Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022

 «Αποφεύγετε να μας πείτε ποια είναι η «κανονικότητα για την οποία μιλάτε γιατί γνωρίζετε πως η ανάκαμψη που υπόσχεστε δεν αφορά όλους» 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Προϋπολογισμός 2022.

Προϋπολογισμός που επιχειρείτε να συνδέσετε με τη φράση «επιστροφή στην κανονικότητα», δίνοντας ελπίδα για ανάκαμψη και ευημερία στους εξαντλημένους από την πανδημία, πολίτες.   

Είμαστε μια χώρα που παρά τις λαμπερές παρουσιάσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, δηλαδή του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξακολουθεί να ποντάρει όλα της τα λεφτά στον τουρισμό.

Μας λέτε πως το 2022 θα έχετε 3,2 δισ. ευρώ εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σας λέμε πως μέχρι σήμερα  από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, παρότι έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα 48 έργα!

Λέτε «επιστροφή στην κανονικότητα» και μάλλον εννοείτε την συντήρηση των ολιγοπωλίων και της ακρίβειας,

την διατήρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,

τον πιστωτικό αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις απευθείας αναθέσεις στους «λίγους και εκλεκτούς» που με τις ευλογίες του ακριβού επιτελικού σας κράτους μετέτρεψαν την πανδημία σε ευκαιρία.

Αποφεύγετε να μας πείτε ποια είναι η «κανονικότητα» για την οποία μιλάτε

γιατί γνωρίζετε πως η ανάκαμψη που υπόσχεστε δεν αφορά όλους τους πολίτες.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην Θράκη έπεσαν τελευταία τα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή τα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής που συστάθηκε πέρυσι, για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα αναπτυξιακά και θεσμικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει.

Είχαμε ως Κίνημα Αλλαγής εξαρχής εκφράσει την άποψη ότι πιο χρήσιμη θα ήταν μια διυπουργική επιτροπή για την Θράκη που θα υλοποιεί στόχους μέσα από την δύναμη της εκτελεστικής εξουσίας.

Γιατί η κοινωνία μας είναι κατά βάση χορτάτη από λόγια και αναμένει πράξεις.

Πράξεις που θα απαλλάξουν την περιοχή μας από το αρνητικό φορτίο πολιτικών που ασκήθηκαν κατά το παρελθόν και την κατατάσσουν σήμερα ανάμεσα στις φτωχότερες της Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας.

 

Εδώ όμως δεν βρισκόμαστε για να ασκούμε κριτική μηδενικού αθροίσματος μόνο για να ικανοποιήσουμε την θεσμική μας στάση ως αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό και θα πρωτοτυπήσω ξεκινώντας με τα θετικά του πορίσματος της πλειοψηφίας, που εφόσον μετεξελιχθούν σε εφαρμοσμένες πολιτικές στο πεδίο,θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αναπτυξιακή διέξοδο. 

Ειδικά στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί έναν ισχυρότατο πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας.      

Πρόκειται ασφαλώς για την υιοθέτηση της δικής μου πρότασης,μία πρόταση που την δουλεύω 4 χρόνια σε Αθήνα, Θράκη και Βρυξέλλες

για την Ειδική Ανά Εκμετάλλευση Ενίσχυση Αγροτών Σε Ορεινές και Μειονεκτικές Περιοχές της Χώρας. 

Η  προτεινόμενη  παρέμβαση  θα  μπορούσε  να  εφαρμοστεί  πιλοτικά  για  τις  ορεινές  και μειονεκτικές περιοχές του Νομού Ροδόπης, καθώς πρόκειται για έναν από τους νομούς με τα πιο χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα.

Οι ενισχύσεις στους γεωργούς των περιφερειακών, ορεινών, απομακρυσμένων και άλλων μειονεκτουσών περιοχών θα πρέπει να συμβάλλουν, μέσω της διαρκούς εκμετάλλευσης των γεωργικών περιοχών, στη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας της υπαίθρου.

Στην Περιφέρεια  Ανατολικής  Μακεδονίας  και  Θράκης  υπάρχουν  πολλές  μικρές  αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με έκταση μικρότερη από 10 στρέμματα, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Επιπρόσθετα, κατά την κατανομή των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων με κριτήριο την εδαφική έκταση της εκμετάλλευσης οι μικροί αυτοί κλήροι λαμβάνουν πολύ μικρά ποσά ενισχύσεων που δεν δύνανται να στηρίξουν τη δραστηριότητά τους.

Η πρότασή μου είναι κοστολογημένη και απολύτως εφαρμόσιμη.

Σε μια εποχή, μάλιστα,  που η Ροδόπη και η Θράκη γενικότερα αιμορραγούν πληθυσμιακά και εκατοντάδες συμπολίτες μας φεύγουν καθημερινά στο εξωτερικό ως εργατικό δυναμικό για να ξεφύγουν από την φτώχεια που διογκώνεται καθημερινά,

είναι ίσως η μόνη ρεαλιστική πρόταση για να συγκρατήσουμε τους φτωχούς και με μικρό κλήρο αγρότες στην γη τους.

Θα ήθελα από το βήμα αυτό να σταθώ στην δικαίωση ενός αγώνα που δόθηκε από το 2018 για την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας για τους αγρότες που καλλιεργούν την ποικιλία του Μπασμά στην Θράκη και ειδικά στην Ροδόπη.

Πρόκειται για την αποζημίωση των 90 ευρώ κατά στρέμμα που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα περίπου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την δική μου παρουσία στο υπουργείο, του συναδέλφου κ. Στυλιανίδη και της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, Ντόρας Μπακογιάννη.  

Aπό τα  78 χιλιάδες στρέμματα καπνού συνολικά που θα αποζημιωθούν, τα 46.000 στρέμματα αφορούν καπνό ανατολικού τύπου μπασμά και βρίσκονται στη Ροδόπη.

Tο συνολικό ποσό της αποζημίωσης που αφορά στο νομό μας ανέρχεται σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Αυτό σημαίνει 90 ευρώ ανά στρέμμα για τον κάθε καπνοπαραγωγό ως αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος από την πανδημία Covid-19 το 2020.

Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην λήψη των αποζημιώσεων.

Και βέβαια αυτό αποτελεί μόνο την αρχή, στον μακρύ αγώνα για την διάσωση της καπνοκαλλιέργειας στην Θράκη που αποτελεί πηγή ζωής για την τοπική οικονομία και ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της τοπικής μας ιστορίας.

Οι εξελίξεις με την καλλιέργεια της στέβιας είναι ασφαλώς ενδιαφέρουσες και θα πρέπει να συνδυαστούν με την οικοδόμηση μιας ρωμαλέας οργάνωσης των καπνοπαραγωγών που θα διαφεντεύουν το προϊόν τους χωρίς την ανάγκη μεσαζόντων που απομειώνουν τα κέρδη τους και αναστέλλουν την οικονομική τους ευημερία.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Μειονότητα στην Θράκη είναι ο κοινωνικός, ο πολιτισμικός και οικονομικός της πλούτος.

Παλεύουμε για μια κοινωνία δικαιωμάτων και ευημερίας. Χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος που τόσο μας στοίχισαν.

Από αυτόν τον αγώνα προσωπικά δεν θα παραιτηθώ μέχρι τα όνειρα και οι στόχοι μας να πραγματοποιηθούν στο ακέραιο.

Λυπούμε όμως να πω ότι οι πολιτικές που ασκούνται από την σημερινή κυβέρνηση σε ζητήματα εκπαίδευσης και θρησκευτικών ελευθεριών δεν ικανοποιούν τους συμπολίτες μας και διάφορες πρακτικές τούς πληγώνουν βαθιά και τους απογοητεύουν.

Ο   Σύλλογος  Δασκάλων  Αποφοίτων  Ε.Π.Α.Θ.   Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ – Ν. ΕΒΡΟΥ μάς κοινοποίησε επιστολή που αφορά την λειτουργία των μειονοτικών σχολείων ειδικά κατά την ιερή για τους μουσουλμάνους ημέρα της Παρασκευής.

Παραβλέπεται η  ύπαρξη  ειδικού  καθεστώτος  επί δεκαετίες,  η οποία πιστοποιείται και  από έγγραφά  που κατά καιρούς έχει αποσταλεί

και σύμφωνα με τα οποία για την ημέρα της Παρασκευής συνεχίζει να ισχύει το υπάρχον καθεστώς της πρόωρης αποχώρησης πριν από την έναρξη της προσευχής.

Στα  μειονοτικά σχολεία  οι φοιτούντες μαθητές είναι Μουσουλμάνοι και μέλη της Μειονότητας.

Ως εκ τούτου η συμμετοχή τους στις τελετουργίες της ιερής αυτής ημέρας είναι απαραίτητη για την πνευματική και θρησκευτική τους εξέλιξη, όπως προβλέπεται και από το άρθρο 16 παρ. 2 το Συντάγματος της Ελλάδας.

Κύριε Πρόεδρε, Μένουν να γίνουν πολλά για να αποκτήσουμε ένα κράτος που θα μερινά πραγματικά για τους πολλούς και θα μικραίνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην εποχή της Πανδημίας.

Συντασσόμενος με την θέση του Κινήματος Αλλαγής καταψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2022.    

Σας ευχαριστώ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: