Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ


ü  Τις επόμενες μέρες έρχεται η πληρωμή από την κρατική αρωγή των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών της Ροδόπης των οποίων οι ελιές κάηκαν

ü  Για αποζημίωση 15 ευρώ ανά κυψέλη για τους μελισσοκόμους της Ροδόπης που εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκε στην υπουργική απόφαση, δεσμεύτηκε ρητά ενώπιον του Ιλχάν Αχμέτ ο κ. Σταύρος Κελέτσης

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, προς τον ΥΠΠΑΤ για την άμεση εφαρμογή του Μέτρου 5.2 ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ  για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων και για τους πυρόπληκτους της Ροδόπης, όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις για τον Έβρο και την Θεσσαλία.

Να σημειωθεί ότι κατά την απάντησή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής πίνακα με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν σε πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των δήμων Μαρωνείας-Σαπών και της δημοτικής ενότητας Σώστη του δήμου Ιάσμου.

Παράλληλα, ο κ. Κελέτσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η πληρωμή των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών , των οποίων οι ελιές κάηκαν. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το νομό Ροδόπης, οι ελαιοπαραγωγοί θα λάβουν από την κρατική αρωγή την ίδια αποζημίωση που θα λάβουν και οι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε στον ερωτώντα βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι από το γεωργικό αποθεματικό θα δοθούν τα επιπλέον 15 ευρώ στους μελισσοκόμους της Ροδόπης, που προβλέφθηκαν για τους αντίστοιχους του Έβρου αλλά εκ παραδρομής δεν μπήκαν στην υπουργική απόφαση. Ο κ. Κελέτσης δεσμεύτηκε ρητώς για την παραπάνω παροχή των 15 ευρώ ανά κυψέλη για τους μελισσοκόμους της Ροδόπης, και ότι η ένταξη αυτή θα πραγματοποιηθεί είτε με νέα υπουργική απόφαση είτε με συμπληρωματική ρύθμιση στην υφιστάμενη για τους μελισσοκόμους τους Έβρου.

Για το κεντρικό αίτημα της επίκαιρης ερώτησης που αφορούσε την δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων για τους πυρόπληκτους της Ροδόπης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε ότι το Μέτρο 5.2.,στο άρθρο 18, για την εφαρμογή του επιζητά συντελεσθείσα καταστροφή τουλάχιστον 30% του σχετικού γεωργικού δυναμικού, κάτι που δεν συμβαίνει με την περίπτωση της Ροδόπης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, επέμεινε ότι η ερμηνεία του Μέτρου 5.2. έχει να κάνει με καταστροφές σε πυρόπληκτους δήμους και όχι στο σύνολο μιας περιφερειακής ενότητας και υπό αυτή την έννοια οι δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, πληροί αυτά τα κριτήρια.

Παρατίθεται η επίκαιρη ερώτηση, τα πρακτικά της Βουλής καθώς και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από το Κανάλι της Βουλής.     

 

Επίκαιρη Ερώτηση

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη

ΘΕΜΑ:Να εφαρμοστεί άμεσα το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων και για τους πυρόπληκτους της Ροδόπης  

Κύριε Υπουργέ,

Δημοσιεύθηκε σήμερα η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά:α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου καιβ) την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Danielκαι τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

Η Π.Ε. Ροδόπης κατά το επίδικο χρονικό διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου 2023, βίωσε εκτεταμένες καταστροφές με 50.000 περίπου στρεμμάτων καμένων εκτάσεων που αφορούν κυρίως τους δήμους Μαρωνείας –Σαπών με απώλειες 22.000 στρεμμάτων και την Δ.Ε. Σώστου του δήμου Ιάσμου με απώλειες 25.000 στρεμμάτων.

Εσείς, ο ίδιος, στις 8 Νοεμβρίου 2023 δηλώσατε ότι « η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης, χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο εφέτος το καλοκαίρι.»Απαντώντας εξάλλου, και πάλι σε δική μου επίκαιρη ερώτηση από τις 24-11- 2023 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Κελέτσηςείχε δεσμευτεί,ότι τα μέτρα για τους πυρόπληκτους που θα εφαρμοστούν για τον Έβρο θα αφορούν και την Ροδόπη.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Με ποιο σκεπτικό δεν συμπεριλαμβάνεται η Π.Ε. Ροδόπης στο Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων σε πυρόπληκτες περιοχέςσε Θεσσαλία, Έβρο, Β. Φθιώτιδα ;

Β)Σκέφτεστε να συμπεριλάβετε και την Π.Ε. Ροδόπης στο Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων σε πυρόπληκτες περιοχές για την οποία, άλλωστε, αναγνωρίσατε δημοσίως ότι τμήμα της περιλαμβάνεται στην μεγαλύτερη φωτιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο, αποκαθιστώντας έτσι μια μεγάλη αδικία εν τη γενέσει της;     

 

Ο ερωτών βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ

Δεν υπάρχουν σχόλια: