Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Ιλχάν Αχμέτ στην συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023

 


Η κυβέρνηση ανεμίζει διθυραμβικά τον προϋπολογισμό σαν προεκλογικό φυλλάδιο

     Η διαφάνεια το κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

   Για πρώτη φορά τεμαχίστηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα στην Θράκη

   -Καθημαγμένες ΒΙ.ΠΕ., ανύπαρκτος σιδηρόδρομος, φράγματα φαντάσματα, ενισχύσεις ορεινών περιοχών και φθινουσών καλλιεργειών, νέα γέφυρα των Κήπων, τουριστικά λεωφορεία από Νυμφαία Μακάζα σε πρώτο πλάνο

 Δεν χώρισα Θρακιώτες, έδωσα ισότιμη μάχη για όλους και για όλα

  Για τα ειδικά θέματα Μειονότητας δεν υπέστειλα ποτέ την σημαία του αγώνα

 Δεν δίστασα να συγκρουστώ με βαθιά συστήματα που κανείς άλλος  μειονοτικός βουλευτής δεν έπραξε τις τελευταίες δεκαετίες         

   

Σε υψηλούς τόνους και με την κατάθεση της προσωπικής του μαρτυρίας για το κλίμα πιέσεων και απειλών που υφίσταται σε βάρος του από τα «βαθιά συστήματα» στην Θράκη καθώς και για την προσπάθεια, από τους ίδιους κύκλους, να αποξενωθεί από τους πολίτες της μειονότητας εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του σε ζητήματα συνείδησης και ειρηνικής συμβίωσης, ολοκλήρωσε την ομιλία για τον προϋπολογισμό του 2023 στην πρόσφατη ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.       

Η ομιλία του κ. Ιλχάν Αχμέτ κινήθηκε σε τρεις άξονες και στο πρώτο μέρος της ο βουλευτής Ροδόπης άσκησε κριτική στα πεπραγμένα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύουμε να χάσουμε μία τεράστια ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με την αλόγιστη κατασπατάληση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Παράλληλα, παρουσίασε τις προτεραιότητες του κόμματος του στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής για την ύπαρξη μίας κοινωνίας χωρίς ανισότητες και ψηφιακό χάσμα, την δημιουργία ασφαλών και βιώσιμων ψηφιακών υποδομών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών με την παροχή πραγματικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για τον εκδημοκρατισμό των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών με ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.

Ο δεύτερος άξονας της ομιλίας του περιείχε αναφορές στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στα προβλήματα που απορρέουν από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, χωρίς ταυτόχρονα να βελτιώνει τους αναπτυξιακούς δείκτες, καθιστώντας την ως μία από τις φτωχότερες στην Ελλάδα και την Ε.Ε..

«Ακούμε από παντού ότι η Θράκη κατέχει ξεχωριστή θέση στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς για την ανάδειξη ενός σημαντικού μελλοντικού ρόλου σε συνδυασμό και με το έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.Τίποτα, όμως από όλα αυτά δεν αντιστοιχίζεται με την καθημερινή πραγματικότητα των πολιτών.Τα αναπτυξιακά κίνητρα τεμαχίστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία μεταξύΑλεξανδρούπολης που παίρνει την μερίδα του λέοντος, της Κομοτηνής και της Ξάνθης που ακολουθούν ως φτωχοί συγγενείς», σημείωσε ο βουλευτής  Ροδόπης. Αναφερόμενος ειδικότερα στα ελλείμματα που παρουσιάζονται στον τομέα των μεταφορών με το ανύπαρκτο σιδηροδρομικό δίκτυο, επέμεινε στην αναγκαιότητα άμεσης έναρξης του έργου κατασκευής της νέας γέφυρας των Κήπων στον Έβρο ως κεντρικής οδικής πύλης της Ελλάδας και της Ευρώπης από και προς την Τουρκία και την Εγγύς Ανατολή, που θα τονώσει τις εμπορικές σχέσεις, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά τον συνοριακό σταθμό διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας- Μακάζα στην Ροδόπη, τόνισε ότι«μετά εννέα χρόνια λειτουργίας δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να ανοίξει για την διέλευση τουριστικών λεωφορείων», ενώ στους τομείς των εγγειοβελτιωτικών έργων καυτηρίασε την καθυστέρηση ολοκλήρωσης τουφράγματος Ιασίου, που θα υδροδοτήσει την ανατολική λεκάνη της Ροδόπης αλλά και τις συνεχείς αναβολές για το φράγμα Κομψάτου, που ο ίδιος ζήτησε να ονομαστεί ως έργο εθνικής στρατηγικής σημασίας για την ένταξή του σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα σηματοδοτήσει την δυνατότητα κατασκευής του.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, τέλος αποκάλυψε ότι ακόμα και σήμερα δέχεται απειλές τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του για τον αγώνα συνείδησης που δίνει στην Θράκη τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Σε αυτήν μάχη δεν χώρισα Θρακιώτες

Έδωσα ισότιμη μάχη για όλους και για όλα

Για τα ειδικά θέματα Μειονότητας δεν υπέστειλα ποτέ την σημαία του αγώνα. 

Βρισκόμαστε σε ένα συνεχές πλαίσιο διεκδίκησης για την Δημοκρατία, την Ισονομία, την Ισοπολιτεία.

Για την βελτίωση και την διατήρηση ως δικαιώματος επιλογής της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Για την εφαρμογή του νόμου που θα οδηγεί σε ελεύθερες εκλογές για τα Βακούφια.

Για την εφαρμογή των αποφάσεων των ΕΔΔΑ που αφορούν τους μειονοτικούς συλλόγους στην Θράκη.           

Μάχομαι πάνω από όλα για την κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση της Μειονότητας.

Σε αυτόν μου τον αγώνα δεν δίστασα να συγκρουστώ με βαθιά συστήματα που κανείς άλλος μειονοτικός βουλευτής δεν έπραξε τις τελευταίες δεκαετίες.

Θέλησαν να με συκοφαντήσουν, να με διαγράψουν από την συνείδηση του πολίτη της Μειονότητας, να με φιμώσουν από τον μειονοτικό τύπο γιατί ακολούθησα τον δρόμο της συνείδησής μου.

Με απείλησαν και απειλούν και σήμερα εμένα και τους συνεργάτες μου.        

Δεν είναι ο χαρακτήρας μου να συγκρούομαι με λόγια αλλά με έργα

Θέλω Ειρήνη, Δεν επιδιώκω την ένταση

Θέλω ανάπτυξη για όλους όχι μόνο για λίγους

Καλώ την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτάσεις μας για την Θράκη. 

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής με την προοδευτική του πολιτική πρόταση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης γιατί είναι κοινωνικά άδικος και διευρύνει τις ανισότητες».

Η Ομιλία αναλυτικά :

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, ζούμε πραγματικά σε ταραγμένες εποχές. Οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη και οι πολίτες βρίσκονται σε μια διαρκή πάλη με μια σκληρή καθημερινότητα που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Όμως δυστυχώς για εσάς, για την Κυβέρνηση η οικονομία έχει κάποια συγκεκριμένα μεγέθη, που η τσέπη των πολιτών τα αντιλαμβάνεται με σκληρό τρόπο βέβαια μπροστά στο άνοιγμα κάθε νέου λογαριασμού, μπροστά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μπροστά σε κάθε έκτακτη ανάγκη που δημιουργεί πραγματικό πανικό στη μέση ελληνική οικογένεια.

 Θα σταθώ όμως ως τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος αλλαγής στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που παρουσιάζεται ναι μεν αυξημένος κατά πολύ εξαιτίας των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως έχουμε κάποιες ουσιαστικές διαφορές εμείς από το ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς από τα πρώτα δείγματα που μας έχει δώσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Και αυτό γιατί προειδοποιούμε πως κινδυνεύουμε να χάσουμε μια τεράστια ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με την αλόγιστη κατασπατάληση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας που εστιάζεται σε τέσσερις βασικούς τομείς: Δεξιότητες, κυβέρνηση, υποδομές και επιχειρήσεις.

 Για να μην χάσουμε την ευκαιρία όμως πρέπει να πετύχουμε άμεσα τα κάτωθι: Πρώτον, κοινωνία χωρίς ανισότητες και ψηφιακό χάσμα. Δεύτερον, πληθυσμό με ψηφιακό εγγραμματισμό και ψηφιακούς επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης. Τρίτον, ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές. Τέταρτον, ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Πέμπτον, ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχή πραγματικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Και έκτον, εκδημοκρατισμό των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών με ισότιμη όμως πρόσβαση για όλους. Γιατί μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Και βέβαια για να πετύχουμε αυτά τα πράγματα που ανέφερα, τι χρειάζεται; Απαιτούνται τρία πράγματα. Διαφάνεια, διαφάνεια, διαφάνεια!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί περιοχή εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, που όμως βιώνει έναν κύκλο παρατεταμένης στασιμότητας. Η Κυβέρνηση συνέστησε το 2020 τη διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξης της Θράκης και παρουσίασε στην Βουλή τον Σεπτέμβριο ένα πόρισμα 150 σελίδων γεμάτο με καλές προθέσεις αλλά με ζωτικό έλλειμμα χρονοδιαγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για την έναρξη των κομβικών έργων.

Παράλληλα ακούμε από παντού όμως ότι η Θράκη κατέχει ξεχωριστή θέση στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς για την ανάδειξη ενός σημαντικού μελλοντικού ρόλου σε συνδυασμό με το έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν αντιστοιχεί με την καθημερινή πραγματικότητα των πολιτών. Τα κίνητρα τεμαχίστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία μεταξύ Αλεξανδρούπολης,Έβρου, που παίρνει τη μερίδα του λέοντος, της Κομοτηνής και της Ξάνθης που ακολουθούν ως φτωχοί συγγενείς. Το 80% της βιομηχανικής ζώνης Κομοτηνής συνεχίζει να τελεί σε καθεστώς εγκατάλειψης με εμβληματικές επενδύσεις που θα έφερναν τον τόνο της αναστροφής του κλίματος όπως εκείνη της επαναλειτουργίας του Shelman.Τελικά όμως δεν πήραν μπροστά ποτέ.

 Η νέα Γέφυρα Κήπων στον Έβρο ως κεντρική οδική πύλη Ελλάδος και Ευρώπης από και προς την Τουρκία θα τονώσει τις εμπορικές σχέσεις, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό. Ανακοινώθηκε και με επίκαιρη ερώτηση που είχα κάνει εδώ πέρα, αλλά ήδη βρίσκεται σε καθυστέρηση πολλών ετών.

Σιδηροδρομικό δίκτυο δεν υπάρχει στη Θράκη. Δεν περνάει τρένο από την Κομοτηνή. Μιλάνε όμως οι Υπουργοί σας για σιδηροδρομική Εγνατία! Μόνο που αυτή η Εγνατία δεν περνάει από την Κομοτηνή. Ο συνοριακός σταθμός διαβατηριακών ελέγχων Νυμφαίας-Μακάζα-Ροδόπη μετά από εννιά χρόνια λειτουργίας δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να ανοίξει για διέλευση τουριστικών λεωφορείων. Όταν δεν υπάρχει διέλευση τουριστικών λεωφορείων, πώς θα γίνει η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Δεν μπορεί να γίνει ποτέ.

Το φράγμα του Ιασίου που θα υδροδοτήσει την ανατολική λεκάνη, είκοσι χρόνια μετά τα εγκαίνιά του δεν λειτουργεί. Απίστευτο! Το φράγμα Κομψάτου τέσσερις πρωθυπουργοί το έχουν εξαγγείλει. Ζήτησα εγώ ο ίδιος να ονομαστεί ως εθνικό έργο στρατηγικής σημασίας. Ούτε λόγος δεν γίνεται για την ένταξή του σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, παρ’ όλο που και αυτό βρίσκεται στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής.

 Για μια ακόμη φορά ζητώ από αυτό το Βήμα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που ιδίως υπάρχουν φτωχοί καπνοπαραγωγοί, μουσουλμάνοι από τη μειονότητα, να δοθεί αυτή η ειδική στρεμματική ενίσχυση που περιλαμβάνεται και αυτό στο πόρισμα της διακομματικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε στο τέλος της ομιλίας μου να κάνω και μια ειδική αναφορά όμως στο πολιτικό τοπίο που επικρατεί σήμερα στη Θράκη και ιδίως στη μειονότητα. Νομίζω ότι η ιδιότητα του μειονοτικού Βουλευτή προσδίδει ίσως κάποια ιδιαίτερη αξία σε αυτά που θα αναφέρω κάτωθι.

Όλα αυτά τα χρόνια μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής δουλέψαμε σκληρά. Πέτυχα στόχους για τη Θράκη και τη Ροδόπη και θα συνεχίζω να διεκδικώ μέχρι να πετύχω να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει σήμερα στην περιοχή και εντός της μειονότητας.

 

Σε αυτή τη μάχη δεν χώρισα Θρακιώτες. Έδωσα ισότιμη μάχη για όλους και για όλα. Για τα ειδικά θέματα της μειονότητας δεν υπέστειλα ποτέ τη σημαία του αγώνα. Βρισκόμαστε σε ένα συνεχές πλαίσιο διεκδίκησης για τη δημοκρατία, την ισονομία, την ισοπολιτεία, που την είχε διακηρύξει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο αείμνηστος, για τη βελτίωση και τη διατήρηση ως δικαιώματος επιλογής της μειονοτικής εκπαίδευσης και την ενίσχυσή της, για την εφαρμογή του νόμου που θα οδηγεί σε ελεύθερες εκλογές για τα Βακούφια, σύμφωνα με τα θέλω της μειονότητας, για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορούν τους μειονοτικούς συλλόγους στη Θράκη.

Μάχομαι, όμως πάνω απ’ όλα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση, ελευθερία της μειονότητας, να είναι ελεύθερη η μειονότητα. Σε αυτόν τον αγώνα μου δεν δίστασα να συγκρουστώ με τα βαθιά συστήματα που κανείς άλλος μειονοτικός Βουλευτής δεν έπραξε τις τελευταίες δεκαετίες, από το 1920 μέχρι σήμερα. Θέλησαν να με συκοφαντήσουν ψευδώς, να με διαγράψουν από τη συνείδηση του πολίτη της μειονότητας, λόγω των απόψεών μου, να με φιμώσουν από το μειονοτικό Τύπο γιατί ακολούθησα το δρόμο της συνείδησής μου και τα θέλω του λαού. Με απείλησαν και με απειλούν και σήμερα εμένα και τους συνεργάτες μου. Δεν είναι όμως ο χαρακτήρας μου να συγκρούομαι με λόγια, αλλά με έργα. Θέλω ειρήνη στη Θράκη. Δεν επιδιώκω την ένταση και θα δώσω μάχη για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ειρήνης. Εντός της μειονότητας θέλουμε δημοκρατία. Θέλω ανάπτυξη για όλους και όχι μόνο για λίγους.

Καλώ την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτάσεις μας για τη Θράκη. Θέλω να ευχαριστήσω από το Βήμα της Βουλής τόσο το κόμμα μου καθώς και όλους τους συναδέλφους μου, που σε αυτό τον αγώνα είναι μαζί μου. Έδωσα το στίγμα, προκειμένου να επιδιώξουμε στη Θράκη να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και η δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής με την προοδευτική του πολιτική πρόταση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης γιατί είναι κοινωνικά άδικος και διευρύνει, κατά εμάς, τις ανισότητες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το 2023 θα γίνει πραγματικά η εναλλακτική προοδευτική σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση που προτείνουμε στον λαό μας και ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει περί αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: