Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Δημήτρης Χαρίτου: Ερασιτέχνες και στο ψάρεμα. Να αρθούν τα σπασμωδικά μέτρα απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά με παρέμβασή του στη Βουλή να αρθεί η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας που επέβαλε εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση με τα αποσπασματικά και πρόχειρα μέτρα που  πήρε χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των λοιμωξιολόγων. 

 Η ερώτηση κατατέθηκε  με πρωτοβουλία του  βουλευτή, συνυπογράφηκε από  33 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνεται προς τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τους οποίους εγκαλούν γιατί  με πρόσφατη υπουργική απόφαση τάχα επιτρέπουν  τη μετάβαση για ψάρεμα και επομένως τη  μεταφορά  σκαφών «πεζή ή με ποδήλατο», ενώ στην πραγματικότητα εμπαίζουν τους ερασιτέχνες αλιείς, αφού  εξακολουθούν να απαγορεύουν ολοκληρωτικά και χωρίς καμιά αιτιολογία το ερασιτεχνικό ψάρεμα.  

Ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει πότε θα αρθεί αυτό το άδικο περιοριστικό μέτρο. 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Υγείας και Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα: “Θα άρετε πραγματικά την απαγόρευση διενέργειας ερασιτεχνικής αλιείας;”

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνετε για την αντιμετώπιση της πανδημίας μεταξύ άλλων έχετε προβεί από τον Νοέμβριο του 2020 στην καθολική απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας. Μολονότι είναι γνωστό ότι πρόκειται για δραστηριότητα κατά κανόνα μοναχική που ούτε συνωστισμό προκαλεί αλλά και ούτε μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί. Η απαγόρευση αυτή προκάλεσε την δικαιολογημένη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των ερασιτεχνών αλιέων, εξαιτίας της οποίας υποχρεωθήκατε να δηλώσετε τον Μάρτιο του 2021 στα ΜΜΕ ότι αίρεται ο συγκεκριμένος περιορισμός και ότι στο εξής θα επιτρέπεται η αλιεία τόσο από ξηράς όσο και με πλωτά μέσα έως 8μ. Την ίδια στιγμή βεβαιώνονταν παράβαση σε βάρος ερασιτεχνών αλιέων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών που ψάρευαν στην περιοχή τους, καθώς οι λιμενικοί θεώρησαν ότι δεν είχαν το δικαίωμα αυτό. 

Οι προσδοκίες που δημιουργήσατε στους αλιείς γρήγορα διαψεύστηκαν, αφού η αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17698/20-3-2021ΚΥΑ που εκδόθηκε, αφενός μεν δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο ψάρεμα από ξηράς αφετέρου δε απαγόρευε επί της ουσίας και την αλιεία με πλωτά μέσα, αφού προέβλεπε ότι η μετάβαση στην παραλία -και επομένως η μεταφορά των σκαφών- θα ήταν δυνατή μόνον πεζή ή με ποδήλατο και όχι με χρήση αυτοκινήτου και τρέιλερ.

Οι αντιφάσεις και οι ασάφειες που διαπιστώθηκαν ήταν τόσο μεγάλες που ανάγκασαν το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να εκδώσει πρόσθετες διευκρινίσεις, με τις οποίες επιβεβαιώθηκε ότι στην πραγματικότητα και παρά τις αρχικές σας δηλώσεις η ερασιτεχνική αλιεία εξακολουθεί να απαγορεύεται, αφού η διενέργειά της προϋποθέτει την χρήση όχι μεταφερόμενων αλλά μόνον ελλιμενισμένων ή αγκυροβολημένων πλωτών μέσων. Ενώ είναι γνωστό ότι τα σκάφη σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν βρίσκονται εκτεθειμένα στη θάλασσα αλλά σε τρέιλερ ώστε να αποφευχθεί η φθορά τους από τις χειμερινές συνθήκες και από την ακινησία που επιβάλατε.

Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι και στο ζήτημα της ερασιτεχνικής αλιείας έχετε ενεργήσει πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τις γνωμοδοτήσεις των λοιμωξιολόγων που επανειλημμένα και δημοσίως έχουν εισηγηθεί την άρση των απαγορεύσεων αυτών. Οι ερασιτέχνες αλιείς αδυνατούν πια να κατανοήσουν τις πραγματικές σας προθέσεις και θεωρούν δικαιολογημένα ότι υποχρεώνοντάς τους να μεταβαίνουν στην παραλία “πεζή ή με ποδήλατο” ουσιαστικά τους εμπαίζετε ενώ εξακολουθείτε να απαγορεύετε ολοκληρωτικά και χωρίς καμιά αιτιολογία το ερασιτεχνικό ψάρεμα.

Κατόπιν τούτων  ερωτάσθε:

1. Με ποια λογική περιφρονείτε τις εισηγήσεις των ειδικών; 

2. Πότε προτίθεστε να άρετε αυτό το άδικο περιοριστικό μέτρο; 

3. Eίναι στις προθέσεις σας να επανεξετάσετε τις αποφάσεις σας και να αποσαφηνίσετε το περιεχόμενο της αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17698/20-3-2021ΚΥΑ, ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες, οι περιττές απαγορεύσεις και η άδικη επιβολή προστίμων στους ερασιτέχνες αλιείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: