Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

«Η κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική δέσμευση για την δημιουργία νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Κομοτηνή»

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σε επίσκεψη που είχε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΗΣ Κομοτηνής συζήτησε με τον διευθυντή Περικλή Στρατηγόπουλο και τους εκπροσώπους των δύο σωματείων εργαζομένων Σπάρτακος και ΕΤΕ για την προοπτική της δημιουργίας νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, που θα διαδεχθεί την υπάρχουσα. Η απόφαση της Ρυθμικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να χορηγήσει τη σχετική άδεια στην αρχή του τρέχοντος έτους, ήταν η αφορμή για την επίσκεψη του βουλευτή στο εργοστάσιο.

 

Ο βουλευτής σε δήλωσή του ανέφερε: «Στις συναντήσεις που είχα σήμερα με τον διευθυντή και τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ΔΕΗ ΑΗΣ συζητήσαμε για την δημιουργία της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας μετά την απόφαση της ΡΑΕ. Όμως από το σημείο της έγκρισης από τη ΡΑΕ μέχρι να συζητούμε επί πραγματικών δεδομένων για την δημιουργία της μονάδας χρειάζεται να διανυθεί μία μεγάλη απόσταση. Είναι πλέον στην ευθύνη της κυβέρνησης να αναλάβει άμεσα την πολιτική δέσμευση ότι θα εντάξει τη νέα μονάδα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και θα θέσει το έργο σε άμεση προτεραιότητα. Είναι βέβαιο ότι η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας μπορεί να συμβάλλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της εργασίας στην περιοχή, που σηκώνει ένα μεγάλο ενεργειακό βάρος για όλη την χώρα.

Επείγει να υπάρξει πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, ως προϋπόθεση για να υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο από τη ΔΕΗ και να προχωρήσουν μια σειρά ενεργειών εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, διαφορετικά η απόφαση της ΡΑΕ κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων της ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Ο βουλευτής στις συνομιλίες του με τον διευθυντή και τους εργαζόμενους τόνισε ότι «ένα τέτοιο σημαντικό έργο που θα χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΗ, θα μπορούσε να ενταχθεί κατά ένα μέρος του για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας, ώστε να διασφαλιστεί η κατασκευή του. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα 31 δις του Ταμείου τα 10 δις αφορούν την ενέργεια».

Ο βουλευτής ευχαρίστησε τον διευθυντή και τους εκπροσώπους των εργαζόμενους του εργοστασίου της ΔΗΕ για την ενημέρωση, δηλώνοντας ότι «χρειάζεται η τοπική κοινωνία, οι παραγωγικοί φορείς, η αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλία ώστε να διεκδικηθεί το έργο». Ενώ έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει να υπάρξουν δεσμεύσεις από πλευράς της κυβέρνησης για το αν θέλει ή όχι να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: