Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητά στη Βουλή την ενίσχυση με προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ροδόπης

 


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά από την κυβέρνηση την άμεση ενίσχυση με προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ροδόπης, όπου οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και η μη πρόσληψη εποχικού, δυσχεραίνουν την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την πυροπροστασία της περιοχής και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ενώ η τυχόν μετακίνηση πυροσβεστών από την περιφέρεια στην Αθήνα για προληπτικούς λόγους, θα  αποδυναμώσει την περιοχή εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης στη Βουλή προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και συνυπογράφεται από 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία των ενώσεων των πυροσβεστών, όπου τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα. 

Ο βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του ότι αναβάθμιση του ρόλου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, με την άμεση στελέχωσή τους με προσωπικό και με την ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής, θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης, ειδικά την εποχή της κλιματικής κρίσης και της εκδήλωσης επικίνδυνων φαινομένων, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. 

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 04 Ιουλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

 Θέμα: Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος στην ΠΕ Ροδόπης δυσχεραίνουν την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου πυροπροστασίας

 Το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.), το οποίο είναι επιφορτισμένο όχι μόνο με την κατάσβεση πυρκαγιών αλλά και με ενέργειες έρευνας, διάσωσης και παροχής βοήθειας σε πάσης φύσεως καταστροφές, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Σύμφωνα με τον Νόμο 4662/2020, με τον οποίον συστήθηκε και λειτουργεί ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα επιφορτίζεται με επιπλέον αρμοδιότητες και καθήκοντα, δεν έχει προβλεφθεί η ανάλογη ενίσχυσή του με προσωπικό.

Το πρόβλημα υποστελέχωσης του Π.Σ. είναι ιδιαίτερα έντονο στην ΠΕ Ροδόπης. Η συνολική δύναμη του προσωπικού αριθμεί σήμερα 104 άτομα, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πενταετείς, ενώ τα κενά των οργανικών θέσεων είναι  41. Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει την ΔΙ.ΠΥ. (Διοίκηση), την Π.Υ.Κομοτηνής, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, τα κλιμάκια Σαπών και Ιάσμου, αλλά και υπηρεσίες όπως το ΠΕΚΕ (συντονιστικό για όλη την ΑΜΘ) και η 4η ΕΜΑΚ που ενώ εξυπηρετούν όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, επανδρώνονται κατά κύριο λόγο από προσωπικό που ανήκει στην δύναμη της ΠΕ Ροδόπης. Επιπλέον στη Ροδόπη δεν έχει προσληφθεί κανένας συμβασιούχος εποχιακός πυροσβέστης την τελευταία διετία, ούτε βέβαια την κρίσιμη αντιπυρική περίοδο που διανύουμε. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των εν ενεργεία πυροσβεστών μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος.

Η σοβαρή υποστελέχωση δυσχεραίνει την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου πυροπροστασίας Δασών (πυροφύλακες, περιπολικά δασών, έλεγχος περιπολικών κα), γεγονός που οδήγησε σε αναγκαστικές μετακινήσεις πυροσβεστών μεταξύ των διαφόρων Υπηρεσιών στο Ν.Ροδόπης. Ενώ ραγδαία είναι η αύξηση της υπερεργασίας του υπάρχοντος προσωπικού με μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα να καταστρατηγούνται (αδυναμία χορήγησης 15 συνεχόμενων ημερών κανονικής άδειας για όλη την αντιπυρική περίοδο, σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας παύει να ισχύει κάθε προγραμματισμός είτε ρεπό, είτε κανονικής άδειας κα).

Η προχειρότητα των σχεδιασμών για προληπτική μετακίνηση πυροσβεστών από την Αν.Μακεδονία-Θράκη στην Αθήνα, που ανακοινώνονται και αναστέλλονται, ενέχει το κίνδυνο να αποδυναμώσει την περιοχή από προσωπικό και να ανατρέψει τον επιχειρησιακό σχέδιο πυροπροστασίας, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου. Όταν μάλιστα έχουν ήδη εκδηλωθεί συμβάντα πυρκαγιών και όταν οι πυροσβέστες της περιοχής καλούνται να συνδράμουν σε περίπτωση πυρκαγιάς από τον Έβρο καθώς και σε όλη την έκταση της ΑΜΘ με τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Σε μια περιοχή με μεγάλες δασικές εκτάσεις, με  φυσικό πλούτο και με πολλές προστατευόμενες περιοχές.

Επειδή οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στη Ροδόπη είναι σοβαρά υποστελεχωμένες από μόνιμο και εποχικό προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει την υλοποίηση των  επιχειρησιακών σχεδιασμών αντιμετώπισης πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών κα.

Επειδή η γεωγραφική θέση και το ανάγλυφο της περιοχής επιβάλλουν την επάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε να διασφαλίζεται η πυροπροστασία της καθώς και το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται όλοι οι πολίτες.

Επειδή την εποχή της κλιματικής κρίσης το Πυροσβεστικό Σώμα έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των επικίνδυνων φαινομένων, που εκδηλώνονται  ολοένα και πιο συχνότερα, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1.Είναι στις προθέσεις σας η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ροδόπης;  Υπάρχει σχεδιασμός για άμεσες μόνιμες προσλήψεις  ή για πρόσληψη εποχικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες  ανάγκες;

2.Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αναγνώριση του επαγγέλματος του Πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: