Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ του ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 

Η 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του  Ο.Η.Ε.,  τον Δεκέμβριο του 1999, για να αναδείξει το μείζον αυτό πρόβλημα,  στις πραγματικές του  διαστάσεις.  

   Είναι μέρα ορόσημο για τις γυναίκες και  τις θηλυκότητες όλου του κόσμου. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που παραμένει «αόρατο», σημάδι ντροπής για την κοινωνία μας, είναι ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και  πολιτικό ζήτημα, συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στην κοινωνία.

  Βία θεωρείται «η οποιαδήποτε λέξη ή πράξη που στόχο έχει την εκ προθέσεως υποτίμηση ή επιβάρυνση του ατόμου σε σωματικό, συναισθηματικό ή ψυχολογικό επίπεδο».

   Στη χώρα μας η ταυτόχρονα υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση έχουν σαν συνέπεια την αύξηση της έμφυλης βίας. Ήδη, πριν το τέλος του έτους, μετράμε 13 γυναικοκτονίες, βία στην ακρότατη μορφή της, με κριτήριο το φύλο.

   Η αντιμετώπιση του προβλήματος  της βίας είναι  κοινωνική και όχι ατομική ευθύνη, με αρνητικές συνέπειες τόσο για το ίδιο το θύμα (σωματικές, ψυχολογικές, κ.ο.κ.), όσο και για την κοινωνία και σας καλούμε όλους,  να συμβάλλουμε στην καταπολέμησή της, για έναν  δίκαιο και ισότιμο κόσμο, για την αξιοπρέπεια  και τον αυτοσεβασμό  μας.

   Είναι αναγκαίο να μιλάμε: για να εκφράσουμε τη δέσμευσή μας στην ισότητα και τη μη βία, για να εξαλείψουμε τα στερεότυπα των φύλων, για να ελευθερώσουμε τις φωνές των θυμάτων, για να τους βοηθήσουμε να σπάσουν τη σιωπή τους.

Γιατί,  για την εξάλειψη της βίας, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας.

Γιατί  μας αφορά όλους !!!

Μην την προσπερνάς, όταν τη συναντάς δίπλα σου.

Ζητάμε βοήθεια ή στηρίζουμε τους ανθρώπους να ζητήσουν, σε περίπτωση ανάγκης.

Παίρνουμε τηλέφωνο τη γραμμή 15900 ή στέλνουμε e-mail στη διεύθυνση sos15900@isotita.gr  

Απευθυνόμαστε στην οποιαδήποτε υπηρεσία κοντά μας, ζητώντας βοήθεια, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής (25310 -33290), στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής, στο 100.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: