχρονη τέχνη δεν περιορίζεται μόνο στο να περνάει μηνύματα. Διευρύνει το πεδίο της,θέτει κοινωνικά ερωτήματα,αφυπνίζει συνειδήσεις και κινητοποιεί.Τα εργαστήρια του Tale of X Cities έχουν σαν αντικείμενο ακριβώς αυτές τις καλλιτεχνικές πρακτικές που στοχεύουν σε μια πιο δίκαιη, συμπεριληπτική, βιώσιμη, δημοκρατική κοινωνία. Απευθύνονται σε όλους, δημιουργικούς ανθρώπους και ενεργούς πολίτες με θέληση να αλλάξουν την πραγματικότητα γύρω τους προς στο καλύτερο.

 

Γι’αυτό το λόγο, ακόμη και η διαδικασία διαμόρφωσης του ίδιου του Tale of X Cities δεν είναι απόλυτα προ-αποφασισμένη από τους διοργανωτές. Αντιθέτως, πρόκειται για μια διαδικασία ευέλικτη και ανοιχτή, όπου οι διοργανωτές θέτουν το αρχικό πλαίσιο και δίνουν τα εργαλεία ώστε οι συμμετέχοντες να συν-διαμορφώσουν το τελικό περιεχόμενο. Τα εργαστήρια συντονίζει η επιμελητική και καλλιτεχνική ομάδα του προγράμματος (Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Έλλη Χρυσίδου), με την υποστήριξη καλεσμένων ειδικών.

Οι καλεσμένοι ειδικοί φέτος είναι οι: Άγγελος Βαρβαρούσης (Ερευνητής Ramon y Cajal, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Διευθυντής Μεταπτυχιακού προγράμματος Απο-Ανάπτυξη: Οικολογία, Οικονομία, Πολιτική), Χριστίνα Γραμματικοπούλου (ιστορικός-θεωρητικός της τέχνης), Αναστασία Διαβαστή (εικαστικός), Κωνσταντίνος Πίττας (αρχιτέκτονας, συγγραφέας και ερευνητής).Περισσότερα στοιχεία για τους ειδικούς θα βρείτε στο https://www.x-cities.net/opencall2024.html.

 

Σε μια εποχή που ο κόσμος και η χώρα αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, το Tale of X Cities μας καλεί να δημιουργήσουμε ένα κίνημα τέχνης που από την ατομική έκφραση περνάει στη συλλογική δράση,την αυτοοργάνωση και την οικοδόμηση μιας νέας κοινότητας!

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ &ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

— Δηλώσεις συμμετοχής: 24 Φεβρουαρίου - 15 Μαρτίου

— Εργαστήρια:20 Μαρτίου - τέλη Μαΐου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Εισαγωγικές συναντήσεις - γνωριμία συμμετεχόντων

Τετάρτη, 20 & 27 Μαρτίου, 18:00-19:30

Σεμινάριο “Τέχνη &Ακτιβισμός”

Σάββατο 30 &Κυριακή 31 Μαρτίου, 10:30-13:00

Εργαστήριο διαμόρφωσης του συλλογικού έργου

Απρίλιος-Μάιος

Στη φάση σχεδιασμού και παραγωγής του συλλογικού έργου, ο αριθμός και οι ώρες των συναντήσεωνδιαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες, και με κοινή απόφαση των συμμετεχόντων.

Πρώτη παρουσίαση του συλλογικού έργου

25-26 Μαΐου στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα την πολιτιστική πολιτική που διοργανώνει το Goethe-Institut Thessaloniki στο πλαίσιο του Tale of X Cities

Τελική παρουσίαση έργου

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2024

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

—Το εργαστήριο υλοποιείται διαδικτυακά μέσω zoom. Δεν απαιτείται εγγραφή στην εφαρμογή. Δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής.

—Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για την παραγωγή των έργων.

—Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις, και δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός ή άλλος περιορισμός.

—Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

 

 

ΠερισΟτερα για το Tale of X Cities

Το Tale of X Cities είναι ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών - φορέων - πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης με άξονα την δημιουργικότητακαι την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή. Ξεκίνησε το 2021στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, και στις τρεις χρονιές υλοποίησής του έχει ήδη ενεργοποιήσει πάνω 25 φορείς, εκατοντάδες συμμετέχοντες και χιλιάδες ωφελούμενους σε 15 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

 

Οι δράσεις του Tale of X Citiesπεριλαμβάνουνδιαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήριαμη-τυπικής εκπαίδευσης, που προσφέρουν στους συμμετέχοντες τις δεξιότητες και την καθοδήγηση προκειμένου να δημιουργήσουν δικά τους έργα και δράσεις (βίντεο, φωτογραφία, podcast,performance, εγκαταστάσεις, συνεργατικές, συμμετοχικές καισυλλογικές δραστηριότητες), καθώς καιδημόσιεςσυμμετοχικές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους συνεργαζόμενους φορείς στις πόλεις τους. Τα αποτελέσματα της κάθε χρονιάς παρουσιάζονται σε ένα αποκεντρωμένο φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε διαφορετικές πόλεις και, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, στο διαδίκτυο, συχνά στο πλαίσιο μεγάλων διοργανώσεων όπως η ΔΕΘ-Helexpo (2022) και το Thessaloniki Design Week (2023), φέρνοντας τα έργα των συμμετεχόντων κοντά σε ένα μεγάλο κοινό. Παράλληλα, συνεργαζόμενοι φορείς και συμμετέχοντες, διάσπαρτοι σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, υλοποιούν συμμετοχικές δράσεις σε δημόσιους χώρους, διερύνοντας ακόμη περισσότερο τους άμεσους και έμμεσους αποδέκτες του προγράμματος.

 

Τα σεμινάρια/εργαστήρια πραγματοποιούνται μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (ZOOM), δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μιαςυπερ-τοπικής κοινότητας ανθρώπων και φορέων. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος δημιουργείται μία online βιβλιοθήκη με τα σεμινάρια και σχετικό υλικό αναφοράς, διαθέσιμο στους συμμετέχοντες και άλλους ενδιαφερόμενους.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Tale of X Cities ξεκίνησε το 2021 με πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX. Υλοποιείται με την ουσιαστική συμβολή των συμμετεχόντων φορέων και πολιτών.



Οργάνωση-Υλοποίηση- Συντονισμός

Goethe-InstitutThessaloniki

ArtBOX

Εταίροι του προγράμματος (https://www.x-cities.net/partners.html)

Γενική Διεύθυνση

Beate Koehler (Διευθύντρια, Goethe-Institut Thessaloniki)

Γενικός Συντονισμός

Άρης Καλόγηρος (Συντονιστής Πολιτιστικού Τμήματος, Goethe-Institut Thessaloniki)

Κεντρική ιδέα, Καλλιτεχνική Διεύθυνση

ArtBOX.gr - Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου

Υπεύθυνη Εργαστηρίων

Έλλη Χρυσίδου (εικαστικός)

Οπτική επικοινωνία
Γιώργος Παπαλεξάνδρου

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    E-mail:info@artbox.gr

    Σταθερό: 2310889611 (Goethe-Institut Thessaloniki, Άρης Καλόγηρος)

    Web:www.x-cities.net
https://www.facebook.com/TaleofXCities, https://www.instagram.com/tale_of_xcities/

Δεν υπάρχουν σχόλια: