Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Επέστρεψε μετά από 110 χρόνια στη Μαρώνεια η Ιερή Εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους

 Συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια στην υποδοχή 

Με συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια η τοπική εκκλησία, αρχές, φορείς και πιστοί υποδέχθηκαν, το απόγευμα της Τρίτης 4 Ιουλίου,  την Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους η οποία μεταφέρθηκε με σκάφος στο λιμάνι της Μαρώνειας και της αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα.

Την ιερή εικόνα που μετέφεραν οι Μαρωνίτες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της βουλγαρικής Κατοχής όταν τους παρέλαβε το αντιτορπιλικό «Αβέρωφ» στις 6 Αυγούστου 1913, κόμισε στη Μαρώνεια ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και ενώ είχε προηγηθεί παρέμβαση του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, μετά από αίτημα και ενέργειες του Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνου Χαριτόπουλου.

 

Η υποδοχή της εικόνας, του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και της συνοδείας του πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Μαρώνειας, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη Μητροπολίτη Ξάνθης  και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, του Διοικητή της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού, του Υποδιοικητή της 21ης Ταξιαρχίας, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή ΑΜΘ Υποστράτηγου Πασχάλη Συριτούδη, του Αστυνομικού Διευθυντή Ροδόπης Ταξίαρχου Μιχάλη Σεβδυνίδη, του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Κούκουρα, εκπροσώπων τοπικών αρχών, αιρετών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων με λάβαρα και ένστολων τμημάτων.

 

Στις προσφωνήσεις του ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος τόνισε ότι «με υπερηφάνεια, θαυμασμό και συγκίνηση, βιώνουμε σήμερα μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Υποδεχόμαστε εδώ, στην Ιστορική Έδρα της Μητροπόλεως και του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών την Ιερά εικόνα του Ιερομάρτυρος και Θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους. Το γεγονός αυτό επετεύχθη με την στήριξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος όταν επισκέφθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020 τη Μαρώνεια για να αναγορευτεί Επίτιμος Δημότης και ενημερώθηκε για το θέμα, έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για ικανοποίηση του αιτήματός μας, επικοινωνώντας εκείνη τη στιγμή με τον Μητροπολίτη Πειραιώς. Καθοριστική ήταν όμως η συναίνεση, η προθυμία και η κατανόηση για συνεργασία του Αγίου Πειραιώς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε το αίτημα μας. Ειδικά όταν συναντήθηκα προσωπικά μαζί του στο γραφείο του στον Πειραιά και συζητήσαμε για την κοινή μας επιθυμία, προέβη σε άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες. Ο επαναπατρισμός της εικόνας, ύστερα από 110 έτη, οφείλεται επίσης και στην ευαισθησία, την ακαταπόνητη αφοσίωση και τις προσπάθειες του οικείου Μητροπολίτη μας, του σεβαστού μας Ποιμενάρχη κ. Παντελεήμονα, ο οποίος έδωσε έναν δυναμικό αγώνα. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στη συμβολή του Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς και του συντοπίτη μας κ. Θεόδωρου Περβανά».

Αμέσως μετά την υποδοχή της Ιερής Εικόνας στην πλατεία της Μαρώνειας, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ο κ. Θεόδωρος Περβανάς αναφέρθηκε στο ιστορικό της μεταφοράς της Εικόνας από τους Μαρωνίτες πρόσφυγες στον Πειραιά.

Στη συνέχεια παρατέθηκε δείπνο στη διάρκεια του οποίου ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ υπέγραψε την περγαμηνή του «Κύκλου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας».

Οι εκδηλώσεις για την υποδοχή και τον επαναπατρισμό της εικόνας ολοκληρώθηκαν με μουσική  συναυλία στην πλατεία του οικισμού.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: