Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΔΠΘ για να διασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά φοιτητών

 

Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή την οποία συνυπογράφουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής του με τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ, με αφορμή το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την διακοπή της δωρεάν μεταφοράς φοιτητών σε Κομοτηνή και Ξάνθη από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΔΠΘ για να διασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά φοιτητών.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνεται ότι η δωρεάν μεταφορά των φοιτητών αποτελούσε διαχρονικά τμήμα της φοιτητικής μέριμνας που εξασφάλιζε το ίδιο το Πανεπιστήμιο μέσω του προϋπολογισμού του. Όμως οι σημαντικά μειωμένοι οικονομικοί πόροι που χορηγούνται από το Υπουργείο στο ΔΠΘ, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταπόκρισης από τις εταιρείες μεταφοράς φοιτητών, λόγω του χαμηλού κομίστρου σε σχέση με το αυξημένο κόστος της ενέργειας, είχαν ως αποτέλεσμα η πρυτανική αρχή να ανακοινώσει την διακοπή της δωρεάν μεταφοράς των φοιτητών.

 Ο βουλευτής σημειώνει πως εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να αναλάβουν ένα ακόμη οικονομικό βάρος για τις σπουδές τους. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα πως το ΔΠΘ αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή και ως εκ τούτου η οικονομική του ενίσχυση και η εύρυθμη λειτουργία του οφείλει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Γι’ αυτό ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαχρονικά δωρεάν μεταφορά των φοιτητών στο ΔΠΘ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

                                                                    

Θέμα: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ΔΠΘ για να διασφαλιστεί επιπρόσθετα και η δωρεάν μεταφορά φοιτητών

 

Λίγο πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς μια από τις πρώτες συνέπειες και της υποχρηματοδότησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι η απόφαση της πρυτανικής αρχής να αναστείλει από  την 1η Σεπτεμβρίου 2022 την δωρεάν μεταφορά φοιτητών από και προς τις πανεπιστημιουπόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης.

Η πρυτανική αρχή εξάντλησε τις δυνατότητες της αφού οι ενέργειες της απέβησαν άκαρπες, αφού δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από τις εταιρείες μεταφοράς φοιτητών, λόγω του χαμηλού κομίστρου σε σχέση με το αυξημένο, σήμερα, κόστος της ενέργειας.

Στους διαγωνισμούς που προκήρυξε με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για να καλύψει τις ανάγκες μεταφορών από 1η Σεπτεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου 2022, αλλά και για τα επόμενα δυο χρόνια με έναρξη την 1/1/2023, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για τις πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης από εταιρείες μεταφοράς, λόγω και του αυξημένου κόστους της ενέργειας, και όλοι οι διαγωνισμοί απέβησαν άγονοι. Ενώ ακόμη και οι μέχρι σήμερα εταιρείες-ανάδοχοι του έργου μεταφοράς σε Κομοτηνή και Ξάνθη αρνήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις παρά τη συμβατική υποχρέωσή τους.

Η δωρεάν μεταφορά των φοιτητών στο ΔΠΘ αποτελούσε διαχρονικά τμήμα της φοιτητικής μέριμνας που για δεκαετίες εξασφάλιζε το ίδιο το Πανεπιστήμιο, παρότι αποτελούσε μια σημαντική δαπάνη που προσέγγιζε το ποσό των 500.000 ευρώ για όλες τις σχολές του ΔΠΘ, ως ένα επιπλέον κίνητρο, μεταξύ άλλων, για την προσέλκυση φοιτητών στο ακριτικό πανεπιστήμιο της Θράκης. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο παρείχε τη δωρεάν μεταφορά παρά το γεγονός ότι δε λάμβανε καμία επιπλέον επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ η συνολική κρατική χρηματοδότηση του Ιδρύματος έχει μειωθεί δραματικά.

Στις σημερινές συνθήκες η τυχόν οριστική διακοπή της παροχής αυτής θα αποτελέσει πλήγμα στη φοιτητική μέριμνα σε μία περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης που οι οικογένειες βρίσκονται σε αδυναμία να επωμιστούν ακόμη ένα οικονομικό βάρος για τις σπουδές των παιδιών τους. Ενώ οι φοιτητές που ήδη επιστρέφουν στις σχολές τους για τις υποχρεώσεις της εξεταστικής περιόδου βρίσκονται προ τετελεσμένων και αναγκάζονται να επωμιστούν επιπλέον και το κόστος της μεταφοράς τους.

Επειδή η δωρεάν μεταφορά των φοιτητών στο ΔΠΘ αποτελούσε διαχρονικά τμήμα της φοιτητικής μέριμνας που εξασφάλιζε το ίδιο το Πανεπιστήμιο μέσω του προϋπολογισμού του.

Επειδή εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να αναλάβουν ένα ακόμη οικονομικό βάρος για τις σπουδές τους.

Επειδή οι σημαντικά μειωμένοι οικονομικοί πόροι που χορηγούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο ΔΠΘ δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει στην  υλοποίηση της συγκεκριμένης φοιτητικής μέριμνας.

Επειδή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης λειτουργεί για δεκαετίες ως πυλώνας ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή και η οικονομική του ενίσχυση οφείλει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ερωτάται η κα υπουργός:

-Τι άμεσα μέτρα θα λάβετε ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαχρονικά δωρεάν μεταφορά των φοιτητών στο ΔΠΘ;

-Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΔΠΘ λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και αυτήν την συγκεκριμένη κοινωνική ανάγκη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Γκαρά Αναστασία

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραϊτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τόλκας Άγγελος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: