Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Ιλχάν Αχμέτ και παραγωγικοί φορείς της Ροδόπης στον βατήρα της επανεκκίνησης

«Θέλουμε να δώσουμε το ηχηρό μήνυμα του κόσμου της αγοράς για να κερδίσουμε το στοίχημα της ομαλής επανεκκίνησης»

Συνάντηση εργασίας με τους προέδρους του ΕΒΕ Ροδόπης, Αντώνη Γραβάνη, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, Ανέστη Βαφειάδη και του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κικής Κωνσταντινίδου, ενόψει της επανεκκίνησης του εμπορίου και των εορταστικών ημερών του Πάσχα και του Μπαϊραμιού που ακολουθούν, είχαν στην έδρα του επιμελητηρίου ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και ο υπεύθυνος του τομέα των επιχειρήσεων της Ν.Ε. Ροδόπης, Φώτης Πολίτης.         

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ είχε την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις των θεσμικών φορέων της αγοράς και των επαγγελματιών για την κατάσταση που επικρατεί, τις προοπτικές και τα αιτήματα που κατατίθενται αυτή την στιγμή, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε και στις δικές του πρωτοβουλίες και τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για τον κόσμο των ΜΜΕ επιχειρήσεων.

Το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να υπάρξουν νέες γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους, την βιοτεχνία, τους επαγγελματίες, το εμπόριο. Ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό Πρόγραμμα επιβίωσης της μικρομεσαίας επιχείρησης. Το πρόγραμμα επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες περιλαμβάνει:

1) Αύξηση του προγράμματος  επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος των 4 δις ευρώ που θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Το 1,7 δις που έχει  ανακοινώσει η Κυβέρνηση  και περιλαμβάνει και αυτοαπασχολούμενους δεν επαρκεί. Μείωση στο 50% του ποσού που θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις σε όλες τις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής (και στις προηγούμενες).

2) Στις επιχειρήσεις που πλήττονται επιδότηση εργασίας από το κράτος με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

3) Αναστολή για 6 μήνες των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται προς εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες. Η αναστολή που ανακοινώνει η Κυβέρνηση  αφορά μόνο τον Νοέμβριο λες και τον Δεκέμβριο θα είναι όλα κανονικά. Κοροϊδία και εξαπάτηση.

4) Επιδότηση του 40% των ενοικίων για επαγγελματική στέγη από το κράτος για 6 μήνες.

5) Αναστολή  για όλο το διάστημα που διαρκεί η κρίση ,της εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας. Πάγωμα της πληρωμής επιταγών.

6)Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τους μικρομεσαίους Και επίσης ειδικά για την εστίαση και συναφείς κλάδους

7) Μείωση της καταβολής των τελών στους Δήμους (για τραπεζοκαθίσματα, πλατείες κλπ).

Από την πλευρά του, ο Ιλχάν Αχμέτ με αφορμή την παράταση των εργασιών της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, πρότεινε στην επόμενη επίσκεψη στην Θράκη της προέδρου και των μελών της διακομματικής επιτροπής να εκπονηθεί ένα πλήρες και ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

«Θα ήθελα σήμερα να ευχαριστήσω  καταρχήν το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης για την αποδοχή της πρότασής μου να καθίσουμε και να συζητήσουμε τα διάφορα προβλήματα της αγορά ενόψει του καθολικού ανοίγματος των προσεχών ημερών και των εορτών του Πάσχα και του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων συμπολιτών μας», τόνισε πριν την έναρξη της συνάντησης ο βουλευτής Ροδόπης και πρόσθεσε: 

«Ήρθα να στηρίξω με την παρουσία μου τον εμπορικό κόσμο της Κομοτηνής και τα τοπικά προϊόντα και να δώσω το μήνυμα ότι μετά από αυτή την καταστροφική πανδημία και τις συνέπειες που είχε για τους επαγγελματίες και την αγορά, να τους στηρίξουμε προκειμένου να σώσουμε την οικονομία της πόλη μας.

Ήρθα επίσης να ακούσω τις προτάσεις του κόσμου της αγοράς, καθώς και τους παρουσιάσω τις πρωτοβουλίες μου του πρώτου τριμήνου του 2021, όταν και κατέθεσα δύο αναφορές και είχα μία απάντηση έως σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. Ταυτόχρονα θα παρουσιάσω και το σύνολο των προσωπικών μου πρωτοβουλιών για το νομό Ροδόπης και των πρωτοβουλιών του Κινήματος Αλλαγής από την έναρξη της πανδημίας το 2020 για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Από αυτήν εδώ την συνάντηση θέλουμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα εισακουστούν οι προτάσεις του κόσμου της αγοράς για να κερδίσουμε το στοίχημα της ομαλής επανεκκίνησης και του καλοκαιριού που έρχεται.

Ο αγώνας ο δικός μου και του Κινήματος Αλλαγής για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι και προϋποθέσεις για τη επιβίωση της αγοράς θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς για το πώς κρίνει το πιλοτικό άνοιγμα της συνοριακής διάβασης διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας, ο κ. Ιλχάν σημείωσε με έμφαση ότι «αποτελεί θετική εξέλιξη με την έννοια ότι λαμβάνονται όλα τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης από την πανδημία,αλλά αυτό πρέπει να συμπληρωθεί με τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών για την διευκόλυνση των διερχομένων και των εργαζομένων στην συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση».

Παράλληλα, έκανε λόγο και για την ανάγκη για την αύξηση των διελεύσεων και από τους Κήπους προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, με την διενέργεια των rapidtests και της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, να διέρχονται και Τούρκοι πολίτες για να διευκολυνθεί η επάνοδος στην ομαλή λειτουργία των ξενοδοχείων της Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: