Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ ,προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών με αφορμή το άτυπο lock down που επιβάλλει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις της εστίασης

 

ΠΡΟΣ: Τους Υπουργούς Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: Σε άτυπο  lockdown μπαίνει και πάλι η εστίαση

Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις της εστίασης καθώς τα νέα μέτρα  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα οποία προβλέπονταιrapidtest και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης,  δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας  παραμένει ανεμβολίαστο ενώ ταυτόχρονα αναφύονται τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown. 

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να λαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης προς τον συγκεκριμένο κλάδου.

Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί  για μια ακόμα φορά να σηκώνει στις πλάτες της όλο το βάρος η εστίαση που παρέμεινε κλειστή για μήνες και συσσώρευσε χρέη και ζημίες. 

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε αναπότρεπτο κίνδυνο την βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων. 

Καθίσταται μετά από αυτά πρόδηλη η ανάγκη για την κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις συγκεκριμένες επιχειρήσειςτου κλάδου της εστίασης. 

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Α) Προτίθεστε να ενισχύσετε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής;

Β) Σκοπεύετε να προβείτε σε μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023;

Γ) Θα φέρετε νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων;

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: