Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ροδόπης για τις ακρίδες

            Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών πληροφορεί τους πολίτες ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης  εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση σχετικά με τις ακρίδες:

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης, (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ροδόπης) ενημερώνει τα εξής:

 

Κάθε χρόνο από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, μερικές περιοχές του Νομού Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ αντιμετωπίζουν προβλήματα ζημιών από ακρίδες. Επειδή τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική έξαρση της εμφάνισής του πληθυσμού τους σε αρκετές περιοχές του Νομού, δίνονται από την υπηρεσία οι κάτωθι οδηγίες για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους προς κάθε ενδιαφερόμενο (φορείς ή και ιδιώτες):

 

Βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των ζημιών από ακρίδες αποτελεί ο έγκαιρος εντοπισμός των «κηλίδων» και η άμεση καταπολέμησή του πληθυσμού τους (στο στάδιο της νύμφης και πριν την ενηλικίωση οπότε και ξεκινάει η πτήση του εντόμου).

 

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι αλλά και τα όργανα των Δασικών υπηρεσιών και της αγροφυλακής καλούνται να ειδοποιούν την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ροδόπης (στα τηλέφωνα 2531350420 ή 408 ή 439) και τους αντίστοιχους Δήμους, μόλις αντιληφθούν την εμφάνιση των εστιών εκκόλαψης (πρώτες κηλίδες) περίπου στις αρχές του μήνα Απρίλη. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η έγκαιρη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την οργάνωση συνεργείων ανίχνευσης και καταπολέμησης των ακρίδων και να αποφευχθούν ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής.

 

Επιβάλλεται να γίνεται συλλογική καταπολέμηση με επίβλεψη και ευθύνη της υπηρεσία μας, κατόπιν κήρυξης της περιοχής ως ακριδόπληκτης.

 

 

Εάν δεν μπορέσει να αντιμετωπισθεί ο πληθυσμός έγκαιρα ή εάν σε κάποιο σημείο η ανάπτυξη του πληθυσμού δεν έχει γίνει έγκαιρα αντιληπτή, οι αγρότες θα πρέπει να έχουν το νου τους να παρακολουθούν συχνά τις καλλιέργειες τους (ιδιαίτερα αυτές που είναι εγκατεστημένες σε αγρούς όπου υπήρχαν προβλήματα παρουσίας ακρίδων από τα προηγούμενα έτη) ώστε να επέμβουν με τη βοήθεια του ιδιώτη γεωπόνου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: