v Με την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, φτιάχνετε ραντιέρηδες σε συνθήκες άγριας δύσης
v Να προχωρήσετε στην δημιουργία της νέας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής
v Βάλτε τέλος στην ομηρία της Θράκης από την εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού
v Προστατέψτε τη Ροδόπη από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασαν τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, παίρνοντας το λόγο έθεσε σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στην περιοχή, ενώ στην έναρξη της ομιλίας του επανέφερε το αίτημα να ανακαλέσει η κυβέρνηση την άδικη απόφασή της για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας μόλις μία ημέρα πριν το άνοιγμα του τουρισμού. Απόφαση που αν δεν ανακληθεί άμεσα θα προκαλέσει βαρύτατο πλήγμα στον τουρισμό και την οικονομία.
Στην ομιλία του για την κλιματική αλλαγή ο βουλευτής σημείωσε: «Η συζήτηση είναι πολύ σημαντική γιατί συνδέεται με την αναγκαιότητα μίας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης που οφείλει να διαχέεται και στην περιφέρεια. Σας άκουσα κύριε υπουργέ, από μεγάλα λόγια για την κλιματική αλλαγή τα πάτε πολύ καλά. Πως όμως συμβαδίζουν όλα αυτά με τις ασκούμενες πολιτικές σας; Θα περιοριστώ σε ορισμένα μόνο θέματα.
Καθυστερείτε αδικαιολόγητα τα ειδικά χωροταξικά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), απελευθερώνετε τις άδειες παραγωγής με την απλοποίηση και την επιτάχυνση της χορήγησής τους, φτιάχνετε ραντιέρηδες σε συνθήκες άγριας δύσης.
Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, μία κρίσιμη αναγκαιότητα που είναι οι ΑΠΕ για την χώρα, με τον τρόπο που τις διαχειρίζεστε και τα ισχυρά συμφέροντα που θέλετε να εξυπηρετήσετε τις υπονομεύετε στη συνείδηση των πολιτών και μετά θέλετε να εξασφαλίσετε τις συναινέσεις των τοπικών κοινωνιών.
Έχουν κατατεθεί αιτήματα για την εγκατάσταση άναρχα 300 ανεμογεννητριών στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Τι κι αν είναι σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε περιοχές με αρχαιότητες όπως στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Μαρώνειας, ακόμη και σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη της Κομοτηνής. Εσείς είστε που με αυτήν την πολιτική προκαλείτε τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Ένα δεύτερο θέμα είναι ότι καθυστερείτε πολύ σημαντικά στο ζήτημα των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής στην κλιματική κρίση. Ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας που συνδέεται άμεσα με την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Είναι αδιανόητο τα όποια σχέδια αναπτυξιακών δράσεων, η κατασκευή των έργων υποδομών να αγνοούν την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Γιατί λίγα μόνο λεπτά έντονης βροχόπτωσης ήταν αρκετά για να πνιγούν οικισμοί προ διετίας στον Δήμο Ιάσμου, ενώ το ίδιο έγινε δύο φορές την χρονιά που πέρασε σε πολλούς οικισμούς της Ροδόπης. Θα προχωρήσετε στην αλλαγή των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών, αλλά και των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας; Σε αυτά χρειάζεται να δώσετε απαντήσεις, γιατί θύματά τους είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες.
Κύριε υπουργέ κάνατε λόγο για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως καύσιμο γέφυρα για τις ΑΠΕ, αναφερθήκατε μάλιστα στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία. Οφείλετε να δώσετε μία απάντηση στους πολίτες και τους φορείς της Θράκης. Θα αφήσετε ανοιχτό το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα της ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κρατώντας καθηλωμένη τη ΔΕΗ ή θα προχωρήσετε στην κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής;
Τέλος, κύριε υπουργέ, η εμμονή σας να προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού, από την οποία απειλούμαστε κι εμείς οι Θρακιώτες, τι σχέση μπορεί να έχει με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος; Όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι από τέτοιου είδους εξορυκτικές δραστηριότητες εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι, ιδιαίτερα το νερό, εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα βαρέα τοξικά μέταλλα, χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται στο φυσικό περιβάλλον επικίνδυνες ενώσεις του κυανίου.
Ας αφήσετε τα μεγάλα λόγια, αν θέλετε να είστε συνεπείς στις διακηρύξεις σας για το φυσικό περιβάλλον βάλτε ένα τέλος στην ομηρία των τοπικών κοινωνιών της Θράκης από την εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού. Άλλωστε με δική σας ευθύνη, με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, τέθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2019 το ζήτημα τις επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας και στην περιοχή της Θράκης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου