Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές

 

«Η κυβέρνηση βάζει χαμηλά τον πήχη για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, όπως έκανε και στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών»

 "Στην ΠΕ Ροδόπης, η Δ/νση Δασών χρηματοδοτείται μόνο με 40.000 ετησίως"

"Να υπάρξει ασυμβίβαστο στο ρόλο του «αναδόχου αναδάσωσης» για τις ιδιωτικές εταιρείες"

Μετά την πρόσφατη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μίλησε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις ρυθμίσεις και τα μέτρα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, όπου σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Όπως θέσατε χαμηλά τον πήχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως παραδέχθηκε χθες και ο κος Μητσοτάκης, με τις ρυθμίσεις που σήμερα συζητούμε βάζετε εξίσου χαμηλά τον πήχη για την επούλωση των πληγών των κατοίκων, των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος».

Ο βουλευτής συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «είναι επικοινωνιακή κίνηση εντυπωσιασμού η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αφού δεν απαντάτε στα καίρια προβλήματα που έχουν οι δασικές υπηρεσίες, όπως είναι οι διαθέσιμοι πόροι και η άμεση στελέχωσή τους με προσωπικό. Στην ΠΕ Ροδόπης με μεγάλα δασικά συμπλέγματα η Διεύθυνση Δασών χρηματοδοτείται μόνο με 40.000 ευρώ ετησίως, πόροι που δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τη συντήρηση των δασικών δρόμων και όχι βέβαια την διαχείριση των δασών».

Ενώ τόνισε πως «στην ίδια λογική υποβάθμισης των δασών είναι η ρύθμιση που εισάγεται «αναδόχου αναδάσωσης» και για ιδιωτικές εταιρίες με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που είναι απαράδεκτη ως ρύθμιση». Γι’ αυτό ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει ασυμβίβαστο στο ρόλο του «αναδόχου αναδάσωσης» όσων παράλληλα προωθούν επενδυτικά σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα πληγέντα δασικά οικοσυστήματα.

Τέλος ο βουλευτής είπε με έμφαση: «δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την επούλωση των πληγών, ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η ωραιοποιημένη εικόνα που εμφανίζετε για τις δήθεν επιδόσεις σας σε καταστροφές που προηγήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας. Να σας θυμίσω ότι ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες πολίτες οικισμών του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών στη Ροδόπη από την χαλαζόπτωση το καλοκαίρι του 2019. Δύο χρόνια μετά το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει προβεί ακόμη στην έγκριση των σχετικών πιστώσεων που έχουν κατατεθεί από την Αυτοδιοίκηση και θέλετε να μας πείσετε ότι είστε έτοιμοι για την αποκατάσταση των πληγέντων στη Β.Εύβοια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: