Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Στη Βουλή συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το Φράγμα Ιασίου

 

ü   

ü  Δεν ανέλαβε σαφή δέσμευση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποίησης του έργου κατασκευής των δικτύων διανομής νερού

ü  Παρέπεμψε στο μέλλον να συζητηθεί ενδεχομένως η ένταξη του στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Στη Βουλή συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το πότε θα ολοκληρωθεί το Φράγμα Ιασίου με την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς νερού, στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υφυπουργό τόνισε: «Η ολοκλήρωση του φράγματος του Ιασίου στην ανατολική πλευρά της Ροδόπης θα δώσει τη δυνατότητα να αρδευτούν σχεδόν 22.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε μια υποβαθμισμένη περιοχή με το εισόδημα των αγροτών πολύ χαμηλότερο από τον γενικό Μ.Ο. και με μικρό αριθμό στρεμμάτων.

Η κατασκευή μόνο του φράγματος και η δημιουργία της λίμνης πέρασε από σαράντα κύματα. Ήταν να κατασκευαστεί σε δύο χρόνια, από το 2002, και χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρες δεκαετίες, ενώ το τελευταίο τμήμα του έργου δημοπρατήθηκε το 2015 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Σήμερα η λίμνη που έχει δημιουργηθεί με το φράγμα χωρητικότητας 22,5 εκ. κυβικών μέτρων είναι γεμάτη από νερό εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια. Όμως για να αξιοποιηθεί το διαθέσιμο νερό το κρίσιμο, το μείζον ζήτημα, είναι η κατασκευή των δικτύων μεταφοράς του νερού από τη λίμνη έως τα αγροκτήματα των οικισμών για να μπορέσουν να ωφεληθούν οι αγρότες μας μειώνοντας δραστικά το κόστος παραγωγής. Και βέβαια να καλύψει, αφού υπάρχει η δυνατότητα, ένα μέρος των αναγκών ύδρευσης του, όπως ζητά ο Δήμος Μαρωνείας–Σαπών.

Η οριστική μελέτη που απαιτείται για το έργο κατασκευής των δικτύων βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και παραδίδεται σε πολύ λίγους μήνες στην Περιφέρεια. Αυτό που απασχολεί πρωταρχικά τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και όχι αδίκως είναι ένα και μόνο θέμα, αν θα χρηματοδοτηθεί έγκαιρα η άμεση κατασκευή των δικτύων μεταφοράς του νερού. Έργο που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς δεν θα υπερβαίνει τα 20 εκ. ευρώ.

Η ανησυχία τους είναι δικαιολογημένη αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια για να γίνει μόνο το φράγμα. Σήμερα η κατασκευή των δικτύων είναι ένα ώριμο μελετητικά έργο. Η συμβολή του στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και κυρίως η δημιουργία βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι  χαρακτηριστικά που ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ των έργων που εντάσσονται και υλοποιούνται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο βουλευτής έθεσε στον υφυπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

Σας ερωτώ αν είναι στις προτεραιότητες σας να το εντάξετε ναι ή όχι στα έργα υλοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αν όχι, θέλουν να γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής και οφείλετε να μας κάνετε γνωστό σε ποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προτίθεστε να το εντάξετε.

Με την απάντησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δυστυχώς με διάφορες δικαιολογίες για ένα έργο που καθυστερεί η ολοκλήρωση του πάνω από 20 χρόνια, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από το Υπουργείο για την ένταξη του στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει σήμερα διαθέσιμα η χώρα. Επέμεινε να λέει ότι η κατασκευή των δικτύων διανομής δεν είναι ένα ώριμο έργο για να δικαιολογήσει τη μη χρηματοδότηση του έργου, παρόλο που αναγνώρισε ότι η μελέτη κατασκευής των δικτύων διανομής νερού ολοκληρώνεται πολύ σύντομα.  Άφησε εμμέσως να εννοηθεί, χωρίς όμως να αναλάβει σαφή δέσμευση, ότι θα συζητηθεί ενδεχομένως η ένταξη του στο ΠΑΑ έως το 2023-2027.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε με έμφαση πως «το έργο καρκινοβατεί πάνω 20 χρόνια και κάτω από το βάρος αυτής της μεγάλης καθυστέρησης θα έπρεπε στους σχεδιασμούς του υπουργείου να έχει προβλεφθεί σε ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα ενταχθεί η ολοκλήρωση του και να μας το ανακοινώσετε. Διαφορετικά δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή δεν υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο ποια έργα θα ενταχθούν στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ή το έργο ολοκλήρωσης του Φράγματος Ιασίου δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας. Γιατί ούτε την τελευταία στιγμή εντάσσονται τα έργα, ούτε επικρατεί η λογική όποιος προλάβει»!

Με αφορμή την αναφορά του υφυπουργού ότι η κυβέρνηση δίνει βάρος σε έργα στον αγροτικό τομέα, ο βουλευτής σημείωσε «συμπληρώνονται 3 χρόνια διακυβέρνησης και δεν αρκούν οι διακηρύξεις και οι διαβεβαιώσεις» κάνοντας αναφορά στο φράγμα του Κομψάτου στον Ίασμο για το οποίο τόνισε πως «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει προχωρήσει μελετητικά η ωρίμανσή του έργου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται, αφού είναι ένα από τα 21 μεγάλα έργα που στα λόγια έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα τα προωθήσει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», με τον βουλευτή να δηλώνει ότι θα επανέλθει για το θέμα στη Βουλή.

Ο βουλευτής κατέληξε λέγοντας «η Ροδόπη είναι μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή και τέτοια έργα όπως η κατασκευή των δικτύων διανομής νερού του Φράγματος Ιασίου ή η κατασκευή του Φράγματος Κομψάτου είναι έργα ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και για την περιοχή. Θα έπρεπε σήμερα να στείλουμε αισιόδοξα μηνύματα στους αγρότες, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που πιέζονται ασφυκτικά. Πολλοί σκέφτονται αν θα ξεκινήσουν τα ποτίσματα, λόγω της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αν θα κάνουν τις αναγκαίες καλλιεργητικές εργασίες λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα και αν ακόμη θα ρίξουν επιφανειακά λιπάσματα όταν η τιμή τους σε σχέση με πέρσι έχει υπερδιπλασιαστεί, παρά τα όσα εσείς ισχυρίζεστε ως κυβέρνηση ότι δήθεν στηρίζετε τον αγροτικό κόσμο».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: