Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023


 ü  Ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης που όσο και να τον θαμπώσετε δεν μπορείτε να κρύψετε ότι έχετε φτωχοποιήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας

ü  3,5 χρόνια αθετήσατε ό,τι είχατε υποσχεθεί σε εργαζόμενους, αγρότες, συνταξιούχους, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως τη νέα γενιά

ü  Εγκαταλείψατε τη Ροδόπη και τη Θράκη, παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και της Διακομματικής Επιτροπής

 Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στην πρόσφατη Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2023 τόνισε αρχικά ότι «ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης που όσο και να τον θαμπώσετε δεν μπορείτε να κρύψετε τη φτώχεια στην οποία έχετε οδηγήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ εξασφαλίσατε συσσωρευμένα υπερκέρδη σε μια κρατικοδίαιτη οικονομική ελίτ.

Μιλάτε για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά ξεχνάτε να πείτε ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και αποκρύπτετε ποιος την έβαλε στα αυτά.

Βρήκατε μια χώρα με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος, με ένα μαξιλάρι 37 δις που το κάνατε φύλλο και φτερό με τις αναθέσεις των 8,5 δις σε ημετέρους, Στήσατε ένα πελατειακό κομματικό κράτος.

Και ανάμεσα σε αυτά αναδύεται η δυσώδης υπόθεση των υποκλοπών που τραυματίζει την Δημοκρατία. Εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον πρωθυπουργό που πανικόβλητος πολώνει το πολιτικό κλίμα και διχάζει την κοινωνία. Ο αυταρχισμός της διακυβέρνησης σας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, γίνεται επικίνδυνος με θύμα του ένα 16χρονο παιδί Ρομά».

Και συνέχισε λέγοντας με έμφαση πως «3,5 χρόνια τώρα αθετήσατε ό,τι είχατε υποσχεθεί στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αλλά κυρίως στη νέα γενιά.

Βρήκατε βολικές δικαιολογίες σε όλα. Μόνο οι άλλοι ευθύνονται. Η υγειονομική κρίση ήταν παγκόσμια, εσείς δεν ευθύνεστε που είχαμε τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές;

Έχουμε την πιο ακριβή τιμή της  βενζίνης σε όλη την Ε.Ε. ο Πούτιν ή εσείς ευθύνεστε; Όταν αρνείστε πεισματικά να μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Όταν αφήνετε αφορολόγητα τα υπερκέρδη 1,8 δις στα πετρελαιοειδή μόνο στο α’ εξάμηνο του 2022.

Έχουμε  ως χώρα την πιο υψηλή τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε. Ποιος ευθύνεται άλλος όχι εσείς;  Αντί να βάλετε πλαφόν στα κέρδη της χονδρικής και της λιανικής, επιδοτείτε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από τους αυξημένους έμμεσους φόρους των πολιτών.

Για τις υψηλές τιμές στα βασικά είδη διατροφής άλλοι ευθύνονται, όχι εσείς; Όταν αρνείστε να μειώσετε το ΦΠΑ και να εντείνετε ταυτόχρονα τους ελέγχους στην αγορά. Αφήστε τα καλάθια της επικοινωνίας και πάρτε μέτρα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ακρίβεια αλλά αισχροκέρδεια.

Διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Είμαστε δεύτεροι από το τέλος σε κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ε.Ε.  Μόνο για το 7% του πληθυσμού έχει αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή; Όταν 2 στα 3 νοικοκυριά έχουν περικόψει δαπάνες για βασικά είδη διατροφής.

Η μικρή επιχειρηματικότητα συσσωρεύει χρέη. Αν δεν υπάρξει άμεση ρύθμιση τους. Αν δεν αποκτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, η επιβίωσή τους είναι αδύνατη».

Ο βουλευτής στάθηκε με έμφαση στο ότι ο προϋπολογισμός υποθηκεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ενώ η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο ζοφερή για την ελληνική Περιφέρεια και ιδιαίτερα για τη Ροδόπη: «Ο πρωθυπουργός υποσχόταν ότι η Ροδόπη θα γινόταν το πρότυπο ανάπτυξης όλης της χώρας. Τίποτα μηδέν εις το πηλίκο.

Έχουμε τους μεγαλύτερους ρυθμούς αποεπένδυσης, συρρίκνωσης της βιομηχανίας και κλείσιμο μονάδων όπως η Palco. Ενώ η υπόσχεση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι θα επαναλειτουργήσει η βιομηχανία Σέλμαν διαψεύστηκε. Οι επενδύσεις και τα κίνητρα έμειναν μόνο λόγια στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής.

Απογοητεύσατε τον αγροτικό κόσμο. Αποδιαρθρώνονται κλάδοι, όπως η καπνοκαλλιέργεια, η κτηνοτροφία και  μειώνονται εισοδήματα. Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε «για ποιο εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας κάνετε λόγο; Ούτε τις κοινοτικές ενισχύσεις δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε. Αναμένουν οι δικαιούχοι τις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, ενώ είναι μεγάλη η αβεβαιότητα και η άγνοια που επικρατεί με τη νέα ΚΑΠ» Απευθυνόμενος στον υπουργό ανέφερε «για ποια αρδευτικά έργα υποδομής μιλάτε; Αποκλείσατε από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα αρδευτικό έργο πνοής όπως το φράγμα του Κομψάτου στον Ίασμο»

Ο βουλευτής στη συνέχεια της ομιλίας του απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα στην παριστάμενη υπουργό Παιδείας ανέφερε: «εγκαταλείψατε την ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης ενός πυλώνα της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Έχετε παγώσει τα 6 νέα τμήματα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα έπρεπε να λειτουργούν. Ενώ με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής απειλούνται να κλείσουν υπάρχοντα τμήματα»

Ο βουλευτής τέλος αναφέρθηκε στις 15 ερευνητικές γεωτρήσεις που εγκρίθηκαν για το χρυσό στις Σάπες. Στο σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Θράκης τα τρία τελευταία χρόνια. Στην επιθετικότητα του τραπεζικού συστήματος σε βάρος των παλιννοστούντων ομογενών για στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «η κλεψύδρα της διακυβέρνησής σας έχει πλέον αδειάσει.  Μια νέα προοδευτική κυβέρνηση είναι προ των πυλών και έρχεται μάλιστα με ορμή για να δώσει ελπίδα στην κοινωνία και προοπτική στον τόπο μας. Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό μιας κυβέρνησης που απέρχεται».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: