Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Ιλχάν Αμέτ: «Σε απόγνωση οι αγρότες καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης από τον συμψηφισμό ενισχύσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή»

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών σχετικά με τον συμψηφισμό έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στην Ερώτησή του ο Βουλευτής επισημαίνει πως οι  αγρότες, οι καπνοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης βρίσκονται σε απόγνωση μετά την παράλογη  απόφαση της Κυβέρνησης για τον συμψηφισμό των επιστρεπτέων προκαταβολών και των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων  (κορωνοενισχύσεις).

Αρκετοί αγρότες της Ροδόπης  που συμμετείχαν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι  μέρος αυτών ή και όλο το ποσό των ενισχύσεων, σε πολλές περιπτώσεις είχε συμψηφιστεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Με αυτή την πρακτική όμως οι αγρότες καπνοπαραγωγοί αφενός δεν εισπράττουν τις κρατικές ενισχύσεις, αφετέρου καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής και όχι μέρος αυτής -εφάπαξ ή σε δόσεις- μέχρι τις 29/7/2022 προκειμένου να είναι φορολογικά ενήμεροι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: 1. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

            2. Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: «Σε απόγνωση οι αγρότες καπνοπαραγωγοίτης Ροδόπης από τον συμψηφισμό ενισχύσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή»

Οι αγρότες, οι καπνοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης βρίσκονται αντιμέτωποι και πάλι με νέες ταλαιπωρίες εξαιτίας των κυβερνητικών εμπαιγμών, σχετικά με την απόφαση για το συμψηφισμό των επιστρεπτέων προκαταβολών και των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων (κορωνοενισχύσεις). Αρκετοί αγρότες και καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης συμμετείχαν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, για την οποία τις προηγούμενες μέρες, βεβαιώθηκαν τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο. Παράλληλα, ήταν δικαιούχοι έκτακτης κρατικής ενίσχυσης, γνωστής και ως κορωνοενίσχυσης, μια ενίσχυση άμεσα συνδεδεμένη με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Προς έκπληξη όλων, διαπιστώθηκε πως όταν έφτασε η ώρα για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών,  μέρος αυτών ή και όλο το ποσό των ενισχύσεων, σε πολλές περιπτώσεις είχε συμψηφιστεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Και ενώ έχει παρακρατηθεί μέρος ή το σύνολο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με την αιτιολογία του συμψηφισμού, η ΑΑΔΕ έχει βεβαιώσει ως χρέος το ποσό που αποτελεί τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Στην ουσία χωρίς καμία προγενέστερη ανακοίνωση προς ενημέρωση των αγροτών από τους αρμόδιους φορείς, οι αγρότες αφενός δεν εισπράττουν τις κρατικές ενισχύσεις ενώ παράλληλα εμφανίζονται ως οφειλέτες στο Ελληνικό Δημόσιο, αφετέρου δε καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής και όχι μέρος αυτής, ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ τους «υπενθυμίζει», ότι έως τις 29/7/2022 πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ ή σε δόσεις τα ποσά της επιστρεπτέας.

Δεδομένου ότι, τόσο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και οι πολυδιαφημισμένες κορωνοενισχύσεις είχαν ως στόχο την οικονομική ελάφρυνσή τους.

Δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αγρότες να βρεθούν άμεσα μη φορολογικά ενήμεροι με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές συναλλαγές τους.

Δεδομένου ότι το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός σε όλους τους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας και όχι να δημιουργεί δυσεπίλυτα γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.  Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει από τον συμψηφισμό επιστρεπτέων προκαταβολών και έκτακτων ενισχύσεων ;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος με στόχο την πραγματική ενίσχυση των αγροτών και όχι την ατέρμονη ταλαιπωρία τους;

 

O ερωτών Βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ

Δεν υπάρχουν σχόλια: