Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Παρατείνεται η απαλλαγή αγροτών και αλιέων από το τέλος επιτηδεύματος

 Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, δρομολογείται η παράταση και για το φορολογικό έτος 2021 της απαλλαγή των αγροτών και των αλιέων της παράκτιας αλιείας από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

Ανάλογη ρύθμιση για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αλιείς, ίσχυσε και τα δύο προηγούμενα χρόνια προκειμένου να στηριχθούν οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το μέτρο αφορά:

  • Τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ
  • Τους αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρα, μεταξύ καθέτων.

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ακόμα ένα μέτρο που αποδεικνύει ότι αξιοποιούμε, στον βέλτιστο βαθμό, τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να στηρίξουμε, με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις, τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Οι πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων του Μαΐου

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 10ης Φεβρουαρίου 2022 το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων: 

-Στις 19 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Τρίτη  θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΕΤΑΑ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ).

- Στις 20 Απριλίου 22 Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9

- Στις 21 Απριλίου 2022, Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τα προαναφερόμενα ταμεία που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8

Σε συνθήκες περιορισμένης κανονικότητας οι θρησκευτικές τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης - Τέλη Μαΐου αναμένεται η αποκλιμάκωση της επιδημίας, λίγο νωρίτερα η άρση των μέτρων - Παράταση στην ισχύ των πιστοποιητικών και αναμονή αποφάσεων από ΕΕ για 4η δόση

Παρά την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα από την Omicron 2 με την οποία εισέρχεται η χώρα στον δεύτερο μήνα της άνοιξης, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν βελτίωση και ανοίγουν τον δρόμο για πιο «κανονικό» εορτασμό του φετινού Πάσχα.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην τελευταία της εβδομαδιαία συνεδρίαση, εισηγήθηκε ομόφωνα να μην προχωρήσει μέχρι το τέλος Απριλίου καμία χαλάρωση αναφορικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους (testing), την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους ή τη συμμετοχή σε δραστηριότητες (covid pass) και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας - αυτά συνθέτουν και το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται ακόμη σε εφαρμογή. Σε ό,τι αφορά, δε, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ζητηθεί από την Επιτροπή εισήγηση για αλλαγή του χρόνου ισχύος, με βάση τη σύσταση της Κομισιόν. Δηλαδή να είναι 9μηνη η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού και 6μηνη εκείνη του πιστοποιητικού νόσησης για τους πολίτες.
Η επανεξέταση των μέτρων, όπως και της επιδημιολογικής κατάστασης, θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, ώστε οι όποιες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών να εφαρμοστούν από τον Μάιο.

Η επάνοδος στο Πάσχα, όπως το βιώναμε και το γιορτάζαμε, θα γίνει με τους υγειονομικούς όρους που (συνεχίζει να) επιβάλλει ο κορωνοϊός. Η διατήρηση της προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός, π.χ. στην περιφορά του Επιταφίου ή στην Ανάσταση, και τα αρνητικά διαγνωστικά τεστ πριν από τις επαφές μας με ευάλωτα ή ηλικιωμένα άτομα είναι τα δύο προαπαιτούμενα που θα διασφαλίσουν ότι οι ημέρες του Πάσχα δεν θα πυροδοτήσουν νέα έξαρση της επιδημίας. Οι καλές καιρικές συνθήκες που προοιωνίζονται και η μετατόπιση των κοινωνικών επαφών από τους κλειστούς σε εξωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με τα υγειονομικά μέτρα της μάσκας και των τεστ αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στην αποκλιμάκωση της επιδημίας.

Όσον αφορά την αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι ή ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, έχει ανοίξει η συζήτηση ήδη στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και στις αντίστοιχες άλλων χωρών της Ευρώπης
με τους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις να προσανατολίζονται προς μια κοινή απόφαση για τη χορήγησή της ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση και πολυφωνία στους πολίτες. Το θέμα τέθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, στο ECDC και τον ΕΜΑ - και αναμένονται άμεσα οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: