Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΤΟ ΓΕΛΔΕ ΣΑΠΩΝ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

 


Το δεύτερο ταξίδι του ΓΕΛΔΕ Σαπών στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA2 με τίτλο «Climate change in the digital era» ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου αυτή την φορά το σχολείο μας είναι ο συντονιστής-οργανωτής της δράσης αυτής. Το project αυτό θα μπορεί να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης στοιχείων που αφορούν κλιματικά-μετεωρολογικά δεδομένα βοηθώντας τουρίστες, αγρότες, τους κατοίκους της περιοχής, κτλπ. 


Το παραγόμενο προϊόν θα είναι διαθέσιμο τόσο στην ιστοσελίδα του σχολείου μας όσο και σε τοπικούς φορείς όπου θα το παραδώσουμε. Οι μαθητές όλοι μαζί δουλεύουν πάνω στο εξής project: 1. η κλιματική αλλαγή στις περιοχές που βρίσκονται τα τέσσερα σχολεία, 2.δημιουργία εφαρμογής app για κινητά, που θα ενημερώνει για το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες των περιοχών αυτών και  3. εγκατάσταση Μετεωρολογικού-Κλιματικού σταθμού στο σχολείο των Σαπών.


Από τις 2 έως τις 6 Μαϊου 2022 οκτώ μαθητές και τρεις καθηγητές ταξίδεψαν στο Stord της Νορβηγίας, όπου συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους εταίρους από τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την εκπόνηση ομαδικών εργασιών από τους μαθητές όλων των χωρών, οι οποίες είχαν ως θέμα τα φαινόμενα που επιβεβαιώνουν την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις αιτίες της. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα άλλο νησί μέσα στα φιόρδ και τον παγετώνα Folgefonna, όπου μπόρεσαν να διαπιστώσουν από κοντά πόσο εμφανή είναι πλέον τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον της περιοχής.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έδωσαν ραντεβού για τον Οκτώβριο στη Γαλλία, όπου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: