Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Δημήτρης Χαρίτου: Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταπολέμηση των κουνουπιών στην ΑΜΘ

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά από την κυβέρνηση να εγκρίνει άμεσα το πρόγραμμα
καταπολέμησης κουνουπιών, με εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρα και από το έδαφος, όπως της ζητήθηκε εγκαίρως από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Α.Μ.Θ.. Η καθυστερημένη έγκριση, κατά τον μήνα Αύγουστο όπως συνέβη στο παρελθόν, δεν θα έχει καμία πρακτική αξία.

Σε ερώτηση του, από κοινού με 19 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, στους Υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνει ότι η περιοχή έχει πολύ μεγάλες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και βρίσκεται στη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, που έχει προκαλέσει και θύματα. Και ενώ είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας και η περιοχή είναι στο κόκκινο λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης, σε περίπτωση εμφάνισης και μη αντιμετώπισης και κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου αυτό θα αυξήσει την ήδη μεγάλη πίεση στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. 

 Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Θα εγκρίνετε την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα έτη 2021 και 2022;

 

Είναι γνωστό ότι από τις αρχές Απριλίου αρχίζουν τα προγράμματα ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών που εκτός από ενόχληση προκαλούν και ασθένειες όπως λοίμωξη ιού Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 2019 εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 92 περιστατικά λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου, με τα 7 από αυτά να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ για 243 ημέρες. Ενώ αντίστοιχα το 2020 εκδηλώθηκαν 37 περιστατικά ιού του Δυτικού Νείλου. Την ίδια περίοδο λόγω της πανδημικής κρίσης και του αυξημένου επιδημικού φορτίου αυξήθηκε η πίεση στις ΜΕΘ της περιοχής όπου μέχρι τις 13-7-2020 νοσηλεύτηκαν26 περιστατικά για 156 ημέρες. Όταν οι ενεργές κλίνες σε ΜΕΘ στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. είναι μόλις 46!

Σας εφιστώ την προσοχή στο ότι η περιοχή έχει πολύ μεγάλες εστίες αναπαραγωγής και μόλυνσης κουνουπιών και βρίσκεται στη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου γιατί διαθέτει μεγάλους υδροβιότοπους που είναι τα ιδανικότερα ενδιαιτήματα για την ανάπτυξη κουνουπιών όλων των ειδών. Σας αναφέρω ενδεικτικά την ύπαρξη 4 Λιμνών και 24 Λιμνοθαλασσών, τους εκτεταμένους ορυζώνες στον Κάμπο της Χρυσούπολης, τις εκβολές μεγάλων ποταμών όπως ο Έβρος, ο Νέστος κλπ ενώ είναι γνωστό ότι στην Τουρκική επικράτεια και σε επαφή σχεδόν με τα σύνορά μας υπάρχουν ορυζώνες 800.000 στρεμμάτων.

Αντί λοιπόν να προχωρήσουν τα προγράμματα ψεκασμών με ταχύτερους ρυθμούς και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, όπως σας υπέδειξε η Διεύθυνση Υγείας της ΠΑΜΘ, εσείς καθυστερείτε αδικαιολόγητα να δώσετε την έγκριση για την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών με την εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV) από τον αέρα και από το έδαφος. Έγκριση που σας έχει ζητηθεί έγκαιρα και που εάν δοθεί με καθυστέρηση, όπως συνέβη και στο παρελθόν ακόμα και κατά τον μήνα Αύγουστο, δεν θα έχει καμία πρακτική αξία.

Αυτή η ολιγωρία σας εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε στην κορυφή του τρίτου κύματος της πανδημίας με τα κρούσματα και τους θανάτους σε έξαρση ενώ είναι αβέβαιη ακόμη η εξέλιξή της.

Δυστυχώς το ενδεχόμενο της εμφάνισης και του ιού του Δυτικού Νείλου θα λειτουργήσει αθροιστικά, με αποτέλεσμα  να μεγαλώσει η πίεση που θα ασκηθεί  στις υγειονομικές μονάδες  και να επιβαρυνθούν  οι  ελάχιστες ΜΕΘ που διαθέτει η περιοχή.

Επειδή οι υδροβιότοποι της περιοχής είναι εστίες αναπαραγωγής και μόλυνσης των κουνουπιών, που προκαλούν λοιμώξεις ικανές να οδηγήσουν σε ΜΕΘ ή και σε θάνατο.

Επειδή είμαστε στην κορυφή του τρίτου κύματος της πανδημίας με τα κρούσματα και τους θανάτους σε έξαρση και οι υγειονομικές μονάδες της περιοχής δεν επαρκούν για να περιθάλψουν αθροιστικά και κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Επειδή με το με αρ. πρωτ. Οικ ΠΑΜΘ/ΔΔΥΠ/47106/444/25-2-2021 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ σας έχει έγκαιρα γνωστοποιηθεί η ανάγκη για χορήγηση άδειας καταπολέμησης των ακμαίων κουνουπιών, με εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρα και από το έδαφος για τα έτη 2021 και 2022.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχετε δώσει ακόμα την έγκριση που σας ζητήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εάν είναι στις προθέσεις σας να εγκρίνετε την καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών με την εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV) από τον αέρα και από το έδαφος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: