Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΑΠΩΝ «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 13:00 στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς από προσφυγικούς συλλόγους του Νομού Ροδόπης, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η πρωτοβουλία για την παρουσία των Συλλόγων στην εν λόγω επιτροπή ανήκει στον βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στην συνεδρίαση συμμετείχε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και ο βουλευτής Ν. Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου. Η ημέρα περιελάμβανε ξενάγηση των εκπροσώπων των προσφυγικών σωματείων στους εκθεσιακούς χώρους της Βουλής και γεύμα μετά το πέρας της ενημέρωσης. Ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ» εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του κ. Χρήστο Χιωτέλη. Συμμετείχαν συνολικά 11 προσφυγικά Σωματεία του νόμου μας τα οποία ήταν:

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΑΠΩΝ «Τα Κασσιτερά»

-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

-ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

-ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ «Ο Εύξεινος Πόντος»

-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ «Η Κερασούντα & το Γαρς»

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ «Η Τραπεζούντα»

-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΣΜΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΝΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

Ακολουθεί η προσφώνηση του συλλόγου στο βήμα της Βουλής από τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Σάββα Αναστασιάδη και η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πρέπει να πω ότι βεβαίως την πρωτοβουλία και το αίτημα για να είστε εδώ το είχε ο κ. Στυλιανίδης, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την παρουσία του βουλευτή Ροδόπης, του κ. Χαρίτου, ο οποίος δεν είναι μέλος της Επιτροπής, άρα δεν μπορούσε ο ίδιος να έχει αυτήν την πρωτοβουλία, ο οποίος άφησε τις άλλες δραστηριότητές του και βρίσκεται εδώ για να για υποδεχθεί. Αυτό για να είμαστε δίκαιοι.

Ακολουθεί ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ», ο οποίος ασχολείται βεβαίως με τη διάσωση, διάδοση και διατήρηση της παράδοσης του Ποντιακού Πολιτισμού και ιδιαίτερα βλέπω έχει μία σημαντική συμβολή στην αναβίωση των εθίμων, όπως τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα που τα θυμάμαι από πιτσιρικάς στο χωριό μου γι’ αυτό εστιάζω σε αυτό, αλλά εκεί σε μας έχουν εξαφανιστεί, άρα είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε.

Το λόγο έχει ο κ. Χιωτέλης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΙΩΤΕΛΗΣ (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Σαπών «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ»):  Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι κύριοι βουλευτές, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των πολιτιστικών σωματείων, κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Σαπών «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ» που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό της πατρίδας μας και σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πρόσκληση. Ευχαριστούμε και εσάς κύριε Ευριπίδη Στυλιανίδη για την πρωτοβουλία και κύριε Χαρίτου για την παρουσία σας εδώ.

Ένα σύντομο ιστορικό για τον οικισμό των Κασσιτερών. Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, 120 περίπου οικογένειες καταγόμενες οι περισσότερες από την περιοχή της Νικόπολης του Πόντου, Γαράσαρη, Σεμπίν Καραχισάρ η σημερινή ονομασία, ξεριζωμένοι αφήνοντας τα σπίτια και τις περιουσίες τους εγκαταστάθηκαν στα Κασσιτερά Ροδόπης και έζησαν εκεί από το 1924 ως το 1947. Από το 1947 και έπειτα, λόγω κυρίως του εμφυλίου, αναγκάζονται να μετεγκατασταθούν στις Σάπες συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξή τους.

Σήμερα οι Σάπες, πρωτεύουσα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, όπου έχει την έδρα του και ο Σύλλογός μας, είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία αποτελούμενη από χριστιανούς με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη, Σαρακατσάνους, Ηπειρώτες, Πόντιους που ήρθαν στην περιοχή το 1924 και παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1991 με 1992, καθώς και από μουσουλμάνους κατοίκους, που όλα αυτά τα χρόνια όλοι μαζί αποτελούν πρότυπο ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας.

Ο Σύλλογός μας είναι ενεργό μέλος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στα 30 χρόνια ζωής του είχε και συνεχίζει να έχει σημαντική συμβολή στην πολιτιστική αναβάθμιση των Σαπών, των Κασσιτερών και της ευρύτερης περιοχής. Από την αρχή της ίδρυσής μας δόθηκε βαρύτητα στη δημιουργία αρχειακού υλικού για τη διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών, εγγραφών, βιβλίων, ενδυμάτων, χαρτών και καταγραφών από προγόνους μας πρώτης και δεύτερης γενιάς της ιστορίας, της γλώσσας, της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης και η μεταλαμπάδευση όλων αυτών στις νεότερες γενιές.

Δράσεις του Συλλόγου είναι η δημιουργία και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης με συλλογές σχετικές με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου. Η λειτουργία χορευτικών τμημάτων παραδοσιακών ποντιακών χορών για ενήλικες, εφήβους και παιδιά και η συμμετοχή αυτών σε εκδηλώσεις και σε όλα τα Παμποντιακά φεστιβάλ. Η κατασκευή με ίδια μέσα παραδοσιακών φορεσιών πιστών αντιγράφων της περιοχής της Νικοπόλεως του Πόντου.

Επίσης, εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, χοροεσπερίδες, εορταστικές εκδηλώσεις για μικρά παιδιά,  εκδρομές θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, συμμετοχή σε πολιτιστικές εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, καθώς και στον εορτασμό των εθνικών επετείων.

Επίσης, ο Σύλλογος μας -όπως ανέφερε και ο κ. Πρόεδρος- αναβιώνει, κάθε χρόνο, το έθιμο των παραδοσιακών καλάντων Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προσφέρει στα μέλη του ένα συλλεκτικό θεματικό ημερολόγιο, για το οποίο είμαστε αρκετά περήφανοι. Ακόμα, έχουν λειτουργήσει τμήματα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου, ποντιακής λύρας και νταουλιού και τμήμα εκμάθησης σκακιού. Είμαστε συνδιοργανωτές με τα Σωματεία νομού Ροδόπης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και σε πολλές δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Δίνουμε έμφαση στη συνεργασία με τον δήμο Μαρωνείας Σαπών, ο οποίος είναι σταθερά αρωγός μας και, μαζί με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς, συνδιοργανώσαμε -μεταξύ άλλων- εκδηλώσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των Σαπών και την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Κορυφαίες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι η αναβίωση του παραδοσιακού ποντιακού γάμου, το 2016, η ιστορική λαογραφική εκδήλωση με τίτλο Από τη Νικόπολη του Πόντου στα Κασσιτερά Ροδόπης το 2019, η διοργάνωση συναυλίας παραδοσιακής μουσικής με τραγούδια από όλη την Ελλάδα για τους μαθητές του διαπολιτισμικού γυμνασίου και λυκείου Σαπών, το 2018.

Σημαντική είναι η παρουσία του Συλλόγου και στον οικισμό των Κασσιτερών, με δράσεις όπως αναβίωση της ιεράς πανήγυρης της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία Κασσιτερών, η συμβολή στην αναστήλωση του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου, ο οποίος να αναφέρουμε είναι χτισμένος το 1858 από ηπειρώτες μάστορες, η αναστήλωση του παλαιού σχολείου και η συμβολή του Συλλόγου στην υδροδότηση του οικισμού.

Σημαντική ενέργεια του Συλλόγου αποτελεί η δωρεά, στο Τμήμα Γλώσσας,  Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όλων των τόμων των αρχείων του Πόντου και των 14άρων τόμων της τεκμηρίωσης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού του γνωστού σε όλους μας καθηγητή κυρίου  Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Τέλος, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον δήμο Μαρωνείας-Σαπών και την Παμποντιακή Ομοσπονδία, ο Σύλλογός μας προσπαθεί να συμβάλλει στην αποπεράτωση του ιερού ναού Αγίου Ευγενίου στην παραλία Πετρωτών νομού Ροδόπης, που αποτελεί ομοίωμα του ιερού ναού του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας. Η ανάδειξη του ως πανελληνίου παμποντιακού προσκυνηματικού κέντρου, σε συνδυασμό με τα αξιοθέατα της γειτονικής αρχαίας Μεσημβρίας και αρχαίας Μαρώνειας -περιοχή της πόλης της Ρωμανίας που οραματίστηκε ο πόντιος κοινωνιολόγος και συγγραφέας κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πνευματική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναφέρει σχετικά ότι:

«Οι πρόσφυγες απέδειξαν με τα έργα τους ότι είναι ευλογία της Ελλάδος. Ουδέποτε το ελληνικό κράτος υπήρξε εθνικά τόσο μεγάλο εντός των ορίων του, παρά μόνο με τη βοήθεια του θαυμασίου προσφυγικού ανθρώπινου υλικού που μας χάρισε η πολεμική καταστροφή».

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ», με τις όποιες δυνάμεις του, συνεχίζει για τις αλησμόνητες πατρίδες, για τη Ροδόπη, για τη Θράκη, για την Ελλάδα μας. Σας ευχαριστώ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: