Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ και την δευτεροβάθμια περίθαλψη

 - Αξιοποιείτε ως ευκαιρία τα υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας υγείας για να ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΥ

ü -  Ενεργοποιείτε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ που θα σκάσει με θύματα κυρίως τους οικονομικά αδύνατους

ü  - Στην ίδια λογική η απόφαση σας για μετατροπή του νέου Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ

Ο βουλευτής Ροδόπης έκανε ειδική αναφορά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής λέγοντας: «Με τις ρυθμίσεις σας κύριοι τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως της Κομοτηνής θα βρεθούν σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση από αυτήν που ήδη βρίσκονται.

Με ελλείψεις πάνω από 40% των οργανικών θέσεων στο νοσηλευτικό προσωπικό. Με αντίστοιχα ποσοστά ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες. Έχει κατεβάσει ρολά η ουρολογική κλινική, ενώ οριακά κρατιέται ανοιχτή η ορθοπεδική, χάρη στην προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού».

Απευθυνόμενος στην υπουργό της επισήμανε ότι: «3,5 χρόνια τώρα, τα δυο από αυτά μέσα στην πανδημία, μία όλο κι όλο προκήρυξη προχώρησε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού έγιναν μόνο όσες είχαν προκηρυχτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ενώ για να υπάρξει κινητικότητα στο ιατρικό προσωπικό για τα επαρχιακά νοσοκομεία τόνισε: «Θα θεσμοθετήσετε ισχυρά κίνητρα, ειδικά για τα επαρχιακά νοσοκομεία για την προσέλκυση και την παραμονή γιατρών; Θα καθιερώσετε ως εισαγωγικό μισθό γιατρού τα 2.000 ευρώ; Θα προχωρήσετε στην αύξηση των αποδοχών στις άλλες κατηγορίες των εργαζομένων, καθώς και στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων; Εσείς τίποτα από όλα αυτά δεν έχετε κάνει!»

Συνδέοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος ο βουλευτής κος Χαρίτου επεσήμανε: «Δείξατε το πραγματικό σας πρόσωπο με το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος όταν μονομερώς, χωρίς να σας το ζητήσει κανείς, φέρατε ρύθμιση για να μεταβάλλετε τον χαρακτήρα του από ΝΠΔΔ, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Ίδρυμα, το μετατρέψατε σε ΝΠΙΔ.

Απορρίψατε την τροπολογία που σας καταθέσαμε τον Ιούνιο του 2020 στη Βουλή για να επανέλθει ο αρχικός χαρακτήρας του νέου Νοσοκομείου ως ΝΠΔΔ. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτή είναι η δική μας πολιτική βούληση, αλλά και η δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους της υγείας και την τοπική κοινωνία».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας.

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ και την δευτεροβάθμια περίθαλψη

 

Κυρίες και κύριοι, δεν υποτιμούμε τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας. Εσείς όμως τα αξιοποιείτε ως ευκαιρία για να ανοίξετε το δρόμο, να εισβάλλουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η κατάργηση του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αποτελεί τον δούρειο ίππο για να αλώσετε από μέσα το δημόσιο σύστημα υγείας. Ενεργοποιείτε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ που θύματα της θα είναι κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Με τις ρυθμίσεις αλλάζετε σταδιακά τον χαρακτήρα και τη λειτουργία των νοσοκομείων. Θα είναι δημόσιο κατά το πρωινό ωράριο λειτουργίας, ιδιωτικό κατά ένα μέρος το απογευματινό και επί πληρωμή. Σε αυτό το νοσοκομείο θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα με το γιατρό που επιθυμούν οι ασθενείς όχι με βάση τις ανάγκες τους, αλλά με βάση το πορτοφόλι του. Διαφορετικά αν δεν διαθέτουν θα περιμένουν την πρωινή δημόσια λειτουργία του.

Ποια ευελιξία δίνετε στο σύστημα; Ευελιξία σε όσους διαθέτουν πορτοφόλι δίνετε. Για ποια ευκαιρία επιλογής στον ασθενή, μας λέτε υποκριτικά; Αν δεν διαθέτει χρήμα, ακόμη και αν είναι επείγουσα η ανάγκη του ή θα περιμένει στην αναμονή ή θα παρακαλάει τον κάθε κομματάρχη, τον διορισμένο διοικητή. Μας γυρίζετε πίσω σχεδόν μισό αιώνα, πριν καθιερωθεί το ΕΣΥ.

Με το καθεστώς της πολυαπασχόλησης των γιατρών που θεσμοθετείτε τους ωθείτε να επιδοθούν στο κυνήγι των ασθενών-πελατών με αμοιβή είτε μέσα στο ΕΣΥ, είτε στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Επιδιώκετε να αναπληρώνονται οι χαμηλοί μισθοί τους, να μειώνεται η δημόσια δαπάνη αλλά την μεταφέρετε στους ώμους της κοινωνίας.

Εμάς δεν μας ακούτε ούτε τα αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Εσείς όμως δεν ακούτε ούτε τους φορείς των υγειονομικών που σηκώνουν όλο το βάρος. Με ποιους συνομιλείτε; Τόσα πολλά γραμμάτια έχετε υπογράψει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας και έχετε βουλωμένα τα αφτιά σας;

Όταν για την εκλογή των μόνιμων γιατρών υποβαθμίζετε τα αντικειμενικά κριτήρια και αναγορεύεται την προφορική συνέντευξη σε καθοριστικό παράγοντα. Πόσο ελκυστικό είναι το μήνυμα που στέλνετε στους γιατρούς; Για ποια διαφάνεια και αξιοκρατία μιλάτε; Πελατειακό, κομματικό κράτος στήνεται.

Γιατί να μείνει ένας νέος γιατρός για να κάνει την ειδικότητα του στην Ελλάδα όταν μειώνεται τις αποδοχές; Ή γιατί να έρθει για την ειδικότητα του σε ένα περιφερειακό Νοσοκομείο όπως της Κομοτηνής;

Δυστυχώς κύριοι οι ρυθμίσεις θα επιτείνουν τη φυγή τους και ας ισχυρίζεστε ότι θέλετε να ανακόψετε το brain drain.

Με τις ρυθμίσεις σας κύριοι τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως της Κομοτηνής θα βρεθούν σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση από αυτήν που ήδη βρίσκονται.

Ένα καταπονημένο υγειονομικό προσωπικό από τη μάχη της πανδημίας πασχίζει με υπερπροσπάθεια να κρατήσει όρθιο σε λειτουργία το Νοσοκομείο. Με ελλείψεις πάνω από 40% των οργανικών θέσεων στο νοσηλευτικό προσωπικό. Με αντίστοιχα ποσοστά ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες. Έχει κατεβάσει ρολά η ουρολογική κλινική, ενώ οριακά κρατιέται ανοιχτή η ορθοπεδική, χάρη στην προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι διασώστες του ΕΚΑΒ στην Κομοτηνή σώζουν ζωές. Εσείς, αντί να τους ενισχύσετε με προσωπικό, με τις ρυθμίσεις εκχωρείτε την διακομιδή των ασθενών σε ιδιωτικές εταιρίες.

3,5 χρόνια τώρα, τα δυο από αυτά μέσα στην πανδημία, μία όλο κι όλο προκήρυξη προχώρησε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού έγιναν μόνο όσες είχαν προκηρυχτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σας ενδιέφεραν πραγματικά οι προσλήψεις γιατρών δεν θα προωθούσατε την μερική απασχόληση με το άρθρο 7, αλλά θα υιοθετούσατε προτάσεις που καταθέσαμε. Θα θεσμοθετούσατε μηχανισμό αυτόματης πρόσληψης και κάλυψης της κενής θέσης, λόγω συνταξιοδότησης. Θα θεσμοθετούσατε ισχυρά κίνητρα, ειδικά για τα επαρχιακά νοσοκομεία για την προσέλκυση και την παραμονή γιατρών. Θα καθιερώνατε ως εισαγωγικό μισθό γιατρού τα 2.000 ευρώ. Όπως και την αύξηση των αποδοχών στις άλλες κατηγορίες των εργαζομένων, καθώς και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Εσείς τίποτα από όλα αυτά δεν κάνετε!

Με το νομοσχέδιο βάζετε ταφόπλακα σε ένα επιβαρυμένο ήδη δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό είναι το πραγματικό σας πρόσωπο που επιμελώς το κρύβατε μέσα στην υγειονομική κρίση.

Μας το δείξατε ξεκάθαρα με το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος όταν μονομερώς, χωρίς να σας το ζητήσει κανείς, φέρατε ρύθμιση για να μεταβάλλετε τον χαρακτήρα του από ΝΠΔΔ, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Ίδρυμα, το μετατρέψατε σε ΝΠΙΔ. Να θυμίσω ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αξιοποιηθεί η δωρεά του Ιδρύματος για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Ξέρατε πολύ καλά τι κάνατε όταν ψηφίσατε αυτήν τη μετατροπή. Οι εκτρωματικές ρυθμίσεις που σήμερα εισάγετε για ψήφιση είναι στην ίδια λογική με αυτήν την μετατροπή.

Εμείς καταθέσαμε τον Ιούνιο του 2020 τροπολογία στη Βουλή για να επανέλθει ο αρχικός χαρακτήρας του νέου Νοσοκομείου ως ΝΠΔΔ, τροπολογία που την απορρίψατε. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτή είναι η δική μας πολιτική βούληση, αλλά και η δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους της υγείας και την τοπική κοινωνία.

Αυτήν την βραδυφλεγή βόμβα που βάζετε σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και άλλες που βάλατε στην παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, θα κληθεί να απενεργοποιήσει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση και δεν είναι μακριά η ώρα αυτή. Πλησιάζει και έρχεται με ορμή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: