Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Προοπτικές συνεργασίας Ροδόπης και Κύπρου συζήτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

 


Τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζά επισκέφτηκε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, στο πλαίσιο της περιοδείας εργασίας που πραγματοποίησε σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνοδευόμενος από το Γενικό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, κ. Κωνσταντίνο Πολυκάρπου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υποδεχόμενος τον κοΑυγουστίδη συζήτησε μαζί του τις δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στους τομείς ενέργειας, εμπορίου, νέας τεχνολογίας και τουρισμού, που συνθέτουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε την θετική προοπτική που διαμορφώνει η αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Λάρνακας τους θερινούς μήνες, δίνοντας την ευκαιρία σε Κύπριους πολίτες να επισκεφθούν τη Ροδόπη, να γνωρίσουν τις ομορφιές της, την ιστορία και σημεία αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως το Παπίκιο Όρος. Ενώ δεσμεύτηκε από πλευράς του για όλες τις ενέργειες εκείνες που θα ενισχύσουν την τουριστική σύνδεση μεταξύ Ροδόπης και Κύπρου, σε αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «ο λαός της Ροδόπης είναι φιλήσυχος και τα αισθήματα που τρέφει για τον Κυπριακό λαό είναι θερμά», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα ανάπτυξης μεταξύ των δύο λαών ενός διαπολιτισμικού, διαθρησκευτικού διαλόγου. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο κος Ταπατζάς «η Ροδόπη αποτελεί σήμερα ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης σύνοικων στοιχείων, όπως επιβεβαίωσε και ο κος Αυγουστίδης ο οποίος έζησε ως παιδί στην Ξάνθη την αρμονική συμβίωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Περαιτέρω η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας, με τον κοΤαπατζά να δηλώνει πως αυτό θα είναι ωφέλιμο συνολικά για τη Ροδόπη και για τους Κύπριους που ζουν, φοιτούν στο ΔΠΘ ή εργάζονται στην περιοχή μας και συνθέτουν ένα ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα της τοπικής μας κοινωνίας αναπτύσσοντας εξαιρετικές δράσεις μέσω των συλλόγων τους.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρο Αυγουστίδη για την επίσκεψη, στον οποίο δώρισε αναμνηστικά της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, μια πλακέτα με την προσωπογραφία του «ΟΡΦΕΑ», ένα βιβλίο για τη Θράκη από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα και το φωτογραφικό λεύκωμα «Ροδόπη, ματιές από το χθες στο σήμερα», έκδοση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 ετών ενσωμάτωσης της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα. Ο Πρέσβης δεσμεύτηκε για διατήρηση της μεταξύ τους επικοινωνίας με στόχο τη διεύρυνση και περαιτέρω ανάπτυξη δεσμών και συνεργειών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος προς όφελος των δύο περιοχών, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στην περιοχή από τις οποίες αποκόμισε εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι θα επισκεφθεί εκ νέου τη Ροδόπη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

 

 

                                                                                                          Από το γραφείο

                                                                                              Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: